ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ενώ στις 9 Ιουνίου βγαίνει το πόρισμα για το αν υπήρξαν φαινόμενα δωροδοκίας, το Κατάρ προσπαθεί να διατηρήσει το Μουντιάλ 2022

Τελικά, και το όνομα του Προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς που περιβάλλει την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 από το Κατάρ. Η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» στο πρωτοσέλιδο της έκδοσής της 6 Ιουνίου, ανασυνθέτοντας και συνδυάζοντας γεγονότα που ήταν προ πολλού γνωστά και είχαν σκανδαλίσει την κοινή γνώμη, βάζει στο στόχαστρο τον Μισέλ Πλατινί αλλά και τον τότε Πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

 

 

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τον Νοέμβριο του 2010, έναν μήνα πριν από την ψηφοφορία της ΦΙΦΑ για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022, ο Πλατινί είχε προγευματίσει στο Παρίσι με τον περιβόητο Μοχάμεντ Μπιν Χάμαμ, τον, εκ Κατάρ, τότε Αντιπρόεδρο της ΦΙΦΑ και πρόεδρο της Ασιατικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις των «Times», ο Καταριανός παράγοντας διέθεσε τουλάχιστον 5 εκατ. € για τις δωροδοκίες μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ, προερχομένων από χώρες της Αφρικής, της Ωκεανίας και της Καραϊβικής, προκειμένου να υπερψηφίσουν την υποψηφιότητα της χώρας του.

 

 

Λίγες μέρες μετά το πρόγευμα με τον Μπιν Χαμάμ, ο Πλατινί επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου δείπνησε με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τον Ταμίν Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, γιο του εμίρη του Κατάρ, ο οποίος πέρυσι διαδέχτηκε στον θρόνο τον παραιτηθέντα πατέρα του. Αυτά είχαν γίνει γνωστά τότε και ο Πλατινί είχε υποστηρίξει ότι «ουδείς μου ζήτησε να ψηφίσω υπέρ του Κατάρ. Γνώριζαν καλά ότι δεν είμαι τύπος που επηρεάζομαι». Γεγονός όμως είναι ότι ο Πλατινί ήταν ο μόνος από τους εκλέκτορες που ψήφισε ανοιχτά υπέρ του Κατάρ, ενώ ο γιoς του, Λοράν, έγινε εκτελεστικός διευθυντής μεγάλης εταιρείας αθλητικού μάνατζμεντ του Κατάρ!

 

 

Όλως τυχαίως το καλοκαίρι του 2011, δηλαδή μερικούς μήνες έπειτα από εκείνο το δείπνο, η κρατική επενδυτική εταιρεία του Κατάρ αγόρασε την Παρί Σεν Ζερμέν, την αγαπημένη ομάδα του Νικολά Σαρκοζί. Σε χθεσινή επίσημη ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Μισέλ Πλατινί, κάνει λόγο για προσπάθεια αμαύρωσης του ονόματός του. Υπενθυμίζει επίσης ότι είχε παραδεχτεί από το 2010 τη συνάντησή του με τον Μπιν Χαμάμ. «Ηταν μία από τις πολλές που είχαμε, αφού συμμετείχαμε στην εκτελεστική επιτροπή της ΦΙΦΑ από το 2002. Η συνάντησή μας εκείνη δεν αφορούσε την υποψηφιότητα του Κατάρ, αλλά τις εκλογές για την προεδρία της ΦΙΦΑ που θα γίνονταν το 2011. Ο Μπιν Χαμάμ μου πρότεινε να κατέβω εγώ ως υποψήφιος απέναντι στον Γιόζεφ Μπλάτερ και όταν αρνήθηκα, έθεσε εκείνος υποψηφιότητα». Θυμίζουμε ότι ο Μπιν Χαμάμ ακολούθησε «συνταγή Κατάρ» στην προεκλογική εκστρατεία του, προέκυψαν σε βάρος του αποδείξεις για εξαγορά ψήφων και διεγράφη από τη ΦΙΦΑ. Την ίδια τύχη (ως δωροδοκηθέντα) είχαν και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, τα ονόματα των οποίων (όλως… τυχαίως) εμπλέκονται και στις δωροδοκίες για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022.

 

 

Όσο για τον Πλατινί, εμφανίζεται να αποδίδει αυτή την εκστρατεία συκοφάντησής του στον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Γιόζεφ Μπλάτερ. «Ολα αυτά οφείλονται στην παράνοια του Μπλάτερ που φοβάται ότι ο Πλατινί θα διεκδικήσει την προεδρία της ΦΙΦΑ στις προσεχείς εκλογές (σ.σ.: το 2015)» διέρρευσε χθες από κύκλους προσκείμενους στον Γάλλο πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Κι ενώ οι κατηγορίες για διαφθορά στην περιβόητη επιλογή του Κατάρ διογκώνονται, πυκνώνουν παράλληλα και οι φωνές που ζητούν την επανάληψη της ψηφοφορίας του 2010 ή ακόμα και την αφαίρεση της διοργάνωσης από το Εμιράτο. Θυμίζουμε ότι στην ψηφοφορία εκείνη το Κατάρ είχε υπερψηφιστεί της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας, επικρατώντας με 14-11 ψήφους των ΗΠΑ στον «τελικό».

 

 

«Πρέπει επιτέλους να μάθουμε τι ακριβώς έγινε. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Εφόσον προκύψουν αποδείξεις, τότε τα ερωτήματα είναι δύο. Πρέπει να επαναληφθεί η ψηφοφορία με όσους θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για το 2022 ή πρέπει να αφαιρεθεί η διοργάνωση από το Κατάρ και να δοθεί στην άλλη φιναλίστρια, τις ΗΠΑ;» διερωτήθηκε χθες ο Γάλλος πρώην διπλωμάτης και άλλοτε στέλεχος της ΦΙΦΑ, Ζερόμ Σαμπάν, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι το 2015 θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

 

 

 

Κείμενο του ΑΛ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ, από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *