Μεγάλη πανελλήνια διάκριση της Αχιλλοπουλείου, με την ταινία μικρού μήκους «Όνειρα μέσα μου», που έκαναν οι ίδιοι οι μαθητές


Όσο τα παιδιά ξέρουν και ονειρεύονται, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Και οι μικροί μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, με την ταινία μικρού μήκους «Όνειρα μέσα μου» απέδειξαν ότι το βλέμμα τους βλέπει πολύ πιο πέρα από την καθημερινότητα. Σκαρφαλώνει τα βιβλία της κάθε σχολικής χρονιάς, ξεπερνάει παλιές αντιλήψεις και προσφέρει μία νέα εικόνα για την ιστορική σχολή του ελληνικού δημοτικού σχολείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, πρωτεύοντας σε έναν πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό και δείχνοντας ότι ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός παραμένει δυνατά ενεργός – από όποια ηλικία και αν εκπροσωπείται – και τώρα και πάντοτε…

 

Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση στο διαγωνισμό «Χτίζοντας ένα πολύχρωμο σχολείο», όπου η ομάδα των αχιλλοπουλιτών μαθητών που αναμετρήθηκε με δεκάδες άλλα σχολεία της Ελλάδας, διακρίθηκε και έφτασε στην πρώτη θέση, ισοβαθμώντας με άλλα πέντε σχολεία της πατρίδας μας, και όσον αφορά την ποιότητα του έργου τους αλλά κυρίως γιατί ξεπέρασαν τα τετριμμένα και έδωσαν μία νέα πνοή, όπως καθημερινά εμπνέει τους μικρούς καϊρινούς μαθητές ο διαχειριστικός φορέας της Αχιλλοπουλείου Σχολής, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, προσφέροντας κάθε τι δυνατόν που να μπορέσει να προάγει την εκπαίδευσή τους, σε όλους τους τομείς.

 

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ταινία ήταν ο Νάντερ-Γιώργος Ναρούζ, ο Αντώνης Κυριακόπουλος, η Μαρία Κουκκίδου και ο Μαμντούχ Άχμεντ, δηλαδή οι μαθητές που φοιτούσαν στην Ε” Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου το σχολικό έτος 2012-13. Κεντρικό σημείο στην ταινία κατέχει το ομώνυμο ποίημα «Όνειρα μέσα μου», που αποτελεί αποκλειστική δημιουργία των τεσσάρων αυτών παιδιών. Το μοντάζ έγινε την επόμενη χρονιά. Μεγάλο μέρος του μοντάζ έγινε στο σχολείο και έτσι είχε την ευκαιρία να βοηθήσει και ο μαθητής Σταύρος Κοκκώσης που πλέον είχε ενταχθεί στο δυναμικό της τάξης.

 

Συνοδοιπόρος στο έργο τους, εκτός από τη θερμή συμπαράσταση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ήταν ο εκπαιδευτικός τους κ. Θοδωρής Αγγελόπουλος, ένας νέος άνθρωπος που έπιασε δυνατά τον παλμό των παιδιών και ανέδειξε τις απεριόριστες δυνατότητές τους.

 

Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ), «οι συμμετοχές (στον εν λόγω μαθητικό διαγωνισμό) ξεκινούσαν από τάξεις νηπιαγωγείων και έφτασαν μέχρι και το Λύκειο. Και η τελική κρίση ήταν δύσκολη διότι όλες οι ταινίες που προκρίθηκαν ήταν ξεχωριστές».

 

Η κριτική επιτροπή μετά από πολύ συζήτηση και σκέψη έκρινε ότι δεν είναι δεοντολογικά ορθό να αξιολογήσει με φθίνουσα σειρά τις ταινίες. Όλες οι ταινίες έκρυβαν μεράκι και κόπο και από εσάς και από τους μαθητές και τις μαθήτριές σας και έδιναν το στίγμα του διαγωνισμού. Έτσι, κατέληξε ότι -χωρίς καμία αξιολογική σειρά- οι έξι (6) καλύτερες ταινίες είναι οι:

 

 

 


film mathiton axillopouleiou 03

 

 

 

 

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΔΙΠΕ

 

 

 

film mathiton axillopouleiou 04

 

 

 

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο για τη Διαπολιτισμική Παιδεία και Εκπαίδευση (ΕΠΑΔΙΠΕ) έχει ως επίκεντρο τον πολιτισμικό πλουραλισμό της ελληνικής κοινωνίας και φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου, στη διεύρυνση της έρευνας στο πεδίο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και στην εισαγωγή και στήριξη καινοτομιών στο σχολείο.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης