Με τον αγιασμό ξεκίνησε η νέα χρονιά στα Ελληνικά Σχολεία Καΐρου (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

«Να θεωρείτε τους εαυτούς σας πολύ τυχερούς που φοιτάτε στην Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, δύο τόσο μεγάλα και ιστορικά σχολεία που βγάλανε από τα σπλάγχνα τους τόσο μεγάλες προσωπικότητες». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τον λόγο του ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, τελώντας την ακολουθία του αγιασμού επί τη ενάρξει των μαθημάτων στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. «Στα σχολεία αυτά, μεταδίδουμε Ελλάδα και Ελληνισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόδημος, μεταφέροντας τις ευχές και ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου για μία καλή και ευλογημένη χρονιά.

 

 

Θερμές ευχές όμως έδωσε στα παιδιά εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σιναίου που είναι ο Δ/ντής της Αμπετείου Σχολής ο Δικαίος της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης και Αρχιεπισκοπής Σινά, π. Συμεών, προτρέποντας τους μαθητές και των δύο σχολείων «σε παροχή πραγματικής γνώσης που δε συνίσταται μόνο σε όγκο πληροφοριών και δεν αφορά μόνον τον εγκέφαλο αλλά όλον τον οργανισμό και όλο το είναι μας».

 

 

Μάλιστα, ο Δικαίος της Ι. Μονής απηύθυνε «θερμές ευχαριστίες για την από αιώνων φιλοξενία της Ιεράς Μονής Σινά, στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, γιατί εκεί ιεροκανονικώς είναι οι ποιμένες του τόπου, υπό τη μορφή και του Μετοχίου μας στο Ντάχερ και υπό τη μορφή της Αμπετείου Σχολής», παρακαλώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο να μεταφέρει αυτές τις ευχαριστίες προς τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

 

 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος τόνισε ότι «χρέος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά τις αξίες πάνω στις οποίες ανοικοδομήθηκε το ελληνικό έθνος», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε αυτά τα δύο σχολεία, συντελείται ένα θαύμα σε αυτόν τον χώρο» και «η Αίγυπτος και η Ελλάδα, βρίσκονται ενωμένες και εδώ, και αυτή είναι η τρανή απόδειξη του πώς μπορούν να μεγαλουργήσουν και σε αυτόν τον τομέα της εκπαίδευσης οι δύο χώρες».

 

 

Μιλώντας επίσης η Πρόξενος της Κύπρου στο Κάιρο κα Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου τόνισε ότι η Κύπρος είναι πάντοτε στο πλευρό των Ελληνικών σχολείων της Αιγύπτου.

 

 

Με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και υπεύθυνο Εκπαιδευτηρίων κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν να ευχαριστεί θερμά τις διπλωματικές αρχές για τη μεγάλη υποστήριξη προς τους μαθητές των σχολείων.

 

 

Ενώ, από την πλευρά της, η Δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής κα Σωτηρία Μπέτα προέτρεψε τους μαθητές να υλοποιήσουν κάθε τι που θα φέρει πιο κοντά την κουλτούρα και τον πολιτισμό της Αιγύπτου με την Ελλάδα. «Γιατί μέσα από τον πολιτισμό υφαίνεται η παιδεία, έρχεται η πρόοδος και η ανάπτυξη. Ο σεβασμός, η παιδεία και η κατάρτιση είναι οι πυλώνες της ευημερίδας. Και μην ξεχνάτε ποτέ ότι η γνώση είναι δύναμη», κατέληξε η κα Μπέτα.

 

 

Τέλος, ο Διαχειριστικός Δ/ντής του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής εστίασε στο λόγο του στην ιστορική σημασία των δύο σχολείων για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, ενώ και ο Δ/ντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής κ. Γιώργος Ψάνης καλωσόρισε τους νέους μαθητές.

 

 

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο και τις φωτογραφίες από τον αγιασμό όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο και τον Δικαίο της Ι. Μονής Σινά π. Συμεών, και τον π. Στέφανο έψαλλε ο Άρχων Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νικόλαος Κάτσικας:

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης