Σε συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Μαρόκου και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προϊόντα με γεωγραφική ένδειξη


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Μαρόκο ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμφωνίας αμοιβαίας προστασίας των προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη (ΓΕ). Μέσω αυτής της συμφωνίας οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσουν υψηλό επίπεδο προστασίας για τα αντίστοιχα προϊόντα διατροφής (ΠΟΠ, ΠΓΕ, παραδοσιακά κ.α.). Επίσης, η συμφωνία στοχεύει στην προώθηση και ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων που παράγονται στο Μαρόκο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

«Αυτή η συμφωνία δίνει μια νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Βασιλείου του Μαρόκου», τονίζει σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Phil Hogan, προσθέτοντας ότι «ενισχύει τη συνεργασία μας, με στόχο την προώθηση και την προστασία των προϊόντων ποιότητας, προς όφελος των κτηνοτρόφων και των βιομηχανιών, τόσο στο Μαρόκο όσο και στην ΕΕ. Η γεωργία αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη διμερή μας εμπορική συνεργασία, ιδίως στο «σχέδιο δράσης 2013-2017», που αποτελεί τον οδικό χάρτη της συνεργασίας μας για τα επόμενα χρόνια. Η συνεργασία στον τομέα των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί μέρος της αμοιβαίας δέσμευσης μας για μια ποιοτική γεωργία που στηρίζει τα τοπικά προϊόντα».

 

Σύμφωνα με την Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ κ. Cecilia Malmström, «οι θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα είναι ένα κίνητρο για μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων θα καταστήσει σαφές στους καταναλωτές την ταυτότητα των προϊόντων, ώστε να μπορούν να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή. Επίσης, θα αυξήσει την ποιότητα των προϊόντων και θα φέρει πρόσθετα έσοδα για τους αγρότες. Επιπλέον, η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα θετικό πρώτο βήμα τόσο για την ΕΕ όσο και για το Μαρόκο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών».

 

«Αυτή η συμφωνία παρέχει μια πραγματική ευκαιρία στους παραγωγούς μας για να μεγιστοποιήσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας του Μαρόκου κ. Aziz Akhannouch.

 

Η συμφωνία θα πρέπει τώρα να περάσει από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις νομοθετικές αρχές στο Μαρόκο, όπου πρέπει να εγκριθεί πριν από την οριστική έναρξη της ισχύος του.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης