Άραβες αναλυτές παρομοιάζουν το «ΟΧΙ» του ελληνικού δημοψηφίσματος με την Αραβική Άνοιξη
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις που αναπτύσσονται σε αιγυπτιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφορικά με τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
H ιστοσελίδα της εφημερίδας Al-Watan (έκδοσης 6ης Ιουλίου) αναφέρεται σε γεωπολιτική ανάλυση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Πρέσβη Mohammed Al-Orabi, ο οποίος τονίζει ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επηρεάσει αρνητικά την νομισματική ένωση και είναι σίγουρο ότι θα την αποδυναμώσει, διότι αυτή βασίζεται στην ιδέα της στήριξης από τις σταθερές οικονομικά ή τις μεγάλες χώρες προς τις άλλες και θεωρείται ένα μπλοκ, οπότε η έξοδος ενός μέλους της απειλεί τη σταθερότητά της .
Ο κ. Orabi υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε ένωση κρατών στον κόσμο, όσο ισχυρή και αν είναι, με τον κατακερματισμό της και την απώλεια μελών της γίνεται αδύναμη.
Η ίδια ιστοσελίδα, σε δεύτερο δημοσίευμα με τίτλο: «Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μπορεί να διαλύσει τη νομισματική ένωση – Η Ρωσία θα είναι ο μεγαλύτερος επωφελούμενος», αναφέρεται στις εκτιμήσεις του Dr. Abdul Khaliq Farouq, επικεφαλής του Κέντρου El-Nil Οικονομικών και Στρατηγικών Μελετών, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει όσο το δυνατόν να μην αποκλείσει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη, προκειμένου να μην διαταραχθεί η ισορροπία μέσα στη νομισματική ένωση, αλλά και για να μην αφήσει την Αθήνα στη Ρωσία και στον Πούτιν, που θα είναι οι μεγαλύτεροι επωφελούμενοι μιας ελληνικής εξόδου από την ΕΕ.
Ο Dr. Farouq τόνισε ότι μια συμμαχία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά τους αγωγούς φυσικού αερίου, θα τις απαλλάξει από τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς περιορισμούς.
Για τις επιπτώσεις του ευρώ, σε περίπτωση απομάκρυνσης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο επικεφαλής του Κέντρου Μελετών El-Nil θεωρεί ότι το ευρώ είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, διότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες προέβησαν στην αγορά τεράστιου αριθμού ελκυστικών ομόλογων, που εξέδωσε η Ελλάδα σε εξευτελιστικές τιμές. Ως εκ τούτου αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη και επιστρέψει στη δραχμή, η αξία των ομολόγων αυτών δεν θα καταβληθεί. Αυτό σημαίνει πιθανή πτώχευση πολλών ευρωπαϊκών τραπεζών, καθώς και την κατάρρευση του ευρώ. Επιπρόσθετα, η κρίση θα εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μαζί με την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. (http://www.elwatannews.com/news/details/764661).
H ιστοσελίδα της εφημερίδας Al-Dostour (έκδοσης 6ης Ιουλίου), αναφέρεται στις εκτιμήσεις του οικονομολόγου, κ. Ahmed Khοzeim, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι η κρίση που βιώνει η Ελλάδα είναι η πιο επικίνδυνη για την Ευρωζώνη και για τη δυτική οικονομία, μετά την κρίση του 2008.
Κατά τον κ. Khοzeim, η απόρριψη του ευρωπαϊκού σχεδίου στο δημοψήφισμα, σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα, γεγονός που θα επηρεάσει όλες τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, το ελληνικό παράδειγμα που αντιτίθεται στις ευρωπαϊκές πολιτικές, θα ενθαρρύνει τις αποσχιστικές τάσεις και σε άλλες χώρες, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, που μεταδόθηκε από τη μία χώρα στην άλλη.
Ο οικονομολόγος πρόσθεσε ότι η Βρετανία, η Ισπανία και η Γαλλία, αποτελούν υποψήφιες χώρες για την αναπαραγωγή του ελληνικού πειράματος στο εγγύς μέλλον. Γενικά, μέσω αυτής της απόρριψης που ψήφισαν οι Έλληνες για τις ευρωπαϊκές πολιτικές, «το κομπολόι της ΕΕ άρχισε να κόβεται». Εξαιτίας της ύφεσης που επικρατεί στην ΕΕ, μαζί με τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης οι αποσχιστικές τάσεις θα αυξάνονται. Ο κ. Khοzeim πιθανολογεί μια διάσπαση της Ένωσης, μόλις μεταδοθεί το «μικρόβιο της απόρριψης» σε άλλο κράτος.
Οι πραγματικές εξελίξεις των γεγονότων στην Ευρωζώνη έδειξαν ότι αυτή δεν επέτυχε το ζητούμενο σκοπό της, να δημιουργήσει ανάπτυξη στις χώρες – μέλη. Οι λαοί αισθάνθηκαν ότι η συμμετοχή των χωρών τους σε αυτή τη συμμαχία δεν αποφέρει κανένα άμεσο όφελος, αλλά παγιώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με τους ρυθμούς ανάπτυξης, την αύξηση του χρέους, τη μείωση των συντελεστών παραγωγής και την αύξηση του πληθωρισμού.
Το Ελληνικό «όχι» στο ευρωπαϊκό σχέδιο λιτότητας ήταν μια εξέγερση, επειδή δεν έλαβε τα οφέλη από την παραγωγή του πλούτου, ακριβώς όπως συνέβη και με την Αραβική Άνοιξη. Τα συνθήματα «Ζωή, Ελευθερία και Κοινωνική Δικαιοσύνη» της Αραβικής Άνοιξης ήταν τα ίδια σχεδόν που φώναξαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών.2).