Επιστήμη και αγάπη «αγκάλιασαν» τον Άρη Πατρινό στην Αθήνα, στην εκδήλωση του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων
Της ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΔΟΥ
Η εκδήλωση συνδύαζε την σοβαρότητα της επιστημονικής ομιλίας με τα έντονα συναισθήματα επανένωσης παλιών, αγαπημένων φίλων.
Και πώς αλλιώς, αφού ο ομιλητής ήταν πολυβραβευμένος επιστήμονας και ταυτόχρονα. Αιγυπτιώτης και Αμπετειανός;
Ο λόγος, φυσικά, για τον Αριστείδη Πατρινό που μίλησε στις 11 Οκτωβρίου στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα με θέμα «Τί υπόσχεται η νέα Αστική Επιστήμη» (βλ. φύλλο 13 Οκτ. του ΝΦ για περιγραφή σταδιοδρομίας του Α.Π.).
Κατάμεστο το εντευκτήριο του ΣΑΕ: από τη μία, οι προσκεκλημένοι Ασπασία Λεβέντη, Πρόεδρος της International Foundation for Greece, Γιώργος Σκοπελίτης, Μέλος του ΔΣ της Tsakos Energy Navigation, και Γιάννης Λιάτσος, Διευθύνων Σύμβουλος της Biodynamics. Ο ακαδημαϊκός και πολυβραβευμένος επιστήμονας περιβάλλοντος, Αιγυπτιώτης Χρ. Ζερεφός, γεφύρωνε το επιστημονικό με το αιγυπτιώτικο στοιχείο, το οποίο έδωσε σύσσωμο το «παρών», με τους επικεφαλής των αιγυπτιώτικων σωματείων και φυσικά με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριες: Ανασουντζής, Ασώματος, Καρκασίνας, Μπεκατόρος, Ραδόπουλος, Τόλιος, αλλά και Πεζάς, Πιερής, Πετρίδης, Κουτρουμπάκης, Μαραγκάκη, Πάτσαλη, Κασσαβέτη, Καρατζά, Μπαραμίλλη, Γ. Διαμαντής και τόσοι άλλοι. Με ξεχωριστή παρουσία, τον καθηγητή φιλόλογο της Αμπετείου στη δεκαετία του 1960 –και μετέπειτα σχολικό σύμβουλο και ιστορικό συγγραφέα– Χρήστο Διονυσσόπουλο.
Ως Διευθυντής Έρευνας στο Center of Urban Science and Progress (Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης), ο Άρης Πατρινός περιέγραψε με απλά λόγια, εικόνες και μικρές δόσεις χιούμορ τον κλάδο της Αστικής Επιστήμης, που επιχειρεί να βελτιστοποιήσει τις διάφορες παραμέτρους της ζωής στις σύγχρονες πόλεις όπως είναι οι συγκοινωνίες, η ενέργεια, η ηχορύπανση, η δημόσια υγεία κ.ά.
Μετά το θερμό χειροκρότημα και τα τιμητικά αναμνηστικά που απονεμήθηκαν στον ομιλητή από την Κρ. Τρίμη, Πρόεδρο του ΣΑΕ, και τον Ν. Βαδή, Πρόεδρο του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής (οργανωτή της εκδήλωσης), ήρθε η ώρα των συμμαθητών: αγκαλιές, χαρά, συγκίνηση… Και από τις δύο πλευρές. Τα παιδιά του Καΐρου της δεκαετίας του 1960, με πλήρη συνείδηση του τί σήμαιναν από κάθε άποψη τα σχολικά τους χρόνια, ευχήθηκαν στον Άρη Πατρινό επιτυχία στην νέα επιστημονική πρόκληση που ανέλαβε. Και ο Αντώνης Πατρινός —μεγαλύτερος αδελφός του Άρη και επίσης διακεκριμένος επιστήμονας— φρόντισε να απαθανατίσει τα χαμόγελά που χαρακτήρισαν την ξεχωριστή εκείνη βραδιά.