ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε εκδήλωση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας μίλησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας

Τη σημασία της αραβοελληνικής επιχειρηματικότητας στην ενίσχυση των σχέσεων της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες ανέδειξε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο δείπνο που πραγματοποίησε το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στο ξενοδοχείο «Divani Caravel», την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου.

 

Παρουσία Πρέσβεων από τις αραβικές χώρες, επιχειρηματιών και πολύ κόσμου, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «η Ελλάδα είχε ανέκαθεν πολύ φιλικές σχέσεις με τις αραβικές χώρες. Το ελληνικό και το αραβικό έθνος τα ενώνουν πάρα πολλοί αιώνες ιστορίας. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων ανέπτυξαν αισθήματα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης.

 

Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ παρά να θυμηθώ το μεγάλο άνοιγμα που έκανε προς τα αραβικά κράτη μετά τα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από το 1976 έως το 1979 η Ελλάδα υπέγραψε σειρά Συμφωνιών με τις οποίες  διευρύνθηκαν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών. Το 1979 το 20% των ελληνικών εξαγωγών κατευθυνόταν προς τις αραβικές χώρες. Η ίδρυση του Αραβο-Ελληνικού Επιμελητηρίου τον Δεκέμβριο του 1979 πραγματοποιήθηκε στον απόηχο αυτού του ευνοϊκού κλίματος.

 

Οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στα αραβικά κράτη συνεχίζονται και στις μέρες μας. Το 2013 οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις αραβικές χώρες έφτασαν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελούν περίπου το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών μας. Την ίδια χρονιά, οι ελληνικές εξαγωγές προς αραβικές χώρες ανήλθαν σε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 12,4% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

 

Γνωρίζω πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στις αραβικές χώρες, ιδίως σε τομείς όπως οι κατασκευές, οι τηλεπικοινωνίες, το εμπόριο και η ναυτιλία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται  αυξημένο ενδιαφέρον Αράβων επιχειρηματιών να επενδύσουν στην Ελλάδα ιδίως σε τομείς όπως είναι η ενέργεια και ο τουρισμός.

 

Εδώ και δυόμιση χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην εφαρμογή μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός ξένων επενδυτών.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από το 2013 στο 2014, η Ελλάδα από την 147η θέση, βρέθηκε στην 36η στο DoingBusiness, ανεβαίνοντας   111 θέσεις.

 

Η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αυξάνεται έχοντας διανύσει μια μακρά περίοδο ύφεσης. Το τρίτο τρίμηνο του 2014 το ΑΕΠ μας αυξήθηκε για πρώτη φορά κατά 1,7%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016. Άραβες επενδυτές είναι φυσικό να διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά. Τους καλοδεχόμαστε και δημιουργούμε το κατάλληλο περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά με ασφάλεια.

 

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας που είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί την πύλη εισόδου των αραβικών χωρών προς της Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Οι υποδομές μας βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και συνεχώς αναπτύσσονται και εκσυγχρονίζονται. Λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν το εισαγωγικό και το εξαγωγικό εμπόριο και αυτό αποτελεί ένα ακόμα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να επενδύσει κάποιος στη χώρα μας. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας την καθιστούν ιδανική βάση για τους επιχειρηματίες από τις αραβικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται ή που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα αραβικά κράτη και το αποδεικνύει έμπρακτα,  όπως για παράδειγμα τον περασμένο Ιούνιο, στο τέλος της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα φιλοξένησε την υπουργική σύνοδο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου».

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *