ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ Υπουργοί της Αιγύπτου και δεκάδες Πρέσβεις έτυχαν θερμής υποδοχής στην Αγ. Αικατερίνη Σινά (FOTO,VIDEO)

 

 

 

 

 

Ιστορικές θα παραμείνουν οι τελευταίες ημέρες για το θεοβάδιστο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά, όπου υποδέχτηκε μία πλειάδα Υπουργών της Αιγυπτιακής κυβέρνησης και δεκάδες Πρέσβεις από όλον τον κόσμο, με αφορμή το 5ο κατά σειρά ετήσιο Φόρουμ για την Ειρήνη Μέσω Θρησκειών, που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και με την καθοδήγηση ενός εξαιρετικού φιλέλληνα ανώτατου αξιωματούχου της χώρας, του Κυβερνήτη του Νοτίου Σινά, Στρατηγού Χάλιντ Φούντα.

 

 

 

 

Ήταν η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της πολυαιώνιας Μονής, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσων πολλών αξιωματούχων της κυβέρνησης και διπλωματικών αντιπροσωπειών από όλον τον κόσμο, που επισκέφτηκαν από κοινού το μοναστήρι, θαύμασαν το καθολικό της Ιεράς Μονής, εκεί όπου φυλάσσονται τα σεπτά λείψανα της Αλεξανδρινής Αγίας Αικατερίνης, έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανό και εντυπωσιάστηκαν από το Σκευοφυλάκιο και την περίφημη Βιβλιοθήκη.

 

 

 

 

Ήταν εκεί και έδωσαν το τιμητικό παρών, τόσο στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια του Νοτίου Σινά όσο και με την επίσκεψή τους στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι, ο Υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλιντ Ελ Ανάνι, η Υπουργός Τουρισμού Ράνια αλ Μάσατ, η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ναμπίλα Μάκραμ, η Υπουργός Πολιτισμού Ενάς Άμπντελ Ντάγιεμ, ο Υπουργός Βακουφίων Μοχάμεντ Μοχτάρ Γκόμαα, ο Υπουργός Εσωτερικού Εμπορίου Άλι Μοσέλχι, ο Υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης Μαχμούντ Σααράουι και ο Υπουργός Αθλητισμού Άσραφ Σόμπχι.

 

 

 

 

Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός Πρέσβεων, φυσικά της Ελλάδας και συμπεριλαμβανομένων των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Δανίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Ελβετίας, της Γεωργίας, της Κολομβίας, της Ιαπωνίας, της Πολωνίας, της Αυστρίας, της Σερβίας, της Γαλλίας, του Βελγίου, της Αρμενίας, της Μάλτας, του Μαρόκου, του Καζακστάν, του Καμερούν, του Ομάν, της Τσεχικής Δημοκρατίας και του Τατζικιστάν.

 

 

Το ίδιο αυτό διάστημα, κάπου εκατό δημοσιογράφοι και άνθρωποι του τύπου και της τηλεόρασης, από την Αίγυπτο αλλά και το εξωτερικό, αναμετέδιδαν ζωντανά και με πολλαπλές ανταποκρίσεις όσα συνέβαιναν στην ευρύτερη περιοχή, όπου δεσπόζει το μοναστήρι, μέσα από τους οποίους τουλάχιστον στα αιγυπτιακά ΜΜΕ, το Φόρουμ αυτό έγινε ένα από τα σημαντικότερα θέματα-ρεπορτάζ στα προγράμματά τους.

 

 

Χαρακτηριστική είναι η καταγραφή των γεγονότων ακόμη και από την ίδια την επίσημη ιστοσελίδα της αιγυπτιακής προεδρίας, που μιλούσε αναλυτικά για το γεγονός και συμπεριλάμβανε μάλιστα και φωτογραφίες από τις επισκέψεις των Υπουργών στο Ιερά Μονή του Σινά, και ιδιαίτερα μέσα από το ιστορικό καθολικό του ελληνικού μοναστηριού, όπου στην είσοδό του δεσπόζει η ελληνική σημαία με την αιγυπτιακή και τη σημαία της μονής.

 

 

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι όλοι τους οι επίσημοι, Υπουργοί και Πρέσβεις, ήρθαν να συναντήσουν από κοντά τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, ο οποίος τους υποδέχτηκε και τους μίλησε για την Ιερά Μονή και τα πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπει σε όλον τον κόσμο.

 

 

 

 

Τα ίδια μηνύματα ειρήνης μέσω των θρησκειών μετέφερε προς όλον τον κόσμο και το πρώτο δορυφορικό αιγυπτιακό κανάλι της τηλεόρασης, μεταδίδοντας και την κύρια εκδήλωση του Ε΄ Φόρουμ για την Ειρήνη Μέσω Θρησκειών, με την Ελλάδα να δίνει το δυναμικό παρών, καθώς επίσης την Αίγυπτο, τη Ρουμανία, την Κροατία και το Μαρόκο, με χορωδίες και μονωδούς να ερμηνεύουν και να παρουσιάζουν ύμνους από τη χριστιανική θρησκεία και τη μουσουλμανική θρησκεία.

 

 

Μάλιστα, η όλη εκδήλωση, υπό τον τίτλο «Εδώ προσευχόμαστε μαζί», ξεκίνησε με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να ψάλλει το ελληνικό «Κύριε Ελέησον», στην ελληνική παραδοσιακή βυζαντινή μουσική στη συνέχεια σε διάφορες γλώσσες: αραβικά, αγγλικά, γαλλικά και ρώσικα. Για να συνεχίσει αμέσως μετά, με το γνωστό ύμνο του Αγίου Νεκταρίου «Αγνή Παρθένε» και να τελειώσει με την αραβική φράση «Αράμπ μαάνα», που σημαίνει «ο Θεός μαζί μας», ξεσηκώνοντας τα χειροκροτήματα όλης της σκηνής, των επισήμων και όλων των παρεβρισκομένων, με τους βράχους του Σινά να φωτίζονται με ακτίνες λέιζερ, απεικονίζοντας πάνω στους πανάρχαιους βράχους, άλλοτε τον Σταυρό δίπλα από την Ημισέληνο, άλλοτε ένα καμπαναριό δίπλα από ένα μιναρέ, άλλοτε από φράσεις για την ειρήνη και άλλοτε τα ονόματα των χωρών των καλλιτεχνών, ψαλτών και χορωδιών από τις θρησκείες που έδιναν το τιμητικό παρών στην όλη εκδήλωση.

 

 

 

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι άλλη μία σημαντική πτυχή της όλης εκδήλωσης, που συνέδεσε το θεοβάδιστο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με το Φόρουμ αυτό, ήταν η μεγάλη συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους περισσότερους συμμετέχοντες Υπουργούς, παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων, και η οποία συνέντευξη επελέγη να παρουσιαστεί από μία ειδική εξέδρα που κατασκευάστηκε αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ακριβώς δίπλα από τα Ιουστινιάνεια τείχη της Ιεράς Μονής, με φόντο το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης που αποτελεί το μνημείο της UNESCO, με το καμπαναριό του Καθολικού της Μονής να ανυψώνεται μπροστά και την Ιερά Μονή να αποτελεί την περήφανη εικόνα της όλης εκδήλωσης αυτής στην καρδιά της ερήμου, όπου εκεί ο Κυβερνήτης της περιοχής Χάλιντ Φούντα έδειξε στην πράξη τη σημασία που αποδίδει όλη η Χώρα του Νείλου στο ελληνορθόδοξο αυτό προπύργιο της Αγίας Αικατερίνης, πάντοτε με τη στήριξη και υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, και δείχνοντας παράλληλα τη σημασία που η Χώρα του Νείλου αποδίδει στο μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

 

 

 

Ένας χώρος ξεχωριστός, στον οποίο τους Υπουργούς της αιγυπτιακής κυβέρνησης και τους Πρέσβεις ξενάγησαν ο Σκευοφύλακας της Ιεράς Μονής π. Μιχαήλ, ο Οικονόμος π. Εφραίμ και ο Σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Σινά και της Ιεράς Μονής κ. Αντώνης Καζαμίας, εξηγώντας τους στην αγγλική και την αραβική γλώσσα όλα τα μοναδικά εκθέματα του μοναστηριού στο Καθολικό της Μονής, το Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και όλου αυτού του προπυργίου της Ορθοδοξίας.

 

 

 

 

Συγκινητική η επίσκεψη στον χώρο και για το νέο Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο, τον κ. Νικόλαο Γαριλίδης, ο οποίος εδώ και ένα μόλις μήνα έχει τοποθετηθεί στο Κάιρο, καθώς ο ίδιος αποτελεί γέννημα – θρέμμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, όντας γεννημένος στο Πορτ Σαΐντ.

 

 

Επίσης, με πολύ θερμά χειροκροτήματα συνοδεύτηκε η προσφορά του γνήσιου αντιγράφου του Ακτιναμέ της Ιεράς Μονής του Σινά, από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δαμιανό προς τον Κυβερνήτη κ. Χάλιντ Φούντα.

 

 

 

 

Εξίσου σημαντική και η συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Φλώρινας στις εκδηλώσεις, που παρουσίασε ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς την παραμονή της μεγάλης εκδήλωσης, δηλώνοντας με την παρουσία τους, με την ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, την άλλη εικόνα του ελληνικού στοιχείου και του ελληνικού πολιτισμού, στο δείπνο με το οποίο οι αιγυπτιακές αρχές καλωσόρισαν όλους τους επισήμους, καταμεσίς της ερήμου. Την έρημο του Σινά, που για άλλη μία φορά μπήκε στα σπίτια όλων των Αιγυπτίων όλου του κόσμου, μέσα από τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της τηλεόρασης και των εφημερίδων, δείχνοντας το πόσο ισχυροί και στενοί είναι οι δεσμοί της Ελλάδας και της Αιγύπτου αλλά και το σεβασμό που αποδίδει η Αίγυπτος στην Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.         

 

 

 

 

 

 

One thought on “Οκτώ Υπουργοί της Αιγύπτου και δεκάδες Πρέσβεις έτυχαν θερμής υποδοχής στην Αγ. Αικατερίνη Σινά (FOTO,VIDEO)

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *