Ζητήματα διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων στο επίκεντρο της συνάντησης Βουλευτών Κύπρου-Αιγύπτου, στη Λευκωσία


 

 

 

 

Ζητήματα διμερών σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Αιγύπτου τέθηκαν στη συζήτηση που έγινε στις 11 Ιουλίου κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, στην οποία παρευρέθηκε αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της Tarek Radwan και τα μέλη της, Mohamed Elorabi, Ahmed Weal El-Μoshnib και Hamdy Bekhit.

 

 

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Γιώργος Λιλλήκας είπε πως εξέφρασαν ευχαριστίες για τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Αίγυπτος στους διεθνείς Οργανισμούς, Αραβικό Σύνδεσμο, Ισλαμική Διάσκεψη, στον αγώνα του κυπριακού λαού.

 

 

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι Αίγυπτος και Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν σταθεροποιητικούς παράγοντες για την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή μας και ταυτόχρονα οι δύο χώρες διαπιστώνουμε ότι έχουμε μια κοινή απειλή και αυτή ακούει στο όνομα Τουρκία, στο όνομα της τουρκικής πολιτικής, της επεκτατικής πολιτικής αλλά και της αναβίωσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας που αποτελεί απειλή για την κυπριακή Δημοκρατία και για την Αίγυπτο και για πολλές άλλες γειτονικές χώρες», είπε.

 

 

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε στη συνέχεια στην αναγκαιότητα, όπως αυτή διαπιστώθηκε, να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών, στηρίζοντας και τις προσπάθειες που γίνονται από πλευράς των Κυβερνήσεων με τις τριμερείς συνεργασίες, σε ζητήματα όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία ούτως ώστε να τύχουν κοινής αξιολόγησης και στρατηγικής.

 

 

Η τρομοκρατία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν αντιμετωπίσουμε τις πραγματικές αιτίες που δημιουργούν ή επιτρέπουν σε τρομοκρατικά κινήματα να αναπτύσσονται, αλλά ταυτόχρονα αν δεν σταθούμε με αποφασιστικότητα σε χώρες όπως η Τουρκία η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο υποβοηθούν καθεστώτα ή συναλλάσσονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

 

 

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Κύπρος θα είναι ο Πρεσβευτής της Αιγύπτου στην ΕΕ με στόχο να κατανοήσει καλύτερα η ΕΕ τις ιδιαιτερότητες, την κουλτούρα και τα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής και να διαμορφώσει τη σωστή ευρωπαϊκή πολιτική.

 

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της αιγυπτιακής Επιτροπής Tarek Radwan, μιλώντας μέσω διερμηνέα ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα και τα μέλη της κυπριακής Επιτροπής, και σημείωσε πως η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσημη κοινοβουλευτική επίσκεψη στην Κύπρο από το 1978.

 

 

Ανέφερε πως κατά την διήμερη επίσκεψη συναντήθηκαν επίσης με τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Πρόεδρο της Βουλής. «Αυτή η επίσκεψη αντικατοπτρίζει την κοινή θέληση των κοινοβουλίων των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση και ενδυνάμωση των σχέσεων των αντιπροσώπων των λαών μας», είπε, και σημείωσε πως οι Πρόεδροι των χωρών έθεσαν τις βάσεις και προχώρησαν στην σύναψη των τριμερών συνεργασιών με την Ελλάδα.

 

 

«Ύστερα από αυτό ήταν καθήκον μας ως εκπρόσωποι των λαών μας να προχωρήσουμε σε παρόμοια βήματα για την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των λαών μας», ανέφερε.

 

 

Στη συνέχεια, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να ωθήσουν τα δύο κοινοβούλια για ενίσχυση της συνεργασίας και των σχέσεων, ενώ υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επιχειρούν να παρεμποδίσουν αυτή την ανάπτυξη.

 

 

Επίσης είπε πως η επίσκεψη τους μπορεί να θεωρηθεί και ως επίσκεψη προεργασίας και προετοιμασίας για την επίσκεψη του Προέδρου του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, για μια διμερή συνάντηση και σε μεταγενέστερο στάδιο για μια τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους των Κοινοβουλίων Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου.

 

 

«Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα με στόχο την ανάπτυξη και την παραπέρα συνεργασία των χωρών μας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο», κατέληξε.

 

 

 

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Σεπτεμβρίου 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης