Θερμά δεκτός από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β΄ έγινε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης


 

 

 

 

Το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην Αίγυπτο και σε ολόκληρη την Αφρική συζήτησαν ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαΐδης και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄ σε συνάντηση που είχαν στην Αλεξάνδρεια στις 2 Μαρτίου, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Υπουργού στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου ιεραποστολικού Πατριαρχείου, «αφού ανέλυσε το πολυδιάστατο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο στην Αίγυπτο αλλά και σε ολόκληρη την Αφρική, ανέδειξε τον ειρηνοποιό ρόλο της εκκλησίας και τη μεγάλη συμβολή της στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της θρησκευτικής παράδοσης».

 

 

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Φωκαΐδης «εξήρε το ρόλο που διαδραματίζει και το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο τόσο στην Αίγυπτο όσο και σε ολόκληρη την Αφρική».

 

 

 

 

Σημείωσε επίσης ότι «η παρουσία του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια, σε μια ιστορική πόλη συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών, είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό αλλά και υποβοηθητική την ίδια ώρα, στο έργο που καταβάλει η κυβέρνηση της Αιγύπτου για προαγωγή συνθηκών πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής προόδου».

 

 

 

 

Ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε επίσης συνάντηση με την Κυπριακή Αδελφότητα της Αλεξάνδρειας στο οίκημα της, επέστρεψε στην Λευκωσία το βράδυ της ίδιας ημέρας.

 

 

 

 

 

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

 

 

 

 

 

 

Την Τρίτην 1ην Μαρτίου ε.έ. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, υπεδέχθη εις την Πατριαρχικήν Καθέδραν, τὸν Υπουργόν Εθνικής Αμύνης της Κύπρου κ. Χριστοφόρον  Φωκαΐδην συνοδευόμενον υπὸ του Γεν. Διευθυντού  του Υπουργείου κ. Χρήστου Μαληκίδη, του Πρέσβεως της Κύπρου στο Κάϊρο κ. Χάρη Μορίτση και του Γεν. Προξένου της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Εμμ. Κακαβελάκη.

 

 

 

Είναι η πρώτη φορά που Υπουργός Αμύνης της Κύπρου πραγματοποιεί επίσιμη επίσκεψη στην Αίγυπτον, καθώς εξήγησε ο εξοχώτατος κ. Υπουργός εις τον Μακαριώτατον και γίνεται στα πλαίσια της ενδυναμώσεως των σχέσεων του τριγώνου φιλίας μεταξύ των κρατών Κύπρου-Αιγύπτου –Ελλάδος αλλά και της προετοιμασίας της τριμελούς συναντήσεως εις επίπεδον Κορυφής στις αρχές του προσεχούς Ιουνίου.

 

 

 

Εις την συνάντηση ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρίαν να ενημερώσει τον υψηλό επισκέπτην του περί των Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων του Πατριαρχείου εις όλην την Αφρική, που όπως είπε είναι η Ήπειρος του μέλλοντος, αλλά και για την πρόοδο των εργασιών στους χώρους της Εξαρχίας του Πατριαρχείου εις το Γέρι της Κύπρου που θα αποτελεί ένα «τόπο χαράς» για τους κατοίκους της περιοχής.

 

 

 

Ο Μακαριώτατος διά θερμοτάτων λόγων εξέφρασε την τιμή και την αγάπη του προς τον Προκαθήμενον της Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπον κ. Χρυσόστομον Β΄, ο οποίος «χάρισε θυσιαστήριον», διά της δωρεάς ως Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Ιερού Ναού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Παλαιά Λευκωσίαν. «Ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Χρυσόστομος είναι ένας σπάνιος ἄνθρωπος μέ ανοιχτή καρδιά και οράματα, τόνισε ο Μακαριώτατος, και παραχωρώντας θυσιαστήρια σε όλα τα παλαίφατα Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής, κατέστησε την Κύπρον κέντρο αναφοράς και συναντήσεων όλων των Προκαθημένων των Εκκλησιών αυτών. Αλλά και πέραν όλων αυτών, είναι ξεκάθαρο το πόσον η Κύπρος συμπαραστέκεται στο Πατριαρχείο μας, ενώ σε κάθε γωνιά της αχανούς Αφρικής συναντά κανείς Κυπρίους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται επιτυχώς σέ ό,τι κι αν ασχοληθούν. Έτσι, κατέληξε ο Μακαριώτατος αν και η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, η εμβέλειά της είναι τεράστια!» 

 

 

 

Ο εξοχώτατος κ. Υπουργός, συμφωνώντας με τα ανωτέρω συνεπλήρωσε ότι  «η Κύπρος είναι ένα μεγάλο σταυροδρόμι και τα συμφέροντά της είναι οικουμενικού ενδιαφέροντος, και ο ρόλος της είναι καθοριστικός για την σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής, και γι’αυτὸ άλλωστε δημιουργεί φιλικούς συνδέσμους τόσο με την Αίγυπτο, αλλά και με άλλες χώρες της περιοχής. Είναι θαυμαστό, κατέληξε ο εξοχώτατος κ. Υπουργός, το πόσο η Ορθοδοξία ανοίγει δρόμους μεταξύ των λαών σε επίπεδα πολιτισμικά προωθώντας ειρηνικές συνεργασίες».

 

 

 

Στο τέλος της συναντήσεως και πριν την ξενάγηση στους χώρους των Μουσείων του Πατριαρχείου, ο κ.Υπουργός εδώρισε στον Μακαριώτατον μία εικόνα της Παναγίας της «Εθνοφρουρούσας» η οποία ειναι κατασκευασμένη από χάλκινους κάλυκες σφαιρών.

 

 

 

 

Πηγή: KYΠΕ, Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Δεκεμβρίου 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης