ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ομιλία του Γιώργου Στασινάκη στο Πολιτιστικό του Καΐρου με θέμα την Ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Ένα από τα δυνατά σημεία της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου είναι αναμφισβήτητα και το  Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου. Έχει ξεκινήσει με αξιώσεις πλέον την ανοδική του πορεία, διοργανώνοντας εκδηλώσεις που αφήνουν εκτός από το ισχυρό αποτύπωμα τους και την πεποίθηση σε όλους μας που τις παρακολουθούμε ότι κάτι καλό γίνεται, το οποίο προσελκύει όλο και περισσότερο κόσμο.

Εκθέσεις, προβολές ταινιών, και ομιλίες είναι οι τρείς θεματικές ενότητες, όπως μας ανέφερε ο Διευθυντής του κ. Γιάννης Μελαχροινούδης στο καλωσόρισμα και στην αρχή της εκδήλωσης, θα γεμίζουν με Ελληνικό πολιτισμό πολλά απογεύματα του κάθε μήνα μας.

Μετά την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση με τις Κινηματογραφικές Αφίσες, την προβολή της ταινίας για τους Προσκόπους, σειρά είχε ο Μέγιστος Νίκος Καζαντζάκης τον οποίον μας παρουσίασε φωτίζοντας πολλές άγνωστες πτυχές της ζωής του, ένας ομιλητής που τον έχει αγαπήσει και μελετήσει σε βάθος.

Ο κ. Νίκος Στασινάκης ένας κοσμοπολίτης Έλληνας της διασποράς που εκτός από μελετητής του έργου του Καζαντζάκη είναι ίσως και ο καλύτερος πρεσβευτής του σε όλο τον κόσμο. Πρόεδρος της  Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη ο κ. Στασινάκης για 36 χρόνια «οργώνει» τον κόσμο δημιουργώντας νέες εστίες όπου «ρίχνει» με αγάπη τον σπόρο του έργου του μεγάλου μας λογοτέχνη και με υπομονή και επιμονή φροντίζει οι νέες αυτές οάσεις του πολιτισμού μας να προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο, ο οποίος θα γοητεύεται από την ποιητική, αλλά και κοφτερή σαν ξυράφι γλώσσα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο πρεσβευτής Ελληνισμού (2008 από την Ελληνική Πολιτεία) και Ιππότης του Τάγματος Αξίας (1996 από την Γαλλική Δημοκρατία) κ. Στασινάκης, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του, μας εκμυστηρεύτηκε με ολες τις λεπτομέρειες την ιστορία της ίδρυσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη από τον ίδιο, την Ελένη Καζαντζάκη και τον Γιώργο Ανεμογιάννη, το 1988 στη Γενεύη.

Ουζμπεκιστάν, Τυνησία, Λίβανος, Κατάρ, Αρμενία, Γεωργία, Λάος και Βιετνάμ είναι λίγες μόνο από τις 131 χώρες που θα βρει κάποιος θαυμαστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Στην κυριολεξία ο κ. Στασινάκης έχει ταξιδεύσει όλον τον κόσμο, και στις βαλίτσες του κουβαλάει την αγάπη αλλά και την βαθιά του έρευνα στο έργο του . Από την Καμπότζη και το Πακιστάν, μέχρι τη Μαλαισία και το Περού διοργανώνει ομιλίες και συμμετέχει σε ημερίδες που προάγουν και διαδίδουν  το έργο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη.

Μόνιμος κάτοικος Ελβετίας έφτασε στο Κάιρο για μια και μοναδική ομιλία στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο και πραγματικά μας συνεπήρε με την ευρυμάθεια, τις νέες πληροφορίες, αλλά και την δική του προσωπική  ανάγνωση στο έργο του Καζαντζάκη

Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου ο κ. Στασινάκης μας μίλησε για την Ελληνικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και την βαθιά επίδραση που είχε η πατρίδα μας στην διαμόρφωση της οικουμενικής του κοσμοαντίληψής που βρήκε διέξοδο έκφρασης, όπως μας είπε, μέσα από τους μυθιστορηματικούς του ήρωες.

Η Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ αφού  διάβασε ένα συνοπτικό βιογραφικό του ομιλητή, του έδωσε τον λόγο:

«Ασκητής, φιλόσοφος, προφήτης, οραματιστής, ποιητής, είναι κάποιες θετικές εκτιμήσεις για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Υπάρχουν όμως και αρνητικές εκτιμήσεις και πολεμικές εκ μέρους του πολιτικού, θρησκευτικού και λογοτεχνικού κατεστημένου. Τον χαρακτηρίζουν άθεο, στοιχείο αντεθνικό, ανθέλληνα.

Είναι αλήθεια ότι γύρω από τη σκέψη του Καζαντζάκη υπήρξαν αντιγνωμίες.

Ο καλύτερος όμως τρόπος για να διαμορφωθεί μια ακριβής εικόνα του, είναι μια μελέτη του έργου του και μια όσο γίνεται πιο πιστή αναφορά σ’ αυτό.  Έτσι θα αντιληφθούμε την πραγματική του προσωπικότητα και την ακρίβεια των αναλύσεών του σχετικά με την ελληνικότητά του. Τη μέθοδο αυτή υιοθέτησα στη διάλεξή μου.

Πράγματι, όταν μελετά κανείς το έργο του Καζαντζάκη (μυθιστορήματα, δραματικά έργα, ποίηση, αλληλογραφία), κάνει αμέσως δύο διαπιστώσεις.

– Πρώτον, την αγάπη του για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Κρήτη, το λαό, τον πολιτισμό, τη γη και την παράδοση.

– Και δεύτερον, ένα άνοιγμα στον κόσμο, στους άλλους πολιτισμούς, τα τοπία και τους ανθρώπους.

Θα παρουσιάσω την ελληνικότητα του Καζαντζάκη, εξετάζοντας διαδοχικά τα εξής σημεία:

 Η γη και οι άνθρωποι. Όσο ζούσε κοντά στην ελληνική γη, στα σπλάχνα της, την αγάπησε με δύναμη. ΄Όταν ζούσε μακριά της, την αποζητούσε με νοσταλγία.

Ο πολιτισμός και η γλώσσα. Σε όλο του το έργο (μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, παιδικά βιβλία, αλληλογραφία) ο Καζαντζάκης αναφέρεται και επηρεάζεται από την ελληνική ιστορία, τη μυθολογία, τα ήθη και τα έθιμα και τις θρησκευτικές παραδόσεις.

Ο νεοελληνισμός και η σύνθεση. Το θέμα των σχέσεων του Νεοέλληνα με την Αρχαία Ελλάδα, τη Δύση και την Ανατολή απασχόλησε συχνά τον Νίκο Καζαντζάκη. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος Κρητικός είχε ευρωπαϊκή μόρφωση, αγάπησε και επηρεάστηκε από την Αρχαία Ελλάδα, λάτρεψε την Ανατολή, τον πολιτισμό της, τα τοπία, τους ανθρώπους.»

Μέσα από αυτήν την δομή  ο κ. Στασινάκης μας ταξίδεψε στον πλούσιο κόσμου του μεγάλου μας λογοτέχνη.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας ο Διευθυντής του Πολιτιστικού κ. Γιάννης Μελαχρινούδης μετέφραζε στα Αραβικά μεγάλα κομμάτια από τον λόγο του κ. Στασινάκη εισάγοντας του Αιγύπτιους μαθητές του Πολιτιστικού στην ουσία του πολιτισμού μας, δίνοντάς τους το ισχυρό έναυσμα για περαιτέρω έρευνα του έργου του Καζαντζάκη.

Και όπως μας ανέφερε ο κ. Μελαχρινούδης αυτή είναι και η βασική στόχευση του Πολιτιστικού για την νέα περίοδο. Πέραν από την εκμάθηση της γλώσσας μας θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην πολιτιστική εκπαίδευση των φοιτητών, μέσα από προσαρμοσμένες στην Αραβική γλώσσα εκδηλώσεις.

Στην συνέχεια και μετά το πέρας της εκδήλωσης η Διευθύντρια Οικονομικών κα Κωνσταντίνα Γεδεών μας προσκάλεσε να απολαύσουμε ένα κέρασμα που είχε επιμεληθεί το Κέντρο προς τιμήν του ομιλητή

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Κοινοτικό Επίτροπος της ΕΚΑ κ. Βασίλης Ζουές, ο κ. Ηλίας Γαλάνης Σύμβουλος Δημόσιας Διπλωματίας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος.

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *