Σήμερα και αύριο εορτάζει ο Άγιος των Καϊρινών Αιγυπτιωτών, ο Άγιος Γεώργιος παλαιού Καΐρου, όπου θα προΐσταται ο Πατριάρχης Θεόδωρος


 

 

 

 

 

Σήμερα εορτάζει η «Ροτόντα» της Ανατολής, ο πιο αγαπημένος Άγιος των Καϊρινών και όλων των Αιγυπτιωτών: ο Άγιος Γεώργιος παλαιού Καΐρου και το ομώνυμο μοναστήρι που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα θρησκευτικά μνημεία στην Αίγυπτο.

 

 

 

Όπως κάθε χρόνο, που θέλει η παράδοση η εορτή να γίνεται τις ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή, έτσι και φέτος, ο Άγιος Γεώργιος θα υποδεχτεί σήμερα τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, ο οποίος θα προστεί των ακολουθιών τόσο του πανηγυρικού εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας.   

 

 

 

Η μεγάλη αυτή εορτή των Αιγυπτιωτών με τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου μάλιστα προσελκύει το ενδιαφέρον και της ελληνικής κοινής γνώμης.

 

 

 

Έτσι, διαβάζουμε στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα»:

 

 

 

«Στην απέραντη πόλη του Καΐρου, με πληθυσμό περίπου όσο ολόκληρη η χώρα μας και στην παλιά γειτονιά του, ευρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου.
 

 

Η μοναδική Ροτόντα που διασώζεται στην Ανατολή. Βρίσκεται δίπλα στο φρούριο της Αιγυπτιακής Βαβυλώνος και στο Κοπτικό Μουσείο και θεωρείται Μοναστήρι. Τα ίχνη του ναού χάνονται στις πρώτες εκατονταετίες του Χριστιανισμού, ενώ ο σημερινός ναός ανεγέρθη το 1909 και τον αγιογράφησε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Κων/νος Παρθένης.
 

 

Στις Ελληνορωμαϊκές κατακόμβες, κάτω απ’ αυτόν, που στην πραγματικότητα ανακαλύφθηκαν πριν λίγα χρόνια, εκτός από το Νειλόμετρο των Φαραώ που μετρούσαν την στάθμη του Νείλου ποταμού, υπάρχουν τα παρεκκλήσια των Αγίων Σαράντα, Αγίου Ιωάννη, Θεοδώρου και Χριστόφορου. Στον κυρίως ναό ευρίσκεται και η αλυσίδα που, κατά την παράδοση, είχε δεθεί ο Άγιος και που οι προσκυνητές θεωρώντας την θαυματουργή, περιπτύσσονται μ’ αυτήν. Τα θαύματα αφορούν κυρίως, ψυχιατρικές ασθένειες.
 

 

Οι προσκυνητές του Αγίου εδώ, είναι κατά 80% Μουσουλμάνοι, που λατρεύουν τον Τροπαιοφόρο και φέρνουν τασιμάρια ζώα και άλλα στη χάρη Του και δέχονται τα θαύματά Του. Οι υπόλοιποι είναι Ορθόδοξοι και Κόπτες. Από το 1825, ενταφιάζονται εδώ οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας και δίπλα ευρίσκεται ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και το αξιόλογο, με μνημειακούς πλέον τάφους, ελληνικό κοιμητήριο. Πολλοί από τους τάφους ανήκουν σε Κρητικές οικογένειες της παλαιότερης Αιγύπτου.
 

 

Το πηγάδι της Παναγίας ευρίσκεται στον εξωτερικό χώρο και εδώ, κατά την παράδοση, άντλησε η Θεοτόκος νερό όταν, φεύγοντας από την Αίγυπτο, πέρασαν απ’ αυτό το σημείο.

 

 

Το Μοναστήρι, παλαιότερα, συντηρούσε γηροκομείο, νοσοκομείο, πτωχοκομείο και προσέφερε θαυμαστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο».

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης