ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τη δημιουργία Ταμείου Μισθοδοσίας του Αφρικανικού Κλήρου, θα μελετήσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος

 

 

 

 

 

Με το βλέμμα του στραμμένο στις απαιτήσεις των καιρών, αλλά και τις όλο και μεγαλύτερες οικονομικές απαιτήσεις για την κάλυψη των αναγκών του ιεραποστολικού έργου της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε στην ετήσια Αγία και Ιερά Σύνοδό του, που ολοκληρώθηκε χθες υπό την προεδρία του Πατριάρχου Θεοδώρου του Β΄, να ξεκινήσει μία μελέτη για τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα Ταμείο Μισθοδοσίας του Αφρικανικού Κλήρου.

 

 

Την απόφαση για την εκπόνηση της μελέτης αυτής αναφέρει η Αλεξανδρινή Εκκλησία, στην επίσημη ανακοίνωσή της περί της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου.

 

 

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφάσισε να δημιουργήσει μία κεντρική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, με παραρτήματα σε όλες τις Επαρχίες του Θρόνου, για την αρτιότερη συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, σε τομείς υγείας, εκπαιδεύσεως, φιλανθρωπίας και έργων κοινής ωφελείας.

 

 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι εργασίες της Συνόδου χαρακτηρίστηκαν από μία ευρεία ανανέωσής της, με την εκλογή δύο νέων Μητροπολιτών και τριών νέων Επισκόπων.

 

 

Συγκεκριμένα:  

 

 

Νέος Μητροπολίτης Αξώμης εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Μπιάζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

 

Νέος Μητροπολίτης Κανάγκας, εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης π. Θεοδόσιος Τσιτσιβός.

 

Ενώ, νέοι Επαρχιούχοι Επίσκοποι εξελέγησαν:

 

Επίσκοπος Μαλάουι ο Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Χατζηαντωνίου, Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας ο Αρχιμανδρίτης π. Σύλβεστρος Κισίτου και Επίσκοπος Τολιάρας και Νοτίου Μαδαγασκάρης ο Αρχιμανδρίτης π. Πρόδρομος Kατσούλης.

 

 

Επίσης, κατόπιν της εισήγησης του Πατριάρχη Θεοδώρου, ενεκρίθη υπό του Ιερού Σώματος:

 

 

α) Η ανύψωση της Ιεράς Επισκοπής Μπουρούντι και Ρουάντας σε Μητρόπολη.

 

β) Η τιμητική απονομή της 8ης στο Συνταγμάτιο του Αλεξανδρινού Θρόνου ιστορικής Γεροντικής Μητροπόλεως Καισαρείας (της Αφρικής), Υπερτιμίας και Εξαρχίας Νουμιδίας, στον πρώην Αξώμης κ. Πέτρο.

 

γ) Η τιμητική προαγωγή σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη Ελευσίνος (της εν Αιγύπτω), του τελευταίου Αιγυπτιώτου Εφησυχάζοντος Σεβασμ. Ελευσίνος κ. Ιεροθέου.

 

 

 

Τέλος, αναπτύχθηκαν από τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, οι παρακάτω εισηγήσεις:

 

 

  1. Ο Σεβ. Μαδαγασκάρης μίλησε με θέμα: «Το Ισλάμ από τις απαρχές του μέχρι και σήμερα»

 

  1. Ο Σεβ. Μέμφιδος αναφέρθηκε στην «Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου: παρόν και μέλλον»

 

  1. Ο Σεβ. Κατάνγκας κατέγραψε τις «Ιεραποστολικές εμπειρίες κατά την τριακονταετή περίοδο διακονίας στον ιεραποστολικό αγρό»

 

  1. Ο Σεβ. Ζάμπιας ανέλυσε το θέμα: «Η συνάφεια του κοινωνικού-πολιτιστικού έργου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με τους στόχους των διεθνών πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων (Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας κ.λ.π.)»

 

  1. Ο Σεβ. Κινσάσα κ. Νικηφόρου μίλησε με θέμα: «Η συμβολή του ιεραποστόλου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Παπασαραντοπούλου στην ιεραποστολική προσπάθεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας»

 

  1. Ο Σεβασμ. Μπουρούντι και Ρουάντας κ. Ιννοκεντίου ασχολήθηκε με το θέμα: «Οικονομία και Ακρίβεια στα Ιερά Μυστήρια, στις Εκκλησιαστικές Κοινότητες της Αφρικής»

 

  1. Ενώ, ο Θεοφιλ. Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου περιέγραψε τις «Προκλήσεις της σύγχρονης ιεραποστολής».

 

             

Τέλος, από την Ιερά Σύνοδο, αποφασίστηκε η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του Καταστατικού Χάρτη και των Κανονισμών του Πατριαρχείου, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του Αφρικανικού χώρου και τις ανάγκες της εποχής.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *