Κάιρο: Οι συναντήσεις του Κυπρίου ΥΠ.ΕΞ. κ. Ιωάννη Κασουλίδη με τον Πρόεδρο Αιγυπτιακής Βουλής και τον Υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής


 

 

 

 

 

Η πρακτική υλοποίηση συγκεκριμένων έργων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, τα οποία είχαν αποφασιστεί στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, συζητήθηκε κατά τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στο Κάιρο.  Εκφράστηκε η έντονη επιθυμία της αιγυπτιακής πλευράς για υλοποίηση κοινών έργων με την Κύπρο, ιδιαίτερα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της γεωργίας.

 

 

 

 

Σύμφωνα με ενημέρωση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) από πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Υπουργό αρμόδιο για την Στρατιωτική Παραγωγή, Στρατηγό Μοχάμεντ αλ -Άσαρ, με τον οποίο συζητήθηκε η πρακτική υλοποίηση δύο συγκεκριμένων τομέων συνεργασίας που είχαν αποφασιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Αθήνα.

 

 

 

 

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τη δημιουργία υποδομών ιχθυοκαλλιέργειας και ενός έργου που αφορά τη δημιουργία ελαιώνων, στην Αίγυπτο, με τα οποία θα ασχοληθεί το συγκεκριμένο αιγυπτιακό Υπουργείο, καθώς ο στρατός στη χώρα διαθέτει τα απαραίτητα εργοστάσια και τις απαραίτητες υποδομές προς αυτό το σκοπό.

 

 

 

 

Για τα έργα αυτά, τα οποία εμπίπτουν στις προτεραιότητες που έθεσε στην τριμερή συνάντηση της Αθήνας η αιγυπτιακή πλευρά, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από Κύπριους επιχειρηματίες.

 

 

 

 

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, έχει ήδη γίνει μια αρκετά καλή προεργασία με τις επισκέψεις που έγιναν από τους Υπουργούς Μεταφορών και Γεωργίας της Κύπρου στη χώρα, και υπάρχει ένας συνεχής διάλογος για την υλοποίησή τους. Στην εν λόγω συνάντηση, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της πρακτικής υλοποίησης των δύο αυτών έργων και κάποιων άλλων ιδεών που υπάρχουν. Εξετάστηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον τουρισμό και τις αερομεταφορές. Όπως αναφέρθηκε, η αιγυπτιακή πλευρά εξέφρασε έντονο ενδιαφέρον για την υλοποίηση κοινών έργων.

 

 

 

 

Την έντονη επιθυμία για έμπρακτη υλοποίηση διαφόρων επενδυτικών δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο χωρών μετέφεραν επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών, αξιωματούχοι του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου (βλ. παρακάτω φωτογραφία).

 

 

 

 

kasoulides me egyptian parliament

 

 

 

 

 

 

Ο κ. Κασουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, Αλί Αμπντέλ Αλ, και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής.

 

 

 

 

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το Κυπριακό, και το σημαντικότερο μήνυμα των αξιωματούχων του κοινοβουλίου της Αιγύπτου είναι ότι θέλουν την εδραίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών αλλά και της τριμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την υλοποίηση διαφόρων έργων συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και της ενέργειας.

 

 

 

 

Το πρωί της ίδιας ημέρας της 8ης Αυγούστου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, κ. Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες ο τελευταίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον (βλέπε παρακάτω φωτογραφία).

 

 

 

 

 

kasoulides me gs arab league

 

 

 

 

 

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τον Αραβικό Σύνδεσμο και ο στρατηγικός διάλογος που έχουν οι δύο οργανισμοί για θέματα όπως η διαχείριση κρίσεων, η τρομοκρατία και η μετανάστευση.

 

 

 

 

Όπως αναφέρθηκε, η Κύπρος είναι από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες προωθούν την ανάπτυξη των σχέσεων της Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο, επειδή θεωρούν ότι υπάρχουν προκλήσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού.

 

 

 

 

Το βράδυ, η Πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο διοργάνωσε δεξίωση με προσκεκλημένους παράγοντες του εμπορικού και επιχειρηματικού τομέα της Αιγύπτου, όπου το τιμητικό παρών έδωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Μέμφιδος (και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου) κ. Νικόδημο και τον Μητροπολίτη Ναϊρόμπι κ. Μακάριο, ενώ επίσης παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας τους Κυπρίους Αιγυπτιώτες της Αλεξάνδρειας με την ιδιότητα του Ταμία της Κεντρικής Διαχειριστικής Επιτροπής της Αδελφότητας των εν Αιγύπτω Κυπρίων καθώς και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καΐρου της Αδελφότητας κ. Ανδρέας Μαυρομάτης.

 

 

 

 

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), «ΝΕΟ ΦΩΣ» Καΐρου

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης