ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σταθεροποιητικές τάσεις κατέγραψε η αιγυπτιακή οικονομία το έτος 2015, εκτιμούν οι οικονομολόγοι

 

 

 

 

 

Σταθεροποιητικές τάσεις κατεγράφησαν, εν γένει, το 2015 για την αιγυπτιακή οικονομία, εκτιμούν οικονομολόγοι, όπως αναφέρει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο. Παράλληλα, τίθενται τα θεμέλια περαιτέρω ανάπτυξης, σε συνέχεια της περάτωσης της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ, των δεσμεύσεων για υλοποίηση ξένων επενδύσεων ύψους $35 δισ., της διεύρυνσης των οικονομικών δεσμών με τις χώρες του Κόλπου και της έντονης δραστηριότητας στον τομέα καταναλωτικών αγαθών. Η αιγυπτιακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί βραχυπρόθεσμα με σταθερούς ρυθμούς, με πιο υποσχόμενους τομείς αυτούς της μεταποίησης και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΠΕ).

 

 

 

Προοπτικές ανάπτυξης

 

 

 

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,2%, σηματοδοτώντας την επιστροφή σε προεπαναστατικά επίπεδα ανάπτυξης. Για το 2016, το Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,3%, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης σε 3,8%. 

 

Σημαντικό σταθμό συνιστά η διεξαγωγή του Διεθνούς Οικονομικού Συνεδρίου στο Σαρμ Ελ Σέιχ, τον περασμένο Μάρτιο, όπου υπεγράφησαν οικονομικές συμφωνίες ύψους άνω των $35 δισ. και συμβάσεις κατασκευής μονάδων παραγωγής ενέργειας προϋπολογισμού $18,6 δισ. Ανωτέρω οικονομικές συμφωνίες διαχωρίζονται σε οικονομική βοήθεια και επενδύσεις, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προέρχεται από τις χώρες του Κόλπου. 

 

Για την προσεχή πενταετία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν για $2 δισ. επενδύσεων και $2 δισ. καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα, η Σ. Αραβία για $3 δισ. επενδύσεων και $1 δισ. καταθέσεων, το Κουβέιτ $4 δισ. επενδύσεων και το Ομάν $500 εκ. οικονομικής βοήθειας και επενδύσεων. Εν λόγω δεσμεύσεις έρχονται σε συνέχεια της καταβληθείσας οικονομικής βοήθειας προηγούμενου έτους, ύψους $12 δισ., από την Σ. Αραβία, ΗΑΕ και Κουβέιτ, που αποτελεί συνδυασμό προτιμησιακού δανεισμού, καταθέσεων στην Κεντρική Τράπεζα και προμήθειας πετρελαιοειδών.  

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *