Άρθρα

ΠΕΡΙ ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΥ

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Το Σπάρταθλον είναι ένας ετήσιος διεθνής αγώνας υπερμαραθωνίου δρόμου 246,8 χιλιομέτρων που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 1984 στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη. Αποτελεί έναν από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα εξαιρετικού ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου, αφού αναβιώνει τα βήματα του αρχαίου Αθηναίου δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, στάλθηκε στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες. Σύμφωνα δε με τον Ηρόδοτο, ο Φειδιππίδης έφτασε στη Σπάρτη μια μέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα.

Εκατοντάδες χρόνια μετά από αυτόν τον άθλο και συγκεκριμένα το 1982, ο Βρετανός σμήναρχος της RAF και δρομέας υπεραποστάσεων Τζον Φόντεν θέλησε να διαπιστώσει αν ένας άνθρωπος μπορεί να διανύσει τα 250 χλμ. σε δύο ημέρες. Μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του – και με οδηγό τα κείμενα του Ηροδότου – σχεδίασαν τη διαδρομή και στις 8 Οκτωβρίου 1982 άρχισαν να τρέχουν ακολουθώντας τα ίχνη του αρχαίου δρομέα, με τους δύο πρώτους να φτάνουν στη Σπάρτη μέσα σε 36 ώρες. Έτσι, οι Βρετανοί αξιωματικοί απέδειξαν ότι οι δύο ημέρες δεν αποτελούσαν αποκύημα της φαντασίας του αρχαίου ιστορικού. Το κατόρθωμα αυτό των Βρετανών αξιωματικών έγινε γρήγορα γνωστό σε όλο τον κόσμο και πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να τους μιμηθούν. Αποτέλεσμα ήταν το 1984 να ιδρυθεί ο Διεθνής Σύνδεσμος ¨Σπάρταθλον¨, ο οποίος μέχρι σήμερα διοργανώνει ανελλιπώς τον αγώνα κάθε Σεπτέμβρη.

Νικητής του πρώτου Σπάρταθλον, ήταν ο περίφημος Γιάννης Κούρος, ο οποίος ως το 2023 να κατείχε το ρεκόρ ταχύτερου χρόνου σε 20 ώρες και 25 λεπτά, ρεκόρ που έσπασε ο Φώτης Ζησιμόπουλος τη χρονιά αυτή με 19:55:02.

Η διοργάνωση αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες δρομείς και φίλους των υπεραποστάσεων απ΄ όλο τον κόσμο, ενώ οι αγωνιζόμενοι μετατρέπονται σε πρεσβευτές διαφήμισης μιας περιοχής που τόσο έχει ανάγκη τον τουρισμό.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *