ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Μια φαντασμαγορική παράσταση από την Εθνική Λυρική Σκηνή στην Όπερα του Καΐρου

 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

 

Ένα μεγάλο καλλιτεχνικό γεγονός για καλό σκοπό,  με την δύναμη της αγάπης και μια γερή δόση από Ελλάδα, βιώσαμε την Πέμπτη 6 Ιουνίου στην καρδιά της χώρας του Νείλου, στην κατάμεστη κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καΐρου.

 

«Χορός με την σκιά μου» Μια φαντασμαγορική παραγωγή από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του, ταξίδευσε στο Κάιρο, έχοντας στις αποσκευές του μια βαρύτιμη καλλιτεχνική πρόταση που «πατούσε» στην κληρονομιά που μας άφησε το έργο του Μάνου Χατζιδάκι ιδωμένη όμως μέσα από την σύγχρονη χορογραφική ματιά του διευθυντή του Μπαλέτου της Λυρικής, του ταλαντούχου και διεθνώς αναγνωρισμένου χορευτή και χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου.

 

 

 

 

Η κα Μέρω Κεσεσίογλου, Επίτιμος Πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού στην Ελλάδα και Πρόεδρος του Ιδρύματος «Ελληνική Δράση Αφρικής» έριξε τον πρώτο και γόνιμο σπόρο της φιλανθρωπικής αυτής εκδήλωσης και η Εθνική Λυρική Σκηνή, με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτό το κάλεσμα για δύο παραστάσεις στην Όπερα του Καΐρου  με σκοπό να ενδυναμωθεί οικονομικά το έργο που προσφέρει η Οργάνωση στην Αφρική. Η συγκεκριμένη δράση αφορά την ενίσχυση νοσοκομείου στην πόλη Μπένι Σουέφ της Αιγύπτου.  

 

Η επιτυχημένη αυτή παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα το 2019 και εδράζεται στην αρχική ιδέα του Κωνσταντίνου Ρήγου να χορογραφήσει τα μουσικά και ποιητικά έργα του ανυπέρβλητου Μάνου Χατζιδάκι με κεντρικό άξονα τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

 

 

 

 

Στον θεατρικό και ποιητικό  αυτό νέο κόσμο που δημιούργησε χορογραφικά ο Κωνσταντίνος Ρήγος κάθε σημείο του ορίζοντα είναι κι ένα δωμάτιο, ένας αυτόνομος χώρος που συνυπάρχει αρμονικά με το διπλανό του, όπου ο χορός γίνεται ένα με τη μουσική.

 

Στην παράσταση που δόθηκε στην Όπερα του Καΐρου την Πέμπτη 6 Ιουνίου παρουσιάστηκαν τρία από τα τέσσερα μέρη της χορογραφίας με τον «Κύκλο του C.N.S να σηκώνει την αυλαία. Ένα σκοτεινό και επιβλητικό, αλλά συνάμα αφαιρετικό έργο για βαρύτονο και πιάνο σε ποίηση και μουσική  του Μάνου Χατζιδάκι.

 

 

 

 

Είδαμε στον Καταραμένο Όφι τον μεθυστικό χορό της Βεζιροπούλας, τον Καραγκιόζη επί σκηνής να στροβιλίζεται με το Κολλητήρι και ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας όλη μας η Ελληνική παράδοση, οι μνήμες και οι ρίζες ενός λαού που μπόρεσε να ονειρευτεί πέρα από το μπόι του μέσα από την χοροθεατρική κίνηση του Κωνσταντίνου Ρήγα και την ανυπέρβλητη και οικουμενική μουσική του Μάνου Χαζτιδάκι. Και σαν κερασάκι της τούρτας, το μαγευτικό γαϊτανάκι που όλοι μας τελικά χωράμε και κανείς δεν περισσεύει από την πολύχρωμη και γελαστή του περιδίνηση.

 

Σε μια ποιητική αλληλουχία που πραγματικά μας έκοψε την ανάσα βιώσαμε επί σκηνής τον Καπετάν Μιχάλη, το δεύτερο μουσικό θέμα του έργου, ως το αρχέτυπο του Καζαντζακικού άντρα να στροβιλίζεται σε ένα τοπίο άνυδρο που παραπέμπει μέσα από την ματιά του Κωνσταντίνου Ρήγου στην Μεσόγειο.

 

Θαυμάσαμε όμως επίσης και έμεινε χαραγμένη στην μνήμη μας η πλαστικότητα της κίνησης των σολίστ  Βαγγέλη Μπίκου και Ντανίλο Ζέκα καθώς και η απαράμιλλή χάρη επι σκηνής από τις μπαλαρίνες Ευλευθερία Στάμου και Έλενα Κέκκου.

 

 

 

Η Ελληνική  Πρεσβεία στην Αίγυπτο, αρωγός της εξωστρέφειας της πατρίδας μας σε κάθε επίπεδο, ήταν από την αρχή στο πλευρό αυτής της πρωτοβουλίας προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια για την επιτυχή ευόδωση του φιλανθρωπικού εγχειρήματος.

 

Πλήθος επισήμων και φιλότεχνων έδωσαν το παρών στο μοναδικό αυτό καλλιτεχνικό κάλεσμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το οποίο αποζημίωσε με το παραπάνω το φιλοθεάμον κοινό της Αιγύπτου και αυτό φάνηκε στο ασταμάτητο χειροκρότημα που «υποχρέωνε» τους χορευτές και τον Κωνσταντίνο Ρήγο σε συνεχή μπιζαρίσματα.

 

Κατενθουσιασμένες οι κυρίες Κεσεσίογλου Μέρω και η Δρ Χόντα Γιάσα, διοργανώτριες της εκδήλωσης με την αθρόα ανταπόκριση του κόσμου δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζονται στο τέλος της παράστασης πάνω στην σκηνή μαζί με όλους τους συντελεστές.

 

Παρών στην εκδήλωση και ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και τα μέλη της Διπλωματικής μας Αποστολής, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου κα Νεβίν Ελ Κιλάνι, η Πρόεδρος του Εθνικού Πολιτιστικού Κέντρου – Όπερα του Καΐρου κα  Λάμια Ζάιεντ, η Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κα Σταυρούλα Σπανούδη και πλήθος παροίκων από το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια .

 

Παρέστησαν τέλος ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Γιώργος Κοκορέλης και εκπαιδευτικοί και από τις δύο Ελληνικές Σχολές.

 

Το Νέο Φως και η ekkairo.org βρέθηκαν την Πέμπτη 6 Ιουνίου στην Όπερα του Καΐρου. Καταγράψαμε όλη την προετοιμασία των χορευτών, τον πυρετό των παρασκηνίων και είδαμε με τα μάτια μας την απίστευτη οργάνωση και την απόλυτη ταχύτητα συγχρονισμού και επαγγελματισμού που απαιτείται για να ολοκληρωθεί με επιτυχία μια τόσο μεγάλη καλλιτεχνική παραγωγή που αντανακλούσε ολοφάνερα την ζωντάνια και την δημιουργική ενέργεια όλων των συντελεστών.

 

Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες πατήστε εδώ

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *