Τέρενς Κουΐκ: «Η Ελληνική ομογένεια αποτελεί δυναμικό εργαλείο για την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας»
Μία ιδιαίτερα σημαντική δήλωση έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ.Τέρενς Κουΐκ, με αφορμή εκδήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών εργάζεται με απόλυτη συνέπεια για την εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας, η οποία θα προσθέσει πολλά θετικά πρόσημα στην ανάταξη της Ελλάδας μετά και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.
Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΞ, στη αίθουσα «Κρανιδιώτη» είχε στόχο την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδιασμού και της υλοποίησης δράσεων για την ενίσχυση αυτής της εξωστρέφειας για την οποία εργαζόμαστε.
Ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μίλησε με έμφαση για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας και για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο της που θα βασίζεται – όπως είπε χαρακτηριστικά – «στη γεωγραφική μας θέση, στη βιοποικιλότητα των αγροτικών μας προϊόντων, το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό μας, αλλά και τη στροφή που ήδη κάνουμε προς την καινοτομία και τη γνώση».
Σε όλα αυτά, βασικός παράγων είναι ο συγχρονισμός του κράτους με την ιδιωτική επιχειρηματικότητα.
Ήταν ιδιαίτερα σημαντική και η αναφορά του κ Κατρούγκαλου στον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελληνική Ομογένεια στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας.
Αναφέρθηκε στην εξαιρετική μας συνεργασία σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει γενικότερα την Διασπορά μας, αλλά και ειδικότερα τους επιχειρηματίες της Ομογένειας, με λαμπρό παράδειγμα τον Ελληνισμό της Υποσαχάριας Αφρικής.
Μιλάμε για χώρες σε μία ήπειρο που τώρα στρέφει, για πολλούς λόγους, το ενδιαφέρον του ο υπόλοιπος κόσμος, και οι οποίες τρέχουν με ρυθμούς ανάπτυξης που αγγίζουν και το 7% λόγω και των επενδυτικών προγραμμάτων και της οικονομικής στήριξης, τόσο των ισχυρών κρατών, όσο και κορυφαίων οικονομικών χρεωπιστωτικών Οργανισμών. Είναι η εφαρμογή των όσων αποφασίστηκαν τον περασμένο χρόνο στην Συνδιάσκεψη Κορυφής Ευρωπαϊκής και Αφρικανικής Ένωσης στο Αμπιτζάν της Ακτής του Ελεφαντοστού, και στην οποία εκπροσώπησα την Ελλάδα.
Οι Έλληνες Ομογενείς αποτελούν μία τεράστια δύναμη και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε όλες τις Αφρικανικές χώρες όπου κάνουν αισθητές την παρουσία τους οι Κοινότητές τους. Δεν υπήρξαν ποτέ αποικιοκράτες, τους αγαπούν οι τοπικές κυβερνήσεις και ο πληθυσμός, είναι πανίσχυροι οικονομικά, έχουν πολύ καλή διείσδυση στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και πρόθυμοι να βοηθήσουν την Ελλάδα χωρίς να ζητούν ποτέ τίποτα για αντάλλαγμα.
Η επιχειρηματική αποστολή το 2017 σε Νότιο Αφρική, Μοζαμβίκη και Μποτσουάνα είχε εξαιρετική επιτυχία, σύμφωνα με ανακοίνωση των ίδιων των επιχειρήσεων. Τώρα προετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή στις τέσσερεις Υποσαχάριες χώρες που επισκέφθηκα μέσα σε πέντε μέρες το Πάσχα.
Ήδη, υπάρχει αξιοσημείωτη εξαγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ζάμπια, χάρη στον Έλληνα-Ζαμπιανό Επιμελητήριο.
Τέλος, όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, ο προσανατολισμός μας στην Αφρικανική ήπειρο, πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, σε θέματα Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας κλπ, είναι στην ατζέντα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά, η οποία και ενεργοποιείται μέχρι στιγμής με επιτυχή αποτελέσματα.
Πάντως, το επιθυμητό είναι στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας να συμβάλλουν με την ίδια προσήλωση και οι Ομογένειες άλλων ηπείρων, όπως Αμερικής και Αυστραλίας.
Ήδη αποτυπώνουμε συγκεκριμένους οδικούς χάρτες προς αυτήν την κατεύθυνση».