Ο Σ. Σούκρι, από την Αθήνα, με τον Ν. Δένδια: «Στην Αίγυπτο φέτος η τριμερής των ηγετών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου»


 

 

 

 

Κοινό μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να σταματήσει τις προκλήσεις στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου, έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

 

 

«Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, που αψηφούν το διεθνές δίκαιο, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής. Είναι κατά τούτο απολύτως καταδικαστέες» τόνισε ο κ. Δένδιας κατά τη συνέντευξη που ακολούθησε της κατ΄ ιδίαν συνάντησής του στην Αθήνα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και των διευρυμένων συνομιλιών. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας που συντελείται από την Τουρκία.

 

 

Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε πως «μιλήσαμε για τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή και πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, να σταματήσουν οι προκλήσεις και οι άλλες ενέργειες που δεν συμβαδίζουν με το διεθνές δίκαιο», σημειώνοντας ότι «όλες οι συζητήσεις που κάναμε είχαν σχέση για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή».

 

 

Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης «για την υπεύθυνη και σαφή στάση που έχει τηρήσει η χώρα του σε αυτό το ζήτημα» και επισήμανε: «Ζούμε σε μια πολύ ασταθή περιοχή και η συστηματική παραβίαση του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας από την Τουρκία επιτείνει τις προκλήσεις στην περιοχή μας».

 

 

Διαμήνυσε ακόμα πως η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία μεταξύ όλων των ομονοούντων κρατών της περιοχής, σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ και την Κύπρο, ενώ έχει ήδη συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του μία φορά και σκοπεύει να τον συναντήσει εκ νέου το προσεχές διάστημα.

 

 

Ακόμα όπως έκανε γνωστό, ενημέρωσε τον κ. Σούκρι για τη συνάντηση που είχε το πρωί στη Λευκωσία με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και ότι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας.

 

 

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε επίσης το μήνυμα πως «δεν νοείται λύση του Κυπριακού χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από τη νήσο». Προσέθεσε πως αυτό ήταν μεταξύ των ισχυρών μηνυμάτων που εξέπεμψε η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο.

 

 

Εστιάζοντας στη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τη χαρακτήρισε ιδιαιτέρως εποικοδομητική και χρήσιμη και επισήμανε πως πάντα η Αίγυπτος και η Ελλάδα συνδέονται με παραδοσιακούς και μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας. Σημείωσε πως με τον Αιγύπτιο ομόλογό του είχε μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα διμερούς, τριμερούς, περιφερειακού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος. Αποτυπώνοντας αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως αποδίδουν και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των δύο χωρών, που αποτελεί και βάση για το μέλλον. «Και οι δύο πλευρές δίνουμε έμφαση στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, επιδιώκουμε τη δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων γι΄ αυτό» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

 

 

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον «σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο» που παίζει η Αίγυπτος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Παλαιστινιακό, τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη και της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Οι δύο υπουργοί, όπως προσέθεσε, συμφώνησαν ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες της τις εκφάνσεις από όπου κι αν προέρχεται.

 

 

Απευθυνόμενος στον κ. Σούκρι, ο κ. Δένδιας είπε πως προσβλέπει στη συνέχιση της εποικοδομητικής τους συνεργασίας προς όφελος των λαών και των χωρών μας.

 

 

Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Να ενισχυθούν περαιτέρω

οι ήδη πολύ ισχυρές σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου

 

 

 

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. Σούκρι εξέφρασε τη βούληση της Αιγύπτου για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ ισχυρών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στους πολιτικούς, οικονομικούς, στρατιωτικούς και ενεργειακούς τομείς, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δύο χωρών.

 

 

Συνεχάρη μάλιστα τον κ. Δένδια για την ανάληψη των καθηκόντων του και δήλωσε βέβαιος ότι θα φέρει εις πέρας αυτή την ευθύνη. «Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να επιτευχθεί ο στόχος για την ευημερία του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

 

 

Μιλώντας για τη συνάντηση με τον κ. Δένδια, τη χαρακτήρισε πολύ πετυχημένη και υπογράμμισε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην περιοχή, τονίζοντας πως μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά.

 

 

Τέλος, ο κ. Σούκρι είπε πως η Αίγυπτος προσβλέπει να φιλοξενήσει φέτος την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου σε επίπεδο αρχηγών κρατών και απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Αίγυπτο.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης