Στις χώρες του Αραβικού Κόλπου στρέφουν το βλέμμα τους οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες


Μερίδιο από τα κατασκευαστικά έργα στις χώρες του Αραβικού Κόλπου διεκδικούν οι ελληνικοί κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές που γίνονται σε αυτές τις χώρες είναι τεράστιες.

 

 

Όπως αναφέρει σχετική μελέτη, μόνο το 2014 στις έξι χώρες του Αραβικού Συμβουλίου του Κόλπου (GCC), δηλαδή σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ομάν, θα ανατεθούν κατασκευαστικά έργα προϋπολογισμού της τάξεως των 150 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008 και αισθητά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2013, που είχε διαμορφωθεί σε 123 δισ. ευρώ.

 

 

 

Οι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη κατορθώσει να αναλάβουν μερίδιο αυτών των έργων. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος Ελλάκτωρ υπέγραψε, ως μέλος κοινοπραξίας, σύμβαση συνολικής αξίας 3,2 δισ. ευρώ, με τη συμμετοχή του ελληνικού ομίλου να διαμορφώνεται σε 32%, όντας ηγέτης τής εν λόγω κοινοπραξίας, στην οποία συμμετέχουν επίσης η ινδική πολυεθνική Larsen & Toubro, οι τουρκικές Yapi Merkezi και STFA και η εταιρεία Al Jaber Engineering από το Κατάρ. Το έργο αφορά την κατασκευή της γραμμής «Gold Line Underground» του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ.

 

 

 

Σημαντικά έργα στη Μέση Ανατολή έχει αναλάβει και ο όμιλος της J&P Αβαξ, σε συνεργασία με τη μητρική J&P Overseas. Κατά το τρέχον έτος έχει υπογράψει συμβάσεις για οδικά έργα στο Κατάρ και για την κατασκευή της δεύτερης φάσης του διεθνούς αεροδρομίου «Κουίν Αλία» στην Ιορδανία.

 

 

 

Βέβαια, οι συνθήκες δραστηριοποίησης των ελληνικών κατασκευαστικών στις χώρες του Αραβικού Κόλπου δεν είναι εύκολες. Πρώτον, οι τοπικές εταιρείες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά, κάτι που δεν ίσχυε πριν από μερικά χρόνια, ενώ ο ανταγωνισμός εντείνεται ακόμη περισσότερο από την είσοδο κατασκευαστικών ομίλων από την Τουρκία, την Κίνα και τη Ν. Κορέα. Ταυτόχρονα, το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος (π.χ. τραπεζικές εγγυήσεις κ.ο.κ.) εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

 

 

 

Προβλήματα, επίσης, δημιουργεί και η συνεχής πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, καθώς αν αυτή η τάση διατηρηθεί για αρκετούς ακόμα μήνες, πιθανότατα θα οδηγήσει σε ματαίωση πολλές από τις δρομολογούμενες δημόσιες επενδύσεις υποδομών.

 

 

 

Πηγή: www.reporter.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης