Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου – Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη


 

 

 

 

Προχωρά και διευρύνεται η τριμερής στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου. Με τη δέσμευση για τη συνέχιση και ενίσχυση της, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Χασάν Σούκρι, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

 

Μια συνάντηση, η τέταρτη κατά σειρά, που επικυρώνει τα θετικά αποτελέσματα του υφιστάμενου τριμερούς μηχανισμού, τη στρατηγική του σημασία προς όφελος των χωρών τους και της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και, κυρίως, την πολιτική βούληση για την επέκταση του κοινού βηματισμού σε σημαντικά θέματα εμβαθύνοντας, ακόμη περισσότερο, τη «θετική ατζέντα» της τριμερούς συνεργασίας.

 

 

 

 

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις Υπουργοί, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν οι χώρες τους στην επικείμενη τριμερή Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο από 11 έως 12 Οκτωβρίου, εξέτασαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων που συμφωνήθηκαν κατά τις προηγούμενες τριμερείς συνόδους Κορυφής, ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας και της γεωργίας. Εξέτασαν, επίσης, μια σειρά σχεδίων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογηθούν κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο και αφορούν, μεταξύ άλλων, τα πεδία των θαλάσσιων μεταφορών και του τουρισμού. Συμφώνησαν, δε, να ενδυναμώσουν την οικονομική συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών κατά το πρότυπο των ήδη υφιστάμενων εξαιρετικών πολιτικών σχέσεων.

 

 

 

 

«Είναι μια παράδοση να συναντιόμαστε εδώ στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, καθώς η τριμερής με την Αίγυπτο στην Νέα Υόρκη είναι η δεύτερη φορά, φέτος, που διεξάγεται εκεί και αρχίζει να παίρνει θεσμικό χαρακτήρα. Και πρόσθεσε: «Προετοιμάσαμε τη συνάντηση που θα διεξαχθεί στις 11 και 12 του Οκτώβρη στο Κάιρο σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Κουβεντιάσαμε για όσα έχουμε συμφωνήσει και για τον τρόπο που αυτά θα υλοποιηθούν μέχρι τις 11 του Οκτώβρη, καθώς και κατά τη διάρκεια της Τριμερούς συνάντησης. Παράλληλα, είχαμε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδιαίτερα στο συριακό, και εκφράσαμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας».

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης