Για πάντα μάς «εγκατέλειψε και ο Πορτ-σαϊντιανός σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης
Ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε το ταξίδι του για την αιωνιότητα ο Αιγυπτιώτης σκηνοθέτης Γιώργος Σκαλενάκης, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας μία μεγάλη παρακαταθήκη στον ελληνικό κινηματογράφο.
Ο σκηνοθέτης και δάσκαλος, από το 1975, της περίφημης Σχολής Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου, Γιώργος Σκαλενάκης, υπήρξε γέννημα – θρέμμα του Πορτ Σαΐντ, όπου εκεί γεννήθηκε στις 17 Μαΐου του 1926.
Αποφοίτησε από την Ακαδημία Κινηματογράφου της Πράγας, όπου κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του δημιούργησε μια σειρά από ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν σε διεθνή φεστιβάλ, ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είναι «Τα Μπλουζ της Πράγας» (1963).
Το 1966, ύστερα από πρόσκληση της εταιρείας «Θ.Δαμασκηνός-Β.Μιχαηλίδης» γύρισε στην Ελλάδα και σκηνοθέτησε την πρώτη του μεγάλου μήκους ελληνική ταινία «Διπλοπενιές» με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.
Στη συνέχεια, ακολούθησαν οι ταινίες «Ντάμα Σπαθί» (1966), «Αχ, αυτή η γυναίκα μου» (1967), «Επιχείρηση Απόλλων» (1968), «Βυζαντινή Ραψωδία» (1968), «Θυμήσου αγάπη μου» (1969) και «Το νησί της Αφροδίτης» (1969), στο οποίο πρωταγωνίστησε η Κατίνα Παξινού, στη μοναδική της μάλιστα εμφάνιση σε ελληνική ταινία.
Εργάσθηκε επίσης στην ελληνική τηλεόραση, σκηνοθετώντας πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως η συνεργασία του με τον Κλάους Κίνσκυ στην τηλεοπτική σειρά Κατοχή το 1973.
Η κηδεία του τελείται την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων, στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών.
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Σκαλενάκη και τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στους οικείους του.
«Ο Γιώργος Σκαλενάκης πίστευε ότι η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στον αγώνα για τα πανανθρώπινα δικαιώματα στη δουλειά, τη μόρφωση, τον πολιτισμό. Γι” αυτό σε όλη του τη ζωή στάθηκε σταθερά στο πλευρό του ΚΚΕ, δηλώνοντας απερίφραστα την αμέριστη υποστήριξή του» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος.
Να σημειωθεί ότι τον αξέχαστο Αιγυπτιώτη, τίμησε η Επιτροπή Συσπείρωσης Ελλήνων Αιγυπτιωτών Πορτ Σαΐντ και Πορτ Φουάντ, για την ανεκτίμητη προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο και στον ελληνικό πολιτισμό. Εκ μέρους της εν λόγω Επιτροπής, ο κ. Απόστολος Τζιτζάς εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη, που μάς χάρισε η Νειλοχώρα.
Πηγή: www.in.gr