Πρέσβης της Αιγύπτου στην Κύπρο: «Σημαντικό βήμα εμβάθυνσης συνεργασίας», η Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου
Βαρυσήμαντη συνέντευξη παραχώρησε την Κυριακή 23 Νοεμβρίου στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου η Πρέσβης της Αιγύπτου στη Λευκωσία Δρ Χεμπά Σαλάχ Ελντίν Ελ Μαρασσί.
Η Πρέσβης της Αιγύπτου μεταφέρει μέσω του «Φ» αυτό που ήταν και το κεντρικό μήνυμα της συνάντησης κορυφής στο Κάιρο: Ότι οι τρεις χώρες έκαναν ένα σημαντικό βήμα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους, η οποία παρέχει προστασία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου από οποιεσδήποτε παραβάσεις. Η συμφωνία στέλνει την ίδια ώρα και μήνυμα υποστήριξης σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου στην Κύπρο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σύμφωνα και με τα όσα ανέφερε η Πρέσβης.
Χρονικά, η επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου Αλ Σίσι στην Κύπρο δεν έχει ακόμα καθοριστεί, καθώς είναι κάτι που συζητείται ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Ωστόσο, δεν αναμένεται αυτή η συνάντηση να είναι πολύ μακριά χρονικά.
Πάντως, στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη του Υπουργού Πετρελαίων της Αιγύπτου και συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Λακκοτρύπη. Οι δύο Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα ενέργειας θα συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την πάρα πέρα συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου. Κατάληξη σε συμφωνίες θεωρείται σίγουρο, από πλευράς Λευκωσίας, ότι θα ανάψει το πράσινο φως για να προσκαλέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον Αιγύπτιο ομόλογό του για να υπογράψουν από κοινού τις συμφωνίες αυτές.
Η Πρέσβης της Αιγύπτου θεωρεί ότι η φάση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες είναι υψίστης σημασίας και για τις δύο γιατί υπάρχουν πολλά πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος: ενέργεια, τουρισμός κ.λπ.
Αλλά υπάρχουν και πεδία συνεργασίας για αντιμετώπιση αμοιβαίων απειλών και προκλήσεων τα οποία επηρεάζουν τις δύο χώρες από κοινού. Όπως είναι, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό πρόβλημα, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Λιβύη, η Συρία, το Ιράκ.
Επίσης, εκφράζει την ελπίδα ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην περιοχή θα καταφέρουν να αντιληφθούν τη ζωτική σημασία που έχουν τα αποθέματα ενεργειακών. «Ένα γεγονός που θα βοηθήσει στην ενίσχυση των σχέσεών τους, θα ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ τους και, κυρίως, δεν θα προκαλέσει νέες αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις».
Πηγή: Ανδρέας Πιμπίσιης, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ