Βραβεία Αργώ 2022: με το Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς τιμήθηκε η Αικατερίνη Σοφιανού


Χρ. Γ. Παπαδόπουλος*

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΑΡΓΩ 2022. ΜΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΙΣΣΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΟΦΙΑΝΟΥ-ΜΠΕΛΕΦΑΝΤΗ . ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΠΕΝΕΙΜΕ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Στην Αιγυπτιώτισσα ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου , Πρέσβειρα απόδημου Ελληνισμού κι Αρχόντισσα του Πατριαρχείου της Αλεξάνδρειας κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Ανθρωπιστικής Προσφοράς, για το έτος 2022,  η επιτροπή των βραβείων ΑΡΓΩ σε μια λαμπρή τελετή υπό την αιγίδα  και παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου , στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Μπενάκη, το απόγευμα της Τετάρτης 12.10.2022

Ακόμα μια τιμή προστίθεται στις πολλές που έχει κερδίσει επάξια για το πολυσχιδές της έργο που έχει βασικό παρονομαστή την προσφορά στον άνθρωπο, στις επιστήμες, στον πολιτισμό , στην πατρίδα και στην ορθοδοξία , με την σεμνότητα και τη μετριοπάθεια που τη διακρίνει.

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο γνωστός δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας ο οποίος ανταποκρίθηκε πλήρως στο ρόλο του. Την βραδιά προλόγισαν ο Πρόεδρος του θεσμού, κ. Σπύρος Παππάς και ο Πρόεδρος της επιτροπής βράβευσης κ. Βασίλειος Σκουρής. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας  Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος  αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποστήριξη της στο θεσμό, είπε μεταξύ άλλων:

 

 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευόμενους της αποψινής εκδήλωσης που κάνουν πράξη το «Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων».

Κυρίες και κύριοι,

Ο συμβολισμός της μυθολογίας της Αργούς και του ταξιδιού για το «χρυσόμαλλο δέρας» δείχνει ότι δεν υπάρχουν μονοπάτια που δεν μπορούν να περπατηθούν, κορυφές που να μη μπορούν να κατακτηθούν, προκλήσεις που να μη μπορούν να κερδηθούν. Όσοι βραβεύεσθε σήμερα το αποδεικνύετε περίτρανα με τη στάση ζωής σας, με τις επιδόσεις και με την επιτυχία σας,  ο καθένας στον τομέα της ειδικότητάς του.

Μέσα σας μιλά η δική σας Αργώ, η φωνή της καρδιάς σας που σας ωθεί ολοένα και πιο ψηλά, αλλά μιλά και το ιερό κλαδί της Δωδωναίας γης που έχει στην πλώρη της, μιλά η φωνή της πατρίδας μας, μιλά η ελληνική κληρονομιά που είναι φάρος και πυξίδα στο ταξίδι σας.

 

 

Ως Έλληνες που δραστηριοποιείστε εκτός Ελλάδος, ως Διεθνείς Έλληνες, μας κάνετε ιδιαίτερα περήφανους. Όχι μόνον για την τεράστια προσφορά σας είτε για την προσωπική σας επιτυχία, αλλά και γιατί αποτελείτε λαμπρό παράδειγμα και οδηγό για τη νέα γενιά. Και επιπλέον, γίνεστε πανάξιοι εκπρόσωποι της χώρας μας στο εξωτερικό, αναδεικνύοντας την ήπια ισχύ της και τον πολιτισμό της.

Εμείς στηρίζουμε και θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αμέριστα την πρωτοβουλία του θεσμού των βραβείων. Είμαστε κοντά σας και μαζί σας και δίπλα σας.”

 

Παρόντες μεταξύ άλλων εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, μέλη της κυβέρνησης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, κ. Νίκα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιαννης Στουρνάρας, ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο γνωστός συγγραφέας Βασίλης  Βασιλικός ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,η βουλευτής κ. Γιακούλη ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και εκπρόσωποι της Αιγυπτιακής Ομογένειας, ο κ. Χρήστος Καβαλής ,Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, ο κ. Δημήτρης Κάβουρας , Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Α. (Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας)  και συνεργάτης του κ. Χρυσουλάκη, ο κ. Κώστας Μιχαηλίδης , Πρόεδρος του Σ.Α.Ε (Σύλλογος Αιγυπτιωτών Ελλάδος), ο γράφων, Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος , Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καϊρου, η Αλεξανδρινή κ. Μάχη Γαβαλά, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας Αλ Αχράμ στην Ελλάδα κ. Εμάν Γιούσεφ κ.α.

Η Αιγυπτιώτισσα κ. Αικατερίνη Σοφιανού- Μπελεφάντη, αμέσως μετά την προβολή του περιεκτικού  βίντεο παρουσίασης του έργου της  καθώς και  των τιμών που έχει λάβει στο παρελθόν από πολλούς αξιόλογους φορείς , ανέβηκε στο βήμα κι εμφανώς συγκινημένη είπε μεταξύ άλλων. 

«Η συγκίνηση μου είναι μεγάλη, αφού το βραβείο ανθρωπιστικής προσφοράς «Αργώ» αποτελεί την αποκορύφωση των πολυάριθμων διακρίσεων που είχα την τύχη να λάβω τα τελευταία είκοσι χρόνια. Συνεπώς, θα ήθελα να το αφιερώσω τόσο στον σύζυγο μου, Παντελή Σοφιανό, όσο και στα παιδιά μου, Γεώργιο και Αγγελική Πολύμνια, οι οποίοι για μια ολόκληρη ζωή με στηρίζουν σε όλες τις δράσεις μου και μου προσφέρουν την ενέργεια και τη δύναμη να ασχοληθώ τόσο με τις επιχειρήσεις, όσο και με το φιλανθρωπικό μου έργο.

 

 

Και επωφελούμαι της ευκαιρίας προκειμένου να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω ακάθεκτη την ανθρωπιστική προσφορά για το υπόλοιπο της ζωής μου, ιδιαίτερα αφού τίποτα δε συγκρίνεται με την ικανοποίηση που αισθάνεται κάνεις όταν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον συνάνθρωπο.

Σας ευχαριστώ από καρδίας για την τιμή που μου κάνατε απόψε!»  

Η  Αργώ- Δίκτυο Ελλήνων Βρυξελλών απονέμει, για τέταρτη συνεχομένη χρονιά, τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΓΩ, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας της αριστείας, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας, του κοσμοπολιτισμού και των ανοιχτών οριζόντων, βραβεύοντας τους Έλληνες του εξωτερικού που διακρίνονται στους τομείς του Αθλητισμού, της Ανθρωπιστικής Προσφοράς, της Γαστρονομίας, των Επιστημών, της Επιχειρηματικότητας, της Καινοτομίας, του Πολιτισμού και των Τεχνών, της Προσφοράς στα Κοινά.

 

 

Η επιτροπή βραβείων, υπό́ την προεδρία του κ. Βασιλείου Σκουρή, Ομ. Καθηγητή Νομικής Σχολής Α.Π.Θ., πρώην Προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαρτίζεται από τον καθ. Ντίνο Αρκουμάνη, Πρόεδρο του Ακαδημαϊκού́ Συμβουλίου του Μητροπολιτικού́ Κολλέγιού και Αντεπιστέλλοντος Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, τον Μάρκο Βερέμη, Πρόεδρο Upstream, Partner Big Pi Venture Capital, τον Ευθύμιο Βιδάλη, Πρόεδρο Εκτελεστική Επιτροπής ΣΕΒ, την Ειρήνη Γερουλάνου, Πρόεδρο Μουσείου Μπενάκη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, Προπονητή καλαθοσφαίρισης, τον ομ. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ Νικηφόρο Διαμαντούρο, Ακαδημαϊκό, πρώην Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, την Άννη Ηλιοπούλου, Επιχειρηματία – Εκδότρια, τον Μιχάλη Μπλέτσα, Ερευνητή/Διευθυντή Πληροφορικής του MIT Media Lab, τον Σπύρο Παππά, Δικηγόρο, Πρόεδρο «ΑΡΓΩ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ», πρώην Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Αθανάσιο Σαββάκη, Επιχειρηματία, Πρόεδρο ΣΒΒΕ και τον Γιάννη Σπανολιό, Πρόεδρο του «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».

Περισσότερα για το θεσμό και για παλαιότερες βραβεύσεις, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του στο διαδίκτυο, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://vraveiaargo.gr

Τα φετινά Βραβεία, καλλιτεχνημένα  από τον Οίκο Λαλαούνη, απονεμήθηκαν στα τιμώμενα πρόσωπο  από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ.  Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία τους χειροκρότησε επί σκηνής, μαζί με όλη την αίθουσα, έναν έναν ξεχωριστά.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση σε παρακείμενη αίθουσα όπου οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να συγχαρούν τους βραβευθέντες  οι οποίοι ήταν πραγματικά ένας κι ένας επίλεκτοι των Ελλήνων της διασποράς ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη των βραβείων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την σπουδαία τελετή  και να μάθετε για  τους οχτώ διαλεχτούς βραβευμένους.

 

 

 

*Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης