Πρωτοβουλία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Δ. Συλλούρη για την προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο
«Είναι πράγματι πολύ σημαντικό παιδιά αραβικής καταγωγής να έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται τη γλώσσα τους. O πρωτοποριακός χαρακτήρας του προγράμματός σας, έγκειται στο γεγονός ότι την ίδια στιγμή που προσφέρονται τα μαθήματα στα παιδιά, διεξάγονται μαθήματα γλωσσικών και κοινωνικών δεξιοτήτων για τους γονείς».
Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, σε συνέντευξη Τύπου για το πρόγραμμα ένταξης από Τοπικές Αρχές: «Νέοι Δρόμοι για την ένταξη υπηκόωνΤρίτων Χωρών στην τοπική κοινωνία», στην κυπριακή πρωτεύουσα.
«Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας. Προ ολίγου ενημερώθηκα για το πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας», τόνισε ο κ. Συλλούρης.
Και προσέθεσε:
«Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχω αναλάβει πρωτοβουλία, που έχει ως στόχο την προώθηση της αραβοφωνίας στην Κύπρο. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί όχι μόνο στη διδασκαλία της αραβικής σε άτομα αραβικής καταγωγής, αλλά και στη διδασκαλία σε Κύπριους. Η εκμάθηση αραβικών από Κύπριους θα συμβάλει ,σε σημαντικό βαθμό, στην περαιτέρω αλληλοκατανόηση και σύσφιξη των μακραίωνων παραδοσιακών δεσμών Κύπρου και Αραβικού κόσμου σε πολλούς τομείς, όπως η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, το εμπόριο και η οικονομία γενικότερα. Εγκαινίασα ήδη εδώ και αρκετούς μήνες διάλογο με τους εδώ Πρέσβεις των Αραβικών χωρών για τους τρόπους που αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να λάβει σάρκα και οστά. Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω τους φίλους Πρέσβεις που βρίσκονται σήμερα εδώ μαζί μας για την όλη μας συνεργασία επί του συγκεκριμένου και όχι μόνο.
Σε συνάρτηση με την εν λόγω πρωτοβουλία, είναι και η προώθηση της δημιουργίας Κέντρου Συνεργασίας Μέσης Ανατολής. Βασικοί σκοποί του Κέντρου θα είναι ,κυρίως ,η προαγωγή και διάδοση γνώσεων, ιδεών, εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών σε τομείς, όπως η έρευνα, η καινοτομία, η επιχειρηματικότητα, η τεχνολογία, η ενέργεια, το περιβάλλον, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός, αλλά και η ενθάρρυνση και προώθηση δράσεων και συνεργειών στους τομείς αυτούς. Αναμένω ότι θα εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή κοινοβουλίων, ερευνητών, επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών από χώρες της περιοχής.
Αναμφισβήτητα, η εκπαίδευση αποτελεί καταλύτη στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Κύπρου και Αραβικού κόσμου. Ενδεικτικό της σημασίας που η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδίδει στη συνεργασία αυτή είναι το γεγονός ότι ο τομέας της εκπαίδευσης και του πολιτισμού βρέθηκε στην ατζέντα τόσο της 1ης Τριμερούς Συνάντησης των Πρόεδρων των Κοινοβουλίων, Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Λευκωσία, όσο και κατά την 1η Τριμερή Συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κύπρου, Ελλάδας, Ιορδανίας, στη Νεκρά Θάλασσα φέτος τον Απρίλιο».