ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η παρουσίαση του καταπληκτικού βιβλίου της κας M. Αδαμαντίδου

 

Μια μεγάλη διάκριση προς τον κ. Ι. Χρυσουλάκη από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

 

Ένα απαράμιλλο πνευματικό πανηγύρι με πολλές εκπλήξεις που ζέσταναν την καρδιά μας, βάθυναν το πνεύμα μας και αγαλλίασαν την ψυχή μας  ζήσαμε όλοι εμείς που είπαμε το μεγάλο «ΝΑΙ» και συμπορευτήκαμε στο κάλεσμα του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου βιώνοντας στο έπακρο την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου , την παρουσίαση του βιβλίου της  σπουδαίας Αιγυπτιώτισσας Μαρίας Αδαμαντίδου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΪΡΟΥ, 80 χρόνια ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο, 1884-1964».

 

Το πολύτιμο αυτό βιβλίο κατάφερε να δημιουργήσει στην επίσημη παγκόσμια πρώτη παρουσίασή του, μια ρωγμή στον χρόνο και στον χώρο. Μέσα από αυτή την μικρή αλλά ικανή χαραμάδα, έριξε άπλετο και αθόλωτο φως και ενεργοποίησε στον υπερθετικό βαθμό την κυτταρική μνήμη όλου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

Η κυρία Αδαμαντίδου αφιέρωσε πολλά χρόνια από την ζωή της σε αυτή την ιδιότυπη βυθομέτρηση στην άβυσσο της ατομικής αλλά και την συλλογικής μνήμης.

 

Κατάφερε μέσα από τις επίπονες και άοκνες προσπάθειές της να ανασύρει για όλους εμάς τους σύγχρονους Αιγυπτιώτες την ποθούμενη απάντηση που νοηματοδοτεί και συνέχει την ιστορία την Ελληνισμού στην Νειλοχώρα δεκάδες αιώνες τώρα.

 

Κατάφερε επίσης να μας διδάξει πράγματα πολλά, που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις έρευνές της για την ιστορία αυτού του σημαντικού εκπαιδευτικού ιδρύματος του απόδημου Ελληνισμού, αλλά αφορούσαν  την ζωή την ίδια, που συνεχίζει την πορεία της  και αναδιπλώνει μέσα στο υποσυνείδητό μας το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον μας, ως άτομα αλλά και ως κοινωνικό σύνολο.

 

Και σε αυτήν αναδίπλωση της ζωής, ενεργή παραστάτρια και αρωγός μεγίστη, στάθηκε όλα αυτά τα χρόνια η κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού που φρόντιζε από την πρώτη μέρα, με στοργή και αγάπη, τον σπόρο της πρωταρχικής ανάγκης για την δημιουργία αυτού του πολύτιμου βιβλίου και έκοβε με αποφασιστικότητα όλα τα ζιζάνια της καθημερινότητας  που φύτρωναν γύρω από την έμπνευση της συγγραφέως.

 

Η γιορτινή μέρα της Παρασκευής ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα  της Παρασκευής με την ευλογία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου του δευτέρου, ο οποίος στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης χοροστάτησε στον Εσπερινό μετά αρτοκλασίας έχοντας στο πλευρό του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο και τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου στην Αθήνα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουινέας Γεώργιο.

 

 

 

Ο Μακριώτατος επεφύλαξε σε όλους μας μια μεγάλη έκπληξη για τον υψηλό καλεσμένο που είχε έρθει από την Ελλάδα για να τιμήσει με την παρουσία του το βιβλίο για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο Καΐρου  και ήταν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, τον οποίο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης τίμησε με το Οφφίκιο του Άρχοντος Μεγάλου Χαρτοφύλακος.

 

Στον λόγο του ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνο εξήρε την αδιάληπτη προσφορά του κ. Χρυσουλάκη σε όλες τις πτυχές του απόδημου Ελληνισμού λέγοντάς του με συγκίνηση «Σήμερα είσαστε μπροστά στον Πατριαρχικό θρόνο. Σας κρατά ο Σεβασμιώτατος Εκπρόσωπός μου και Έξαρχος στο κράτος της Ελλάδας και δίπλα σας στέκεται η Ευεργέτιδά μας η Αικατερίνα μας, και δίπλα από τον θρόνο ο Πατριαρχικός μας Επίτροπος στο Κάιρο . Όλοι ιερείς οι άρχοντες, ο Πρέσβης μας, ο Πρόεδρος μας, βρεθήκαμε κοντά σας στην χαρά σας για να σας απονείμουμε αυτό το δίκαιο έπαινο . Γιατί όπου και αν σας κάλεσε η πατρίδα, ο Πρωθυπουργός  σας έδωσε τον δύσκολο κλήρο να μεσιτεύετε υπέρ του γένους του απόδημου Ελληνισμού.

 

Εξοχότατέ μου ως Κρητικός μια που κοινό είναι το νησί μας η Κρήτη, αλλά και ως Πάπας και Πατριάρχης της Πρεσβηγενούς Εκκλησίας της δευτέρας εις τον Θρόνο καλώς ήλθατε εις τας τάξεις των Αρχόντων. 

 

Είμαι βέβαιος ότι όπου και αν βρεθεί ο Ιωάννης ο Χρυσουλάκης πάντα θα έχει στα χείλη του τον λόγο τον καλό , πάντα η καρδιά του θα είναι ανοιχτή για να δείχνει ότι η Ελληνική διπλωματία είναι δυνατή και ότι η  Ελλάδα είναι μια χώρα με ένδοξο παρελθόν και ελπιδοφόρο μέλλον».

 

 

 

 

Αντίφωνών ο κ. Χρυσουλάκης και κοιτώντας τον Μακαριώτατο βαθιά στα μάτια του είπε ότι «Συνιστά μέγιστη τιμή προς το πρόσωπό μου η συμπερίληψη μου στους Άρχοντες Οφικιαλίους του δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

 

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι η Εκκλησία της Αλεξάνδρειας  αποτέλεσε το πασιφανές κέντρο της Ορθδοόξου θεολογίας σε δύσκολες περιόδους. Όταν Αρχιεπίσκοποι όπως ο Μέγας Αθανάσιος αλλά και οι στυλοβάτες της Ορθοδοξίας στην Τουρκοκρατία, ο Μελέτιος Πηγάς και ο Κύριλος Λούκαρης με το πολυσχιδές έργο τους τίμησαν τον Πατριαρχικό Θρόνο του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου και διέσωσαν την Αλήθεια.

Συνεχιστής αυτής της παράδοσης είσαστε και εσείς Μακαριώτατε . Σηκώνετε με σθένος τον σταυρό της ιεραποστολής βεβαιώνοντας τον τίτλο σας ως Ιεραποστόλου της Αγαπης διακηρύσσοντας συνεχώς την ελπίδα και την ανάγκη για αγάπη και ειρήνη σε έναν κόσμο που σπαράσσεται από βίαιες συγκρούσεις και αστάθεια.

Ευχές και πολλά συγχαρητήρια δέχτηκε στην συνέχεια από όλους τους παριστάμενος ο κ. Χρυσουλάκης για την άξια αυτή του διάκριση που σηματοδοτεί την προσωπική και  συνεχή πορεία προσφοράς του στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, αλλά και στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Η παρουσίαση του βιβλίου

Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει η παρουσίαση του βιβλίου στον πανέμορφο κήπο του Προσκοπείου. Οι καλεσμένοι πήραν τις θέσεις τους και ο οικοδεσπότης της βραδιάς και Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος κάλεσε στο βήμα τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου, ο οποίος ανέφερε «Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά για αυτήν την συνάθροιση σήμερα πρώτον γιατί η Παροικία έχει ξανά την ευκαιρία να συναντηθεί και μάλιστα με την παρουσία συμπατριωτών μας από την Ελλάδα και δεύτερον για την  παρουσίαση αυτήν καθαυτή». Το βιβλίο αυτό ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου αποτελεί ένα σημείο αναφοράς  για όλους εκείνους που θέλουν να εντρυφήσουν στα θέματα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ενώ επαίνεσε την γενναιοδωρία όπως την χαρακτήρισε της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού.

 

 

 

 

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού αλλά και σε αυτήν της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου που όπως είπε φρόντισαν ο καθένας για τους δικούς του λόγους να διασώσουν την μνήμη ενός εμβληματικού σχολείου του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Αναφέρθηκε επίσης και στην εξονυχιστική έρευνα της συγγραφέως κας Μαρίας Αδαμαντίδου η οποία μετά από πολλά χρόνια έρευνας και με την βοήθεια της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού μετουσιώθηκε όπως είπε σε μια πολύτιμη κιβωτό 80 ετών την ιστορία της Ελληνόγλωσης εκπαίδευσης στο Κάιρο έως το 1964. Ο κ. Χρυσουλάκης ανέφερε τέλος εμφανώς συγκινημένος ότι αισθάνεται μέρος αυτού του τόπου, βλέποντας όπως είπες σήμερα όλες αυτές τις «συμμαθήτριες» του Αχιλλοπουλείου, αλλά και μετά την μεγάλη τιμή που του επεφύλαξε ο Πατριάρχης χειροθετώντας τον Άρχοντα του Πατριαρχείου.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής πήρε στην συνέχεια τον λόγο κάνοντας αρχικά μια αναφορά στην μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο λέγοντας ότι «Η Ελληνική  παρουσία στην Αίγυπτο υπάρχει από τότε που υπάρχει Ιστορία»

Στην συνέχεια ο κ. Καβαλής τόνισε με έμφαση ότι «Την ιστορία αυτού του σχολείου μέχρι το 1964 , ξετυλίγει η καταξιωμένη Αιγυπτιώτισα ερευνήτρια – δημοσιογράφος Μαρία Αδαμαντίδου, απόφοιτη και η ίδια του σχολείου αυτού σε ένα βιβλίο που παρόμοιό του δεν υπάρχει για Αιγυπτιώτικο σχολείο.

Και δεν είναι μόνο η εξιστόρηση της ιστορίας του σχολείου που γίνεται με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, είναι η δυνατότητα της να μας μεταφέρει στο κλίμα της κάθε εποχής , των γεγονότων της κάθε περιόδου και των συγκυριών της. Είναι μια διατριβή που έγινε με αγάπη και επιμέλεια και γνωρίζω από πρώτο χέρι πως διήρκησε χρόνια.

Είναι μια διατριβή που επιβεβαιώνει τον ιστορικό ρόλο που έπαιξε το σχολείο αυτό στην διαμόρφωση των αρχών και αξιών της παροικίας αλλά και πώς, λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος με την τοπική και κοσμοπολίτικη κοινωνία καθώς προετοίμαζε τις απόφοιτες ΚΑΙ για να σταδιοδρομήσουν με επιτυχία την Αίγυπτο αλλά και διεθνώς.

Δεν είναι υπερβολή η φράση αυτή ! Ναι το σχολείο αυτό έσπειρε τις αξίες στις μαθήτριες του που και αυτές με την σειρά τους μεταλαμπάδευσαν ως μητέρες στα παιδιά τους και ως κυρίες του κόσμου στον επαγγελματισμό και την πορεία τους, όσες επέλεξαν ΚΑΙ αυτόν τον δρόμο.  

Ένα ζωντανό παράδειγμα αυτής της ποιότητας έχουμε δίπλα μας και δεν είναι άλλη από την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού μιας αποφοίτου του λαμπρού αυτού σχολείου, μιας μητέρας αλλά και συγχρόνως μιας κυρίας των επιχειρήσεων, που στήριξε την έκδοση αυτού του λαμπρού έργου, για όσο χρόνο χρειάστηκε, και για να εκδοθεί συγχρόνως στα αραβικά.

Απόψε κ. Σοφιανού επιστεγάσατε την συμβολή σας στα υλικά έργα που έγιναν με την βοήθειά σας στον λαμπρό αυτόν Κοινοτικό ναό μας το 2019 στο Πολιτιστικό το 2022, με μια τεράστια πνευματική προσφορά, όχι απλώς ενός ιστορικού βιβλίου, αλλά ενός εγχειριδίου σωστής παιδείας και αξιών.

Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που μαζί σας απόψε έχετε και καταξιωμένες συμμαθήτριες σας που λαμπρύνουν την βραδιά μας.»

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Καβαλής ανέφερε ότι «Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω και στον ερευνητή, μεταφραστή και διερμηνέα κ. Σαμουήλ Μπισάρα , φίλο και συμμαθητή μου και απόφοιτο όπως και εγώ της Αχιλλοπουλείου στην περίοδο μετά το 1964 , για την αριστοτεχνική του μετάφραση στα Αραβικά.

Το βιβλίο λοιπόν μπορεί να σταματάει το 1964 … το Αχιλλοπούλειο όμως συνέχισε στην νέα του κατοικία … την 5η σε σειρά , και αισίως το 2024 κλίνει άλλα 60 χρόνια ζωής στον σημερινό χώρο του στην Ηλιούπολη.»

 

 

 

 

 

Τον λόγο στην συνέχεια της παρουσίασης πήρε ο κ. Tudοr Dìnu  Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Επίτιμος Διδάκτορας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης,ο οποίος σε άψογη Ελληνική γλώσσα παρουσίασε όλες τις κοινωνικοπολιτικές πτυχές που γέννησαν την ανάγκη για την Ελληνόγλωσση  εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων εκπαιδευτηρίων και πως αυτή βοήθησε σε πολλαπλό επίπεδο την ψυχοσωματική ανάπτυξη των κοριτσιών της εποχής εκείνης. Μίλησε επίσης και για την συγγραφέα του βιβλίου κα Μαρία Αδαμαντίδου με επαινετικά λόγια, αναφερόμενος στην ιδιαιτέρως επιτυχημένη της πολυετή πορεία στην έρευνα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού καθώς στην απολύτως τεκμηριωμένη της μονογραφία για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο.

Τελευταία ανέβηκε στο βήμα η συγγραφέας κα Μαρία Αδαμαντίδου η οποία αφού καλωσόρισε  όλους τους παριστάμενους ευχαρίστησε από καρδιάς τον καθηγητή Τudor Dinu για την εξαιρετική παρουσίαση και το μεγάλο έπαινο που επεφύλαξε στο βιβλίου της.

Η κυρία Αδαμαντίδου με την γλαφυρή και ποιητική της αφήγηση, μας αιφνιδίασε παίρνοντάς μας από το χέρι και ταξιδεύοντάς μας στο δικό της Αλιλλοπούλειο με αυτά τα τρυφερά λόγια  «Γνώρισα το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο ως μαθήτρια  τα εννέα από τα 12 σχολικά μου χρόνια.  Το γνώρισα από τη νονά μου Ναταλία Αδαμαντίδου που δίδαξε 30 χρόνια σε αυτό.  Το γνώρισα από τις αφηγήσεις της μητέρας μου που πήγε εκεί, της θείας μου Μαρίκας, της θείας Χαρίκλειας, της Βασιλείας που θα γινόταν πεθερά μου, της Μαίρης και της Ζωζώς που θα γίνονταν κουνιάδες μου. Μαζί μου στην αυλή του έπαιζαν οι εξαδέλφες μου η Γεωργία, η Αντιγόνη και η μεγαλύτερη εξάδελφή μου η Ρένα, που ήταν συμμαθήτρια μιας νέας κοπέλας που λεγόταν Αικατερίνη Μπελεφάντη και αργότερα θα έπαιρνε με τον γάμο της το επώνυμο Σοφιανού.

Όλες αυτές οι συγγένειες δεν αποτελούν δική μου προσωπικά εξαίρεση. Το Αχιλλοπούλειο υπήρξε το σχολείο στο οποίο  στα 80 χρόνια που λειτούργησε μαθήτευσαν τα περισσότερα κορίτσια της παροικίας, είτε στο Δημοτικό, είτε στην Αστική Σχολή είτε το εξατάξιο Γυμνάσιο του παλαιού τύπου. Αλλά το Παρθεναγωγείο δεν αγαπήθηκε μόνο επειδή ήταν το Παρθεναγωγείο της παροικίας, ήταν κι ένα πάρα πολύ καλό σχολείο όπου τα κορίτσια του Καΐρου δεν μάθαιναν απλώς γράμματα αλλά και ανθρώπινες αξίες, να σκέπτονται σαν μέρη ενός κοινωνικού συνόλου, να συνεργάζονται, να βοηθούν αυτούς που έχουν ανάγκη. Στο σχολείο λάβαιναν γνώση, καλλιεργούσαν τις δεξιότητές τους,  διαμόρφωναν ήθος.

Μας μίλησε επίσης για την πορεία στον χρόνο του μεγάλου αυτού σχολείου που ακολουθούσε επί της ουσίας την ανάπτυξη της παροικίας αλλάζοντας πέντε φορές τον χώρο που στεγαζόταν μέχρι το τελικό κτίσμα που πουλήθηκε το 1964 στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο συμπληρώνοντας τα 80 χρόνια της ιστορίας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια της παρουσίασης ο κ. Σαμουήλ Μπισάρας μετέφραζε στην Αραβική γλώσσα το μεγαλύτερο μέρος των ομιλιών.

Το γλέντι ξεκινά

 Και αφού η κυρία Αδαμαντίδου έκλεισε την κατατοπιστική αλλά πάνω από όλα «από καρδιάς» ομιλία της, οι  λέξεις σώπασαν και στην σκηνή ανέβηκε  η μοναδική Ευανθία Ρεμπούτσικα που μας ταξίδεψε,  μας χόρεψε και μας μάγεψε με τους ήχους του βιολιού της. Είχε βραδιάσει πια και το γλυκό αεράκι δρόσιζε την ψυχή μας και έκανες τις νότες να είναι πιο ανάλαφρες. Η κυρία Ρεμπούτσικα με τους ξεχωριστούς μουσικούς που πλαισίωναν, στην κυριολεξία μας ξεσήκωσε με τις γνωστές της μελωδίες ρίχνοντας μια γέφυρα που ένωνε την Ελλάδα με την Αίγυπτο και που για πάνω από μια ώρα δεν έλεγε να κοπεί. Μόνο δυνάμωνε και πλάταινε, όσο η ίδια κατέβαινε στο κοινό της  συνοδευόμενη από τον ακορντεονίστα κ. Θάνο Σταυρίδη . Υπέροχος στο κανονάκι ο κύριος Θάνος Δημητρακόπουλος και ο κύριος Ζέιν Ελ Αμπντίν Μοχάμεντ στα κρουστά. Τις καρδιές μας όμως έκλεψε και η κα Μαριλένα Ρουσσόγλου, η Αιγυπτιώτισσα τραγουδίστρια που είχαμε ακούσει στην  «Ένωση» της Αλεξάνδρειας και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε με το χαρακτηριστικό μέταλλο της φωνής της.

Μια ακόμα ευχάριστη έκπληξη νιώσαμε όταν η κα Ρεμπούτσικα ανήγγειλε από μικροφώνου ότι οι στίχοι από τα τραγούδια που ακούσαμε ήταν από ποιήματα του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη καθώς και όλες οι Αιγυπιακές αποδόσεις από τα γνωστά της  τραγούδια  ήταν του ιδίου. Γνωρίζαμε το πολύπλευρο ταλέντο αυτού του μοναδικού Αιγυπτιώτη, αλλά γοητευτήκαμε για μια ακόμα φορά ακούγοντας τα μελοποιημένα του ποιήματα.

Συγκινητική ήταν επίσης η στιγμή που ο κ. Χρυσουλάκης και  η στιχουργός κα   ανέβηκαν στην σκηνή και όλοι μαζί με την συνοδεία των μουσικών τραγούδησαν τον ύμνο του Απόδημου Ελληνισμού που όπως είπε ο κ. Χρυσουλάκης έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και αποτελεί τον ύμνο των απανταχού αποδήμων Ελλήνων.

Παρούσες στην γιορταστική ημέρα σε αυτό το χαρούμενο αντάμωμα και οι συμμαθήτριες της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη Σοφιανού από την Ελλάδα, αλλά και οι αυτές που ζούμε στο Κάιρο και ανταποκρίθηκαν στο καλεσμά της για την παρουσίαση του σημαντικού αυτού βιβλίου

Η βραδιά και το γλέντι έσβησαν αργά το βράδυ της Παρασκευής με τους παριστάμενους να χαίρονται τις διηγήσεις και την ανάδυση των γλυκών στιγμών της νιότης τους. 

 

 

 

 

Η παρουσίαση του βιβλίου στο  Greek Campus

To Σάββατο 10 Ιουνίου ήταν αφιερωμένο από το πρωί στην εξίσου σημαντική Αραβική μετάφραση του βιβλίου της κας Αδαμαντίδου η παρουσίαση της οποίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Creek Campous του κτηρίου που στέγασε το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο έως το 1964.

Συγκινητική ήταν η στιγμή που οι μαθήτριες του σχολείου ήρθαν σε επαφή μετά από τόσες δεκαετίες με τις προσωπικές αλλά συλλογικές του μνήμες, περπατώντας για μια ακόμα φορά στους διαδρόμους των μαθητικών τους χρόνων. Μια από αυτές ήταν και η κα Αδαμαντίδου η οποία φοίτησε και το μετέπειτα Αμερικανικο Κολλέγιο. Στην παρουσίαση της Αραβικής έκδοσης ο κ. Χρυσουλάκης στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην σημασία της μνήμης γιατί όπως είπε οι πολιτισμοί που δεν έχουν ζωντανή την μνήμη πιθανώς δεν έχουν και μέλλον.

Στην συνέχεια μίλησαν ο κ. Σαμουήλ Μπισάρα  και οι συγγραφέας κα Αδαμαντίδου αναφερόμενοι στην σημαντικότητα της διαπολιτισμικής γέφυρας μεταξύ των δύο λαών και πώς το Αχιλλοπούλειο σχολείο κατέστη ένας ζωντανός και παλλόμενος συνδετικός κρίκος που τροφοδοτούσε με τα ιδανικά και της αξίες της Ελληνικής μας παιδείας αλλά δίδασκε και την αγαστή συνύπαρξη και αλληλοπεριχώρηση μεταξύ των Ελλήνων και των Αιγυπτίων.

 

 

 

 

Το λαμπερό γεύμα στο Ελληνικό Κέντρο

Μετά την ενδιαφέρουσα παρουσίαση οδηγηθήκαμε στο Ελληνικό Κέντρο του Καΐρου, το πάλαι ποτέ ορόσημο της ακμάζουσας Ελληνικής Παροικίας. Οικοδέσποινα για ακόμα μια φορά η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας και Αρχόντισσα του Πατριαρχείου κα Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού, η οποία παρέθεσε πλούσιο γεύμα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους της.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης ευλόγησε την βρώση και μας προέτρεψε να χαμογελάμε με αγάπη προς τους άλλους και μας διαβεβαίωσε ότι θα είμαστε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου.

Ο κ. Χρυσουλάκης μοιράστηκε  στην συνέχεια την πεποίθησή του ότι κάτι μεταφυσικό τον ενώνει με την χώρα αυτή ενώ ευχαρίστησε όλους για την θερμή φιλοξενία τις δύο αυτές ημέρες.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής  πήρε τέλος τον λόγο λέγοντας με χιουμοριστικό τρόπο προς τον κ. Χρυσουλάκη ότι όποιος πίνει τον νερό του Νείλου κάποια στιγμή επιστρέφει. Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία της Ελληνικής Πολιτείας στην Αίγυπτο όπως και του Πατριαρχείου που όπως είπε «μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε έναν αγώνα που πιστεύουμε ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να προσφέρουμε σε σχέση με τους προκατόχους μας.»

Την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Ιουνίου  ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός με αφορμή την παρουσίαση του σπουδαίου βιβλίου της κυρίας Μαρίας Αδαμαντίδου μέσα από την υποδειγματική  διοργάνωση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ήρθε για ακόμα μια φορά κοντά στις ρίζες και στους στυλοβάτες της ιστορικής του πορείας, που δεν ήταν άλλοι από ίδιους τους Αιγυπτιώτες, τις Εκκλησιές του και την μητέρα πατρίδα που πάντα κουβαλάει στην μακραίωνη περπατησιά του στον χρόνο και στον τόπο που τον γέννησε.

Μέσα από τα βλέμματα των μαθητριών του Αχιλλοπουλείου είδαμε τις δύο αυτές ημέρες την μνήμη να μετουσιώνεται σε πείσμα και ελπίδα για το παρόν και το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη, η κυρία Μαρία Αδαμαντίδου, η κυρία Εύη Πλάρα, η κυρία Δέσποινα Παλαβίδου, η κυρία Κλειώ Μπελεφάντη και η κυρία Αλίκη Μισαηλίδου μας ξενάγησαν μέσα από την τρυφερή τους συγκίνηση στην σχολική αυλή των νεανικών τους χρόνων δείχνοντάς μας με διακριτικότητα και στοργή, τα επόμενα βήματα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε όλοι, σε αυτή την σπουδαία χώρα που μας γέννησε.

Στο εορταστικό διήμερο παρέστησαν  πέραν των παραπάνω αναφερθέντων οι Πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Στέφανος και Δαμασκηνός ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστείν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ, Ανδρέας ΡούσσοςΣτέλιος ΧαλκιάςΑνδρέας Γιόσρι, ηΓενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα. Δέσποινα Χασιρτζόγλου, η Σύμβουλος Πρεσβείας κα Μαρία Κεχρή, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Πρεσβείας, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, η κα Μαρία Νικολαρά από το Γραφείο Δημόσιας Δηπλωματίας, ο ΑΚ.ΑΜ της Ελλάδος στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης,  ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης, και ο Ακόλουθος Άμυνας της               Κύπρου Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος και εκπαιδευτικοί των Ελληνικών Σχολείων, η Οικονομική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο ταμίας του Ελληνικού Κέντρου κ. Άγγελος Αθανασούλης ο πρώην Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Αλεξανδρείας κ. Βασίλειος  Φιλιππάτος, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. ο κ. Μιχάλης Μπίσκος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου , η Ελληνίδα στιχουργός κα Λίνα Νικολακοπούλου, η ραδιοφωνική παραγωγός κα Ευαγγελία Πισκερά, η Διευθύντρια τηλεοπτικών παραγωγών κα Μαρία Καλίτση.

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *