ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Το Ιερό Προσκύνημα των Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου στον Άγιο Γεώργιο Καΐρου

 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

 

Την σπίθα στις καρδιές των ομογενών συμπατριωτών μας στην Αμερική για μια επίσκεψη στην Αίγυπτο και ένα Ιερό Προσκύνημα στους ιστορικούς τόπους όπου ξεκίνησε ο Χριστιανισμός στην Αφρική την άναψε αναμφισβήτητα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Βρέθηκε κοντά τους στην επίσημη επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2022 κατά την οποία τιμήθηκε, στο ετήσιο γεύμα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας”. Σε όλες του τις επαφές με τους ομογενείς μας, μετέφερε την ιεραποστολική του εμπειρία στην Αφρικανική ήπειρο, αλλά και την σημασία των ιερών προσκυνημάτων στην Αίγυπτο.

 

Την Κυριακή 30 Απριλίου ο σπόρος αυτός κάρπισε και οι Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου από την Αμερική με τις οικογένειές τους και τους φίλους τους, περίπου εξήντα άτομα, επισκέφτηκαν ως πρώτο σταθμό του προσκυνήματός τους, την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου.

 

 

 

Τους υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος του Μοναστηριού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο οποίος και τους μετέφερε το εγκάρδιο καλωσόρισμα της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’.

 

Στην συνέχεια τους οδήγησε στο Καθολικό της μονής, όπου  μετείχαν στην μυσταγωγία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας κατά την οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος. Στο πλευρό του ο Καθηγούμενος της Μονής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παρθένιος και ο πατέρας Νικηφόρος από την Αρχιεπισκοπή της Αμερικής που συνόδευε την ομάδα των Αρχόντων του Θρόνου.

 

 

 

 

Κατά τον λόγο του ο Σεβαμιώτατος Μέμφιδος καλωσόρισε του υψηλούς προσκεκλημένους της Μονής και τους μετέφερε την ευλογία και την αγάπη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου, ενώ στην συνέχεια με τον γλαφυρό του λόγο τους προσκάλεσε σε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο λέγοντας ότι «ενώ αυτός ο χώρος που βρισκόμαστε υπήρξε για ένα διάστημα φυλακή για τον Άγιο Γεώργιο, η μεγάλη μας ευτυχία είναι ότι από εδώ πέρασε ο μικρός Χριστός με την Παναγία όταν εκδιώχθηκαν και βρήκαν φιλόξενο καταφύγιο στην Αίγυπτο. Αυτό το μοναστήρι που είναι το πρώτο σας προσκύνημα στην χώρα της Αιγύπτου έχει ως κόσμημα την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η εικόνα αυτή του Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρου Άγιου Γεωργίου είναι θαυματουργή. Και αυτό είναι γνωστό όχι μόνο στους Χριστιανούς που συρρέουν από όλα τα μέρη του κόσμου για να την προσκυνήσουν, αλλά και στους Μουσουλμάνους που επισκέπτονται, προσκυνούν, φέρνουν τάματα στην χάρη του και ο Άγιος χαρίζει τις ιάσεις του και την ευλογία του σε όλους,  ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνικότητος και φυλής.»

 

Ο Σεβασμιώτατος εξήρε την συμβολή των Ελλήνων της Αμερικής στην διάδοση της Ελληνικότητας και της Ορθοδοξίας αναφέροντας προς τους προσκυνητές ότι «είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που σας έχουμε σήμερα κοντά μας, εσάς του Έλληνες της Αμερικής που δίνετε τα φώτα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας σε ένα πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό περιβάλλον.» Αναφέρθηκε επίσης με θερμά λόγια και στην σημαντική συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στην κατεύθυνση αυτή.

 

 

 

 

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου σε ιδιαιτέρως εύχαρη ατμόσφαιρα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος να δίδει αναμνηστικά δώρα σε όλους, αλλά και να  συνομιλεί εγκαρδίως  με τους ομογενείς μας, τους περισσότερους εκ των οποίων θυμόταν έντονα από το ταξίδι του στην Αμερική με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη.

 

Ο κ. Νικόλαος Λουτσίου, Άρχοντας του Οικουμενικού Θρόνου και αρχαιότερος τη τάξη του Συμβουλίου του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα πήρε τον λόγο, ευχαριστώντας από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Μέμφιδος Νικόδημο και όλους τους ιερωμένους για την λαμπερή υποδοχή και μετέφερε με την σειρά τους τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την αγάπη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, αλλά και του Προέδρου του Τάγματος Δρ. Αντώνιου Λυμπεράκη. «Ήρθαμε εδώ γιατί αγαπάμε τον Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, γνωρίζουμε το έργο του, αλλά και τις δυσκολίες που περνάει και είμαστε πιστοί παραστάτες και αρωγοί στην πορεία του» τόνισε συγκινημένος ο κ. Λουτσίου και δέχτηκε την αγάπη και την ευαρέσκεια όλων των παρισταμένων.

 

Στην συνέχεια ακολούθησε η επίσημη ξενάγηση των υψηλών επισκεπτών  από τον Καθηγούμενο της Μονής πατέρα Δαμασκηνό, ο οποίος ξεκινώντας από το Καθολικά της Μονής τόνισε στην  εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική ομιλία του ότι το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου πέραν της θρησκευτικής του αξίας ως ένα παγκοσμίως αναγνωρισμένο τοπωνύμιο της Ορθοδοξίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και πιστούς Χριστιανούς από όλο τον κόσμο, αποτελεί και ένα  ενεργό σημείο συνάντησης λαών, πολιτισμών και θρησκειών. Είναι μια ζωντανή μαρτυρία τόνισε, της Ελληνορθόδοξης παρουσίας στην Αίγυπτο είκοσι και πλέον αιώνες.

 

Αναφέρθηκε επίσης και για την εκ βάθρων ανακαίνιση της Μονής που ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια τονίζοντας ότι αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής και αγαστής συνεργασίας Ελλήνων και Αιγυπτίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων που με την καθοδήγηση του Μακαριωτάτου Πατριάρχη διέσωσαν από την φθορά του χρόνου και  ανάδειξαν με τον καλύτερο τρόπο  το μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας Ορθόδοξης κληρονομιάς.

 

 

 

 

Ο πατέρας Δαμασκηνός οδήγησε στην συνέχεια τους ερίτιμους προσκεκλημένους στο μουσείο της Μονής, όπου μέσα από τα πολύτιμα κειμήλιά, τις αρχαίες κατακόμβες, τον χώρο που φυλακίστηκε ο Άγιος Γεώργιος, αλλά και τους τάφους των Πατριαρχών, τους μετέδωσε το ιστορικό συνεχές μιας περιόδου που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μας συμπεριλαμβάνει όλους μας στο εδώ και στο τώρα.

 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με την επίσκεψη στους τάφους των νεομαρτύρων του Καΐρου Αγίους Γαβριήλ και Κυρμιδώλης που μαρτύρησαν στην Αίγυπτο στις 18 Οκτωβρίου 1522 μ. Χ.

 

Μπροστά χώρο των τάφων των νεομαρτύρων, ο Άρχοντας κ. Νικόλαος Λουτσίου μοιράστηκε τις εντυπώσεις του από την ημέρα αναφέροντάς μας ότι «ήταν μεγάλη τιμή όλων μας που ήρθαμε εδώ σήμερα. Εντυπωσιαστήκαμε πραγματικά με ότι είδαμε. Θα ήθελα να τονίσω επίσης ότι στεκόμαστε στο πλευρό του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για το ιεραποστολικό του έργο, τον αγώνα του για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την Ρωσική Εκκλησία. Είμαστε εκατό τοις εκατό κοντά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ευχόμαστε να ξαναέρθουμε και να ξαναεπισκεφτούμε αυτή την υπέροχη Εκκλησία.

 

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Ελληνορθόδοξο Νεκροταφείο και «το πηγάδι της Παναγίας», ο χώρος όπου φιλοξενήθηκε η Αγία οικογένεια κατά την φυγή στην Αίγυπτο. 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *