Ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου συγχαίρει την ελληνική εταιρεία «Polyeco» για τον καθαρισμό του λιμανιού Ανταμπίγια από 240 τόνους του τοξικού φυτοφαρμάκου Λινδανίου


 

 

 

 

 

Την καθημερινότητα και τη ζωή χιλιάδων Αιγυπτίων μίας ολόκληρης περιοχής κοντά στο Σουέζ, κατάφερε να αλλάξει μία ελληνική εταιρεία, η Polyeco, διασώζοντας από βέβαιο οικολογικό θάνατο το γραφικό λιμάνι της Ανταμπίγια, απομακρύνοντας οριστικά από τις ακτές του και τα θαλάσσιο περιβάλλον του 240 τόννους Λινδανίου, ένα τοξικό φυτοφάρμακο του οποίου η παραγωγή απαγορεύτηκε παγκοσμίως το 2009 με την συνθήκη της Στοκχόλμης.

 

 

 

 

Το επικίνδυνο αυτό υλικό, που ανήκει στην κατηγορία των POPs (persistent organic pollutants), στις οργανικές δηλαδή ενώσεις οι οποίες βιο-αποικοδομούνται στο περιβάλλον με εξαιρετικά αργό ρυθμό και συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της τροφικής αλυσίδας, απειλούσε είκοσι χρόνια τώρα την υγεία όσων ζούσαν στην περιοχή, που είδαν πριν από χρόνια μία αλλοδαπή εταιρεία να εναποθέτει εν αγνοία τους όλο αυτό το άκρως επικίνδυνο υλικό σε κοντέινερς και μετά να εξαφανίζεται, αφήνοντας στην παρακείμενη μικρή πόλη να αντιμετωπίζει πλέον έναν οικολογικό εφιάλτη, ο οποίος εξαπλωνόταν σιγά – σιγά σε ολόκληρη την περιοχή, απειλώντας ένα μεγάλο μέρος της Ερυθράς Θάλασσας.

 

 

 

 

Την «ανάσα ζωής» στην περιοχή αυτή έδωσε πλέον η ελληνική εταιρεία Polyeco, που δημόσια συνεχάρη ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος της Αιγύπτου Dr. Khaled Mohamed Fahmy Abdel Aal, κατά την επίσημη παράδοση του έργου που πραγματοποιήθηκε στο «Cairo House» της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, στις 24 Αυγούστου.

 

 

 

 

Παρών στην όλη τελετή που προσέλκυσε το ενδιαφέρον του αιγυπτιακού τύπου και των Μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος.

 

 

 

 

Και οι δυο τους, συνεχάρησαν θερμά τον εκπρόσωπο της ελληνικής εταιρείας κ. Θανάση Πολυχρονόπουλο, η οποία αποτελεί πρωτεργάτη στον τομέα της σε πολλές αραβικές χώρες, με έδρα το Ντουμπάι, κατάφερε να φέρει εις πέρας ένα φοβερά απαιτητικό έργο και συνάμα δύσκολο.

 

 

 

 

Οι προϋποθέσεις για την διαχείριση του έργου ήταν πολύ αυστηρές, καθώς το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Αιγύπτου και την Παγκόσμια τράπεζα. Την ίδια στιγμή, οι δυσκολίες που προέκυψαν είχαν να κάνουν με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι της Ανταμπίγια κατά τη διάρκεια του έργου, ήτοι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και ισχυροί άνεμοι – αμμοθύελλες, που σε συνδυασμό με την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας, δυσχέραιναν τις εργασίες. Παρόλα αυτά η Polyeco κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο με συνέπεια και ασφάλεια εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε τεθεί.

 

 

 

 

Τελικά, το επικίνδυνο φυτοφάρμακο συσκευάστηκε σε κατάλληλες πιστοποιημένες συσκευασίες και εξήχθη από την Αίγυπτο προς την Γαλλία για καταστροφή, βάσει των διεθνών προδιαγραφών και απαιτήσεων.

 

 

 

 

Μιλώντας κατά την επίσημη παρουσίαση της παράδοσης του έργου, του πρώτου που ανέλαβε η Polyeco στην Αίγυπτο, ο κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου και μάλιστα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, «χάρη στην σκληρή και απαιτητική εργασία του προσωπικού αλλά και την σημαντική αρωγή του Υπουργείο Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων τοπικών φορέων».

 

 

 

 

Και προσέθεσε: «Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το εφαλτήριο για περεταίρω συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, μια συνεργασία που θα έχει σαν στόχο την επικοινωνία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και την επίλυσή τους.  Ο σημαντικότερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθούμε είναι αυτός της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης,  όχι μονάχα μέσω των συνηθισμένων εργαλείων επικοινωνίας αλλά δια μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός της πρωτοβουλίας Polyeco Contemporary Art Initiative (PCAI), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει σαν στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένο από το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων».

 

 

 

 

Στο όλο έργο απασχολήθηκαν συνολικά 20 άτομα, 3 Έλληνες (ο Site Manager κ. Γεώργιος Τσάιμος, ο Jr Site Manager κ. Μπένος και ο Site Foreman κ. Σπύρος Βελσεμές) καθώς και 17 Αιγύπτιοι υπάλληλοι.

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι «Polyeco Group International» με έδρα το Ντουμπάι, ιδρύθηκε για να συντονίσει ένα δίκτυο διεθνών εταιρειών. Από το 1977, οι βασικές εταιρείες της Polyeco Group προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή, καθώς και άλλων επικίνδυνων και επιβλαβών ουσιών. Μέσω των εν λόγω υπηρεσιών, ο όμιλος καλύπτει σχετικές ανάγκες σε χερσαίες και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, τερματικούς σταθμούς πετρελαίου, πλατφόρμες / εξέδρες παραγωγής, διυλιστήρια, ναυπηγεία,  σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χημικές βιομηχανίες, λιμάνια και μαρίνες. Το Polyeco Group παρέχει υπηρεσίες για την αντιμετώπιση πετρελαϊκών και χημικών ρυπάνσεων, τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, την αποκατάσταση εδάφους και νερού, την κατάλληλη ετοιμότητα και προστασία έναντι ρυπάνσεων σε κάθε λιμενική εγκατάσταση, τη διαχείριση κατεστραμμένων φορτίων, το σχεδιασμό και την παραγωγή εξοπλισμού των πλοίων και καθαρισμό δεξαμενών, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών λύσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2022
M T W T F S S
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης