Όλη η καϊρινή παροικία τίμησε τις εκδηλώσεις του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου για τον πολιούχο του, “Αγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων (ΦΩΤΟ)


Τα θρυλικά Ιωάννινα, το ιστορικό Ζαγόρι, ο εκπληκτικός Βίκος, το παραδοσιακό Μέτσοβο, η γραφική Άρτα, οι ηπειρώτικοι χοροί, η μουσική της πατρίδας μας, η ζεστή ελληνική φιλοξενία, όλες αυτές είναι λίγες μόνο από τις εικόνες που μάς έφερε νοερά στο νου, η ιδιαίτερα πετυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στους Αγίους Αναργύρους της Σούμπρας, τιμώντας, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου, τη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους Αγίους, που έπαιξαν ρόλο και στην ελληνική ιστορία και την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους από τους Τούρκους, το 1821: του φουστανελοφόρου νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων.

 

Μίας μορφής της εκκλησίας μας, που δείχνει ότι η Ορθοδοξία δεν είναι ένας θεσμός για να οδηγεί πνευματικά τους ανθρώπους, και να συμπαραστέκεται στην αγωνία της κοινωνίας μας, αλλά και να συμπορεύεται με αυτήν.

 

Για αυτό, και η πρωτοβουλία του Προέδρου του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γιώργου Καλλίδη, ο οποίος με το ΔΣ του ιστορικού Σωματείου, να πραγματοποιήσουν τη σημαντική αυτή εκδήλωση, προσέχοντας και την τελευταία της λεπτομέρεια, αποδεικνύει ότι τόσο οι Ηπειρώτες της Αιγύπτου όσο και ο υπόλοιπος Αιγυπτιώτης Ελληνισμός δεν ξεχνούν τη μεγάλη προσφορά εκείνων που πολέμησαν και αγωνίστηκαν για την πατρίδα – ο καθένας από το δικό του μετερίζι – από τους απλούς στρατιώτες και απλούς πολίτες, μέχρι και τον Άγιο Γεώργιο με την καταγωγή τους από τα Γιάννενα, τα «πρώτα στα γρόσια, στα άρματα και στα γράμματα»…

 

Έτσι, στον Ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων Σούμπρας, με το λάβαρο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου να δείχνει ότι έχει μία ιστορία που ξεκινά από το 1903, μετρώντας μέχρι σήμερα 112 χρόνια, με την παρουσία των τσολιάδων και των γυναικών της Ηπείρου, των παιδιών των ελληνικών εκπαιδευτηρίων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, που είχαν ντυθεί κατάλληλα για την περίσταση και την εκδήλωση, όλοι νιώθαμε ότι βρισκόμασταν πολύ κοντύτερα στην Ελλάδα, και για την ακρίβεια, πολύ κοντύτερα στην ακριτική και ηρωϊκή μας Ήπειρο. Με τους λεβέντες της, που μέχρι σήμερα μάς κάνουν περήφανους. Με τις γυναίκες της, που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Με τα μηνύματα αλληλεγγύης προς τον ελληνισμό. Αλλά και με τους αμέτρητους Ευεργέτες της, που έχουν προσφέρει όσα λίγοι συμπατριώτες έχουν κάνει για τη χώρα μας, στο πέρασμα των αιώνων… Γεγονός το οποίο όλοι χειροκρότησαν θερμά και ο κ. Καλλίδης πρότεινε να πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση προς τιμήν των ευεργετών αυτών και κυρίως αυτών που έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Τοσίτσα και τον Αβέρωφ, αλλά και τον αείμνηστο Μάρκο Φιλίππου, που διετέλεσε Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου αλλά και της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Κοινότητας Ζεϊτούν. 

 

«Να συγχαρούμε όλους εκείνους που μάς κάνουν να θυμόμαστε τα ευλογημένα χώματα της Ηπείρου», τόνισε ο Μέμφιδος κ. Νικόδημος μεταφέροντας τις ευχές του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β΄.  

 

Από την πλευρά της, η Γενική Πρόξενος κα Λαμπρινή Κομίνη τόνισε ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό του Συλλόγου, ενώ ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου μίλησε για την προσφορά των Ηπειρωτών στον Απόδημο Ελληνισμό αλλά και για το χρέος της ΕΚΚ να στηρίξει όλα τα παροικιακά σωματεία και κυρίως αυτά που αποδίδουν έργο. Τέλος, ο κ. Καβαλής ευχήθηκε για την Ελλάδα, χωρίς χρώματα, χωρίς κόμματα και χωρίς δεύτερες σκέψεις, το καλύτερο για την πατρίδα μας… Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, συγχαίροντας τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Καλλίδη για την ιστορική συνέχεια του Συλλόγου.

  

Στη μεγάλη αυτή στιγμή της παροικίας μας, όλος σχεδόν ο Ελληνισμός του Καΐρου έδωσε το δυναμικό του «παρών».  Όλους τούς υποδέχτηκε με θερμά λόγια ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιώργος Καλλίδης, παρουσία του Αντιπροέδρου του Συλλόγου (και Κοινοτικού Επιτρόπου Καΐρου) κ. Πάρη Οικονόμου και της Ταμία Βάσως Λαγκαδινού: εκτός από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος, τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέα Μαυρομάτη, τους Αντιπροέδρους της ΕΚΚ κ.κ. Νικόλα Πολίτη (και ως Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου) και Κήμη Φλεβοτομά, τη Γενική Γραμματέα της ΕΚΚ κα Σούλα Σκουφαρίδου, τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Στέφανο Αργυρίου, Μιχάλη Γκρουνστέιν, Αντώνη Διαμαντίδη (και ως Πρόεδρο του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου) και Πάρη Οικονόμου, τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και εκπρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αγίου Σιναίου και Προέδρου του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Δαμιανού, κ. Νικόλα Βαδή, τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, την Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κα Βίλλυ Πολίτου, τον Πρόεδρο της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρο Μπενοβία, την Αντιπρόεδρο της Μαρίας Αιγυπτίας κα Ευαγγελία Θηραίου, την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου κα Βάσω Γαζή, τον Αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Μανούσο Δαμουλάκη, τον βοηθό Περιφερειακό Έφορο Αποδήμων Προσκόπων κ. Αλέκο Καζαμία, τον Διευθυντή της Αχιλλοπουλείου κ. Χαράλαμπο Κουγεμήτρο, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου κα Καλλιόπη Καρρά, και άλλους πολλούς επισήμους αλλά και τον κόσμο που ήρθε για να τιμήσει την εορτή.

 

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΤΕΛΛΑ ΚΥΡΙΑΖΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ

 

 

Απούσα από την μεγάλη εκδήλωση – λόγω ελαφράς ασθένειας – ήταν η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Αιγυπτιώτικης Παροικίας κα Στέλλα Κυριάζη, την οποία όμως ευχαρίστησε θερμά ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Γιώργος Καλλίδης για την όλη στήριξή της στη διοργάνωση της επιτυχημένης εκδήλωσης, τονίζοντας ότι η κα Στέλλα Κυριάζη είναι «ο άνθρωπος της προσφοράς, που συνδράμει, συμβάλλει, βοηθά και ενισχύει με αγάπη κάθε φιλανθρωπικό έργο της Ελληνικής παροικίας, χωρίς καμία διάκριση και διαχωρισμούς, και την οποία ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου τήν ευχαριστεί για την αμέριστη υλική και συναισθηματική συμπαράσταση στον σύλλογο».

 

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΜΙΛΗΣΕ Ο ΜΕΜΦΙΔΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

 

 

Για τον φουστανελοφόρο νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο εξ Ιωαννίνων μίλησε αναλυτικά ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, τόσο κατά τη Θεία Λειτουργία, όσο και κατά την εκδήλωση στην καταστόλιστη Αίθουσα του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου, εκεί όπου υπήρξε πραγματικά το αδιαχώρητο από την αγάπη των παροίκων να τιμήσουν τη μεγάλη αυτή ημέρα. Μία ημέρα, για την οποία μόνο καλούς λόγους είχε κανείς να ακούσει από τους επισήμους για το έργο του δραστήριου αιγυπτιώτικου σωματείου.

 

Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίττας, αλλά πριν από το έθιμο της βασιλόπιττας (της οποίας το χρυσό φλουρί κέρδισε η κα Δέσποινα Φλεβοτομά), ζήσαμε πραγματικά σε όλο τους το μεγαλείο τα ηπειρώτικα χρώματα και τους ήχους τους με την μουσική, με τα παιδιά των ελληνικών σχολείων, υπό την καθοδήγηση του Ηπειρώτη καθηγητή τους Νίκου Κωστή, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να εντυπωσιάζουν με τις εκπληκτικές τους φιγούρες και την έμψυχη αγάπη τους για την ελληνική μας παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας, καταχειροκροτούμενα από όλους όσοι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την εκδήλωση, μερικοί από τους οποίους στο τέλος σηκώθηκαν και έσυραν το χορό, δημιουργώντας μίαν υπέροχη ατμόσφαιρα, όπως ακριβώς ήταν τα παλιά τα χρόνια, που οι Χοροί του Πανηπειρωτικού Συλλόγου ήταν ονομαστοί, γινόμενοι συνήθως στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. 

 

 

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

ΤΟΥ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΛΙΔΗ

 

 

Καλωσορίζοντας όλους τους παρεβρισκομένους, ο Πρόεδρος του του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γιώργος Καλλίδης τόνισε:

 

«Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου, τιμά και γεραίρει σήμερα για 112η χρονιά, τον προστάτη του, και προστάτη των απανταχού Ηπειρωτών, τον Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Φουστανελοφόρο, το καύχημα της πόλεως των Ιωαννίνων, με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία και λιτάνευση της εικόνας του αγίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικόδημου, με την τιμητική για μάς τους Ηπειρώτες συμμετοχή της αξιότιμης Γενικής Προξένου της Ελλάδας κας Λαμπρινής Κομίνη.

 

Tην ενθαρρυντική για μας παρουσία του Προέδρου κ. Απόλλωνα Βλάχου που επί 30 περίπου συναπτά έτη, προσέφερε, και στήριξε, αμερόληπτα τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Καΐρου (ανατρέχοντας στο παρελθόν) ενθυμούμαι, ότι παρεδόθη ο σύλλογος στον αγαπητό μας Πρόεδρο με την προϋπόθεση να διακοπεί η λειτουργία του, λόγω συγκυριών της τότε εποχής. Παρόλα ταύτα, αντιθέτως, όχι μόνο δεν διεκόπη η πορεία του συλλόγου, αλλά συνέχισε και επί των ημερών μας, με αποτέλεσμα, να έχουμε την χαρά να βρισκόμαστε εδώ σήμερα.

 

Από το 1987, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο με διάφορες εκδηλώσει, γιορτάζει τα 75, 97, 100 και 103 χρόνια ζωής του, την 17η Ιανουαρίου (τον φουστανελοφόρο Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο), πρωτοστατεί κάθε χρόνο στην διοργάνωση της 25ης Μαρτίου, την μεγάλη Εθνική μας γιορτή της Παλιγεννεσίας, φιλοξενώντας Ηπειρωτικά  παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα που χαρίζουν συγκινητικές πατριωτικές στιγμές στον Ελληνισμό του Καΐρου, με στόχο την διαφύλαξη και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, της ιστορικής μας μνήμης και ταυτότητάς μας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ευχές για την επιτυχία της εκδήλωσης δεχθήκαμε:

-από τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομο Δήμου,

-από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης, κ. Σπύρο Κωσταδήμα, και

-από τον Πρόεδρο της Πανηπειρωτικής Ένωσης Μελβούρνης και Βικτωρίας κ. Ευάγγελο Πορφύρη.

 

Έχουμε την χαρά και την τιμή να ακούσουμε ένα διαδικτυακό μήνυμα, ευχές και χαιρετισμό του αγαπητού φίλου Ηπειρώτη κ. Ηλία Γκαρτζονίκα, εκ των υπεύθυνων της τηλεοπτικής εκπομπής «Εν Χορώ», Διευθυντή Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Δήμου Ιωαννιτών και Υπευθύνου του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου των Ιωαννιτών.

 

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

 

 

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί φίλοι Ηπειρώτες και Έλληνες του Καΐρου,

 

με αφορμή την γιορτή του πολιούχου Ιωαννίνων Νεομάρτυρα Γεωργίου αλλά και την ανατολή της νέας χρονιάς, σάς παρακαλούμε δεχθείτε τις εγκάρδιες ευχές μας για να έχετε κατ’ αρχήν την υγεία και έπειτα τη δύναμη να πραγματοποιήσετε αυτό που θεωρείτε σημαντικό για εσάς, τις οικογένειές σας και τον σύλλογο.

 

Από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, της γης που μαρτύρησε ο Άγιος του οποίου τη μνήμη γιορτάζετε και γιορτάζουμε, πολλές είναι οι φορές που σκεπτόμαστε ή επισκεπτόμαστε τους Ηπειρώτες όπου γης και παίρνουμε από αυτούς δύναμη ώστε συχνά να αξιολογούμε καλύτερα τα Παραδομένα σε εμάς με σκοπό να τα αξιοποιήσουμε και να τα παραδώσουμε με τη σειρά μας στους νεότερους.

 

Διότι πολλές είναι οι φορές που έχοντάς τα δίπλα μας, καθημερινά και θεωρώντας τα αυτονόητα, ξεχνούμε την αξία και τη δύναμή τους εμείς εδώ στην Ελλάδα.

 

Ένας τέτοιος σύλλογος γνωρίζουμε ότι είναι ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Καΐρου, που για πάνω από ένα αιώνα – και τί αιώνα; – διαφυλάσσει, προστατεύει και αξιοποιεί ένα τεράστιο κομμάτι του πολιτισμού και της ιστορίας των Ηπειρωτών και των Ελλήνων.

 

Είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε πολλά από τα στοιχεία αυτά πριν από επτά (7) χρόνια που επισκεφτήκαμε το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια για τη δημιουργία ενός τουριστικού, περισσότερο, ντοκιμαντέρ.

 

Όμως, δεν προλάβαμε λόγω των ασφυκτικών χρονικών ορίων, να γνωρίσουμε τον φημισμένο σύλλογό σας και τα μέλη του.

 

Το μυαλό όμως το είχε κρατήσει στην άκρη και φέτος, στην πεντάωρη επετειακή εκπομπή των 15 ετών της τηλεοπτικής παραγωγής «Εν Χορώ», της πρώτης  εκπομπής πολιτισμού της Ηπείρου και μίας εκ των παλαιοτέρων της Ελλάδας, που μεταδόθηκε στην αλλαγή του χρόνου δορυφορικά στην Ελλάδα και τον κόσμο, στις 10 προσκλήσεις ώστε να μάς τιμήσουν στέλνοντας τις ευχές τους για την νέα χρονιά και την εκπομπή, φυσικά εκτός του Υπουργού Πολιτισμού και του Προέδρου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών εξωτερικού, ήταν αυτή του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου και του Προέδρου του, του αγαπητού φίλου Γιώργου Καλλίδη.

 

Και όπως τότε είπαμε, θεωρούμε ότι αυτό θα είναι η αφορμή για μια πιθανή μελλοντική συνεργασία στον τηλεοπτικό τομέα ή αυτόν του Λαϊκού Πολιτισμού και τουρισμού που επίσης δραστηριοποιούμαστε στο Δήμο Ιωαννιτών.

 

Σάς ευχόμαστε λοιπόν ξανά υγεία και κάθε καλό από την καρδιά μας.

Έχουμε ανάγκη να μαθαίνουμε καλά νέα από τους Ηπειρώτες της γης και θεωρούμε υποχρέωσή μας να προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε σε ό,τι εκείνοι έχουν ανάγκη από την πατρίδα.

 

Χρόνια πολλά και καλή αντάμωση!

 

Με εκτίμηση

Ηλίας Γκαρτζονίκας»

 

 

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

ΚΑΙ ΣΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού κ. Καλλίδης μετέφερε θερμές ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργο Ζουμπουλίδη, καθώς σε όλα τα μέλη του Δ.Σ., τον Ιερέα της τοπικής εκκλησίας Αγίων Αναργύρων Σούμπρας π. Ιωακείμ, για την συμπαράσταση, αλληλεγγύη, βοήθεια και συνεργασία, που απλόχερα έδωσαν για την επιτυχία της εκδήλωσης.

 

 

ΕΠΙΔΟΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΩΝ

 

Να σημειωθεί ότι σε ανάμνηση της μεγάλης αυτής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Καλλίδης προσέφερε αναμνηστικά την εικόνα της Παναγίας τόσο προς τον Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο όσο και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.

 

 

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ευχές από τον Πρόεδρο του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Καΐρου κ. Γιώργο Καλλίδη, ο οποίος – μετά το κόψιμο της πίττας – ευχήθηκε το 2015 να είναι μία καλή και ευλογημένη χρονιά για όλους, έχοντας υγεία, μα πάνω απ΄όλα, αγάπη στις ψυχές μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panipeirotikos 2015 04

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panipeirotikos 2015 13

 

 

 

 

panipeirotikos 2015 14

 

 

 

 

 

panipeirotikos 2015 15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

panipeirotikos kairou symvolo

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης