Θερμή υποδοχή επεφύλαξαν ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας στον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο Μ. Χρ. Διάμεση


 

 

 

 

 

 

Την πρώτη του γνωριμία με την ιστορική και πρεσβυγενή Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας είχε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ο νέος Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής να τόν υποδέχονται θερμά, παρουσία του Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη.

 

 

 

 

Εκ μέρους της Κοινοτικής Επιτροπής της ΕΚΑ παραβρέθηκαν επίσης ο Β” Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Βαφειάδης, η Γενική Γραμματέας κα Άρτεμις Γεροντάκη, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Πάρις Μακρής και η Κοινοτική Επίτροπος κα Χριστιάνα Τρεχαντζάκη.

 

 

 

 

 

presvis-diamesis-stin-eka-01

 

 

 

 

 

Ο κ. Διάμεσης ξεναγήθηκε στους χώρους των γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και στη μεγάλη Αίθουσα των συνεδριάσεων, εκεί όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού της Αλεξάνδρειας, με τις φωτογραφίες των Μεγάλων Ευεργετών και παλαιότερων Προέδρων. Σε ανάμνηση της επίσκεψής του στην πρεσβυγενή Κοινότητα ο Πρόεδρος της ΕΚΑ κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος προσέφερε στον Έλληνα Πρέσβη ένα αναμνηστικό δώρο.

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. και τα Μέλη της Κοινοτικής Επιτροπής είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν με τον Έλληνα Πρέσβη τις προσπάθειες της Κοινοτικής Επιτροπής για άνοιγμα προς την Αιγυπτιακή κοινωνία, με ενέργειες που καταδεικνύουν στην πράξη ότι η Ελληνική Παροικία ήταν και είναι ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και όχι κάτι ξένο. Σε αυτήν την προσπάθεια, είναι αλήθεια ότι έχει συμβάλλει θετικά και η παρούσα περίοδος, κατά την οποία οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου χαρακτηρίζονται περισσότερο από εξαιρετικές.

 

 

 

 

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της ΕΚΑ  περιέγραψαν στον κ. Διάμεση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κοινοτικά κτίρια και τις προγραμματισμένες και στοχευμένες προσπάθειες που γίνονται με σκοπό τη διατήρηση, συντήρηση και σε κάποιες περιπτώσεις και αποκατάστασή τους.

 

 

 

 

Επίσης, παρουσιάστηκε στον Έλληνα Πρέσβη η οικονομική κατάσταση της Κοινότητας και ταυτόχρονα έγινε αναφορά στην προσπάθεια της Ε.Κ.Α. να συμβάλει με κάθε τρόπο στη στήριξη κάθε μέλους της Παροικίας, το οποίο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Ενώ ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξαιρετικές σχέσεις της Κοινότητας με το Πατριαρχείο. Τέλος, συζήτησαν και θέματα που άπτονται της στενότερης συνεργασίας της Ελληνικής Κοινότητας με τον κ. Διάμεση.

 

 

 

 

 

 

Ξενάγηση στους χώρους

των Εκπαιδευτηρίων

και του Γηροκομείου

 

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Διάμεσης επισκέφτηκε επίσης το ιστορικό Αβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο Αλεξανδρείας, αλλά και την Τοσιτσαία Δημοτική Σχολή, όπου τού επεφύλαξαν θερμή υποδοχή οι Διευθύντριες κα Δέσποινα Κολοκοτρώνη και κα Παρασκευή Δαμιανίδου αντίστοιχα. Της ξενάγησης, προηγήθηκε παρουσίαση της ιστορικής διαδρομής των Κοινοτικών Εκπαιδευτηρίων και της Εθνικής προσφοράς τους. Ο Έλληνας Πρέσβης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για την ιστορία όσο και για τη σύγχρονη πραγματικότητα που βιώνουν οι μαθητές του σχολείου. Μάλιστα, ο κ. Διάμεσης είδε από κοντά τις φθορές που υπάρχουν στα κτίρια και πληροφορήθηκε για τις εργασίες συντήρησης που έγιναν σε αυτά.

 

 

 

 

Επισκέφτηκε επίσης και την ιστορική βιβλιοθήκη του Αβερωφείου και ενημερώθηκε για τις εργασίες ανακαίνισης που τελέστηκαν, αλλά και τις εργασίες βιβλιοθηκονόμησης που λαμβάνουν χώρα, προκειμένου η βιβλιοθήκη να καταστεί λειτουργική, όχι μόνο από τους μαθητές, αλλά και από ερευνητές, καθώς στη συλλογή της υπάρχουν αρκετές εξαιρετικές εκδόσεις.

 

 

 

 

 

 

presvis-diamesis-stin-eka-03

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια ο κ. Διάμεσης είδε από κοντά και την αίθουσα “Ιουλία Σαλβάγου”, το ιστορικό θέατρο, στο οποίο έχουν ανέβει αρκετές θεατρικές παραστάσεις των μαθητών των εκπαιδευτηρίων. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για τον Πρόεδρο της Επιτροπής υπήρξε η επίσκεψη στο πλήρως ανακαινισμένο Κοινοτικό Γηροκομείο “ΜΑΝΝΑ”, όπου έγινε δεκτός από την Έφορο Γηροκομείου και Γενική Γραμματέα της Ε.Κ.Α. κα Άρτεμις Γεροντάκη και τη Διευθύντρια κα Νιάρου. Ο κ. Διαμέσης συνεχάρη την Κοινοτική Επιτροπή της Ε.Κ.Α. για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός τόσο σπουδαίου έργου προσφοράς προς τους παροίκους της τρίτης ηλικίας. Συνάντησε και συνομίλησε με τους τροφίμους του Γηρομοκομείου, οι οποίοι μοιράστηκαν μαζί του τις πολύχρονες εμπειρίες και αναμνήσεις τους από την Ελληνική Αλεξάνδρεια του παρελθόντος.

 

 

 

 

 

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Μαρτίου 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads




Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης