ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Με τους Προέδρους των Ελληνικών Κοινοτήτων Καΐρου και Αλεξανδρείας συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς

 

 

 

 

 

Για τα προβλήματα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού ενημέρωσαν τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι δύο Πρόεδροι ενημέρωσαν τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κυρίως για τα ζητήματα της ελληνόφωνης εκπαίδευσης, παρουσιάζοντας και τις προτεινόμενες προτάσεις τους. Παράλληλα, έθεσαν επί τάπητος το θέμα της άδικης επιβάρυνσης του 4% στις συντάξεις των ομογενών Αιγυπτιωτών για το ΙΚΑ, που πρακτικά εκείνοι δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν, ζητώντας την κατάργησή του.

 

 

 

 

20160224_171756

 

 

 

 

Ο Έλληνας Υπουργός, που συνοδευόταν από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χριστόδουλο Λάζαρη και τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, άκουσε προσεκτικά τα θέματα και υποσχέθηκε να τα μελετήσει μόλις επιστρέψει στην Αθήνα.

 

 

 

 

 

UNTITLED-3

 

 

 

 

 

Τέλος , ο Πρόεδρος της ΕΚΚ κ. Καβαλής παρέδωσε στον Έλληνα ΥΠΕΞ το σχετικό υπόμνημα, το οποίο παραθέτουμε ολόκληρο:

 

 

 

 

Κάιρο, 24 Φεβρουαρίου 2016

 

Προς:    Την Α.Ε. τoν Υπουργό Εξωτερικών  

               κ. Νικόλαο Κοτζιά

 

 

Κοιν:  κ. Χριστόδουλο Λάζαρη

Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο

 

  • κα Λαμπρινή Κομίνη

Γενική Πρόξενο της Ελλάδος στο Κάιρο

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

 

 

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου με ιδιαίτερη χαρά σάς υποδέχεται στο Κάιρο.  Διανύοντας 112 χρόνια ζωής, έχουμε την τιμή να σάς εκθέσουμε κάποιες προτάσεις μας, που ευελπιστούμε ότι θα τύχουν της δικής σας στήριξης και προώθησης. Οι προτάσεις συνοψίζονται στα εξής:

 

  1. Ελληνική Εκπαίδευση στην Αίγυπτο και γενικά στην ομογένεια:

 

Με ένα δυναμικό 220 μαθητών στην Αίγυπτο, η συνέχεια της Ελληνικής Παιδείας θεωρείται βασικός πυλώνας για την συνέχεια της ελληνικότητας της ιστορικής μας παροικίας. Δεδομένη της οικονομικής κρίσης και των δυσκολιών που έπονται αυτής, είναι σαφές πως η τρέχουσα επιτροπή που εργάζεται για την ελληνόφωνη εκπαίδευση στο εξωτερικό θα είναι υποχρεωμένη να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα της οικονομικής δυσχέρειας και να μειώσει τον αριθμό των αποσπασμένων στο εξωτερικό εκπαιδευτικών.

 

Η πρότασή μας είναι να παύσει τελείως ο θεσμός της απόσπασης – που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο τρείς μισθούς περίπου για κάθε αποσπασμένο  – και να αντικατασταθεί με απευθείας χρηματοδότηση των φορέων της εκπαίδευσης στο εξωτερικό (μη ιδιωτικά νομικά πρόσωπα, με το ισόποσο ενός μέσου μισθού εκπαιδευτικού της συγκεκριμένης  ειδικότητας στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό οι φορείς θα προσλαμβάνουν από την ελεύθερη αγορά της Ελλάδος (άνεργους Έλληνες νέους εκπαιδευτικούς) που θα έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να διδάξουν στα Ελληνικά σχολεία και έτσι το ελληνικό δημόσιο θα συνεχίσει να συμβάλει στην διατήρηση της αμιγούς ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο εξωτερικό – τουλάχιστον στις στρατηγικές περιοχές του εξωτερικού όπου υπάρχουν ιστορικές κοινότητες – Πατριαρχεία – κ.λ.π.       

 

Στην περίπτωση που μια τέτοια πρόταση δεν δύναται υλοποιηθεί, εισηγούμαστε όπως προταχθεί η χρηματοδότηση της απόσπασης εκπαιδευτικών και, ως εκ τούτου, ενίσχυσης της ομογενειακής παιδείας στις ιστορικές ελληνικές κοινότητες, όπως είναι αυτές της Αιγύπτου , Αλβανίας και της Τουρκίας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις εγγενείς εδώ, στην Αλβανία και στην Τουρκία πάσης μορφής δυσχέρειες και δη σε σχέση με συνθήκες και διαθέσιμες δυνατότητες και επιλογές σε λοιπές ελληνικές κοινότητες λ.χ. στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία κλπ.

 

  1. Συντάξεις και ιατροφαρμακευτική υποστήριξη

 

Με τον  Ν.2079/1992, δύνανται οι μονίμως διαμένοντες στην Αίγυπτο Έλληνες υπήκοοι και ομογενείς να λαμβάνουν τις συντάξεις του Ι.Κ.Α., μέσω της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος  στην Αίγυπτο. Παράλληλα από τις συντάξεις αυτές, παρακρατείται ποσοστό 4% για την κάλυψη εξόδων ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης την οποία στερούνται οι ασφαλισμένοι καθώς διαβιούν στο εξωτερικό.

 

Προτείνουμε λοιπόν προς τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες:

  1. Να απαλλαγούν από αυτή την παρακράτηση οι Αιγυπτιώτες συνταξιούχοι, καθώς με την μείωση των συντάξεων το 4% δεν είναι αμελητέο.
  2. Εναλλακτικά να υπάρξει νομοθετική διάταξη έτσι ώστε το ΙΚΑ να συμπεριλάβει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου στα συμβαλλόμενα με το ΙΚΑ ιδρύματα και κατά συνέπεια, το Αιγυπτιώτικο ίδρυμα, που αποτελεί και το μοναδικό αμιγώς ελληνικό μη ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα εκτός Ελλάδος, να επιτελεί το σοβαρό αυτό λειτούργημα έναντι των συνταξιούχων που το δικαιούνται, χωρίς να επιβαρύνεται υπέρμετρα.

 

Είμαστε βέβαιοι εξοχότατε, ότι θα συμβάλετε με κάθε τρόπο στην επίλυση των θεμάτων αυτών μεταφέροντας τις εισηγήσεις μας στις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς αποτελούν ουσιαστικά θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας της παροικίας μας και της προβολής της Ελλάδας στην φιλόξενη Αίγυπτο.

 

                                                            Με εκτίμηση

 

 Η Γενική Γραμματέας                                 Ο Πρόεδρος

 

 Χρυσ. Ν. Σκουφαρίδου                        Χρήστος Θ. Καβαλής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *