Για τις προετοιμασίες για τη νέα τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, μίλησε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι


Στο στάδιο προετοιμασίας βρίσκονται νέες συναντήσεις Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου, ακόμα και σε επίπεδο κορυφής, απεκάλυψε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, σε συνέντευξή του στο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», δύο μήνες μετά τη Διακήρυξη του Καΐρου.

 

«Μετά τη Σύνοδο του Καΐρου θα γίνουν και άλλες συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και υψηλών αξιωματούχων για να συζητήσουμε πώς θα εφαρμοστούν μερικά από τα θέματα που κρατήσαμε στη δήλωση της συνόδου. Εμείς περιμένουμε ότι θα πραγματοποιηθεί μία μελλοντική σύνοδος ανάμεσα στα τρία κράτη την κατάλληλη στιγμή και συναντήσεις μέσω της διπλωματικής οδού. Ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η οριοθέτηση των ΑΟΖ. Και αυτό είναι μια διαρκής πρόοδος και είμαστε σε επαφή με τους εταίρους ώστε να αποφασίσουμε το συμφέρον για όλες τις πλευρές, έχοντας υπόψη ότι αυτό γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας του Δικαίου της Θάλασσας», τόνισε.

 

Ο κ. Σούκρι επιβεβαιώνει ότι η τριμερής συμφωνία που υπεγράφη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα του.

 

«Υπάρχουν περιοχές συνεργασίας βασισμένες σε πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές και κοινωνικές αρχές προκειμένου να ενδυναμώσουμε ξανά ο ένας τον άλλον σε αυτούς τους τομείς», είπε, και πρόσθεσε ότι «ένα κοινό παρόν στην Ανατολική Μεσόγειο και από κοινού κατανόηση μπορούν να συντελέσουν στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

 

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι απώτερος στόχος είναι η συνεκμετάλλευση των πρώτων υλών, καθώς υπογράμμισε ότι το παραπάνω πλαίσιο πρέπει να προχωρήσει έχοντας κατά νου «την προστασία των πρώτων υλών που είναι διαθέσιμες στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες μπορεί να είναι κέρδος για τις τρεις χώρες».

 

 

Πηγή: protothema.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης