Τέρενς Κουΐκ: Σημαντικό «εργαλείο» η τριμερής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου για θέματα Διασποράς


 

 

 

«Η τριμερής Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου για θέματα Διασποράς έρχεται ως ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στις άλλες τριμερείς δράσεις που πραγματοποιούν οι τρεις χώρες σε επίπεδο κορυφής και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για διάφορα ζητήματα που βεβαιώνουν το ρόλο τους σε μια περιοχή με πολλά γεωπολιτικά ζήτημα, και στα οποία Ελλάδα και Κύπρος είναι αναμφισβήτητα πυλώνες σταθερότητας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Λευκωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

 

 

Η τρίτη στη σειρά τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου για θέματα Διασποράς, που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, του επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φώτη Φωτίου και της υπουργού Μετανάστευσης και Αιγυπτίων Αποδήμων Ναμπίλα Μακράμ, ολοκληρώθηκε το απόγευμα, με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

 

 

Το πρωτόκολλο συνεργασίας αφορά σε μελλοντικές δράσεις των τριών χωρών με την εμπλοκή των ομογενειακών οργανώσεων και στην υλοποίηση του προγράμματος «Νόστος», με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια. Αυτό το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου Προέδρου Φατάχ αλ Σίσι και έχει σκοπό την ανάδειξη της αιγυπτιακής αυτής πόλης ως ένα από ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και πολιτιστικά ελληνιστικά κέντρα της Μεσογείου.

 

 

 

Για τις εκδηλώσεις αυτές, που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Μαρτίου του επόμενου έτους στην Αλεξάνδρεια, θα μεταφερθούν από την Ελλάδα 70 Έλληνες Αιγυπτιώτες και από την Κύπρο 30, είτε πρώτης γενιάς, δηλαδή εκείνοι που έφυγαν στη δεκαετία του ’50, είτε οι απόγονοι τους. Συγκροτήθηκε τριμερής επιτροπή για το πρόζτεκτ «Νόστος», στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπεί ο γενικός διευθυντής της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλης Κόκκινος.

 

 

Επίσης, στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, με όλες τις χώρες στις τριμερείς συνεργασίας τους, συμφώνησαν και με την Αίγυπτο να συστήσουν δίκτυο ομογενών φοιτητών και ομογενών καθηγητών από πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο για να εργαστούν σε δράσεις υπέρ της νεολαίας των ομογενειών τους.

 

 

Πριν από την τριμερή συνάντηση οι κ.κ. Κουίκ, Φωτίου και Μακράμ κατέθεσαν στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

 

 

 

Η επόμενη τριμερής συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στα μέσα Φεβρουαρίου, με κύριο αντικείμενο την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος «Νόστος», μέσα στο οποίο θα εντάσσεται και μια συμβολική δράση την οποία πρότεινε η Αίγυπτος και αποδέχτηκαν η Ελλάδα και η Κύπρος:

 

 

Αρχές Ιανουαρίου ένα ιστορικό πλοίο του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού να περάσει από τα στενά του Σουέζ με επιβάτες 10 Αιγυπτιώτες Έλληνες και 10 Αιγυπτιώτες Κυπρίους από οικογένειες που ζουν στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο και στο Πορτ Σάιντ.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης