Συνάντηση του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου Τάρεκ Μόλλα, στη Λευκωσία


 

 

 

 

Τον Υπουργό Πετρελαίων της Αιγύπτου κ. Τάρεκ Μόλλα, τον οποίον συνόδευε ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου κ. Γιώργος Λακκοτρύπης δέχθηκε το βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διακρατική συμφωνία υποθαλάσσιου αγωγού και για την επικείμενη υπογραφή της που είναι κομβικής σημασίας στην προσπάθεια των δύο χωρών να διοχετεύσουμε το κοίτασμα Αφροδίτη προς την Αίγυπτο.

 

 

Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λακκοτρύπης αύριο λόγω της υπογραφής της συμφωνίας θα βρίσκεται στην Κύπρο και εκπρόσωπος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ένωση σε αυτό το έργο.

 

 

Σημείωσε επίσης ότι αυτός ο αγωγός είναι ένας ευρωπαϊκός γιατί το φυσικό αέριο που θα πηγαίνει στην Αίγυπτο από το Αφροδίτη, αφού προχωρήσουν και οι εμπορικές συμφωνίες, θα βρει τον δρόμο του τελικά στη μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

 

 

Ερωτηθείς αν η συμφωνία αφορά μόνο το Αφροδίτη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «η διακρατική συμφωνία είναι γενικότερης φύσεως, για το κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο». Πρόσθεσε ότι ο λόγος που αναφέρθηκε στο Αφροδίτη είναι «διότι μιλάμε για αυτό το κοίτασμα και για τις εμπορικές συζητήσεις για να το διοχετεύσουμε πρώτα σε ένα από τα τερματικά της Αιγύπτου και ενδεχομένως και κάποιο μέρος του για εσωτερική κατανάλωση».

 

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου και ότι αυτή δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών.

 

 

Σημείωσε ότι η συμφωνία θα επισπεύσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει πόρους για τη χώρα, αλλά και μέσω της μεταφοράς του στην Αίγυπτο να διοχετευθεί στην Ευρώπη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης