Εκτενής συνέντευξη του Έλληνα Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Κούρκουλα στην «Αλ Αχράμ»
Τις νέες βάσεις στις οποίες αναπτύσσεται έτι περαιτέρω η επιχειρηματική συνεργασία Ελλάδος-Αιγύπτου, παρουσίασε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα όλου του αραβικού κόσμου «Αλ Αχράμ», σε εκτενή του συνέντευξη, με αφορμή την πρόσφατη 8η Μεικτή Διϋπουργική Επιτροπή των δύο χωρών.
Η σημασία της διακρατικής συνάντησης ήταν ξεχωριστή, καθώς ήταν η πρώτη αυτής της μορφής μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου (της 8ης Νοεμβρίου).
«Ο ΥΦΥΠΕΞ της Ελλάδας τονίζει ότι ο πλούτος της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει το οικονομικό τοπίο για όλες τις χώρες της», τιτλοφορεί τη μακροσκελή συνέντευξη του κ. Κούρκουλα η «Αλ Αχράμ», που δημοσίευσε στο φύλλο της 16ης Δεκεμβρίου.
Ο κ. Κούρκουλας επισημαίνει ότι «οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί θα ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλουν στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών και του όγκου των επενδύσεων, ειδικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται τώρα την Αίγυπτο».
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ βλέπει το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα μετά τις συναντήσεις της 8ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Αιγύπτου, ο κ. Κούρκουλας τονίζει μεταξύ άλλων:
«Η συνομιλία μου με την Υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας, Dr. Naglaa El-Ahwani, ήταν πολύ εποικοδομητική. Στα πλαίσια της συνεδρίασης στην Μεικτή Επιτροπή υπήρχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Ενέργειας, του Υπουργείου Μεταφορών, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Αθλητισμού και συζητήθηκαν πολλά θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία σε αυτούς τους τομείς. Επίσης αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθεί η 9η συνεδρίαση της Επιτροπής, σε δύο χρόνια στην Αθήνα και να υπάρχουν 2 υπεύθυνοι στο Ελληνικό ΥΠΕΞ και στο Υπουργείο Διεθνούς Συνεργασίας το Αιγυπτιακό, για την παρακολούθηση της εφαρμογής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί».
Και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος προσθέτει:
«Οι συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές, διότι δημιουργούν το κατάλληλο πλαίσιο μέσα στο οποίο διευκολύνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες σε μια σειρά από τομείς, που αφορούν ασφαλιστικά και εργασιακά ζητήματα, τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές, τη προώθηση των επενδύσεων και τον αγροτοδιατροφικό τομέα».
Αναφορικά με τα θέματα της ΑΟΖ, ο κ. Κούρκουλας, τόνισε ότι «ο πλούτος της Μεσογείου μπορεί να αλλάξει το οικονομικό τοπίο, σε όλες τις χώρες που τον μοιράζονται και η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις χώρες αυτές, πάνω στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κούρκουλας στην εφημερίδα και στη τριμερή Σύνοδο κορυφής του Καΐρου, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, επισημαίνοντας ότι:
«Η τριμερής Σύνοδος κορυφής έθεσε τις βάσεις για μια στρατηγική εταιρική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, τα αποτελέσματα της οποίας θα διαφανούν στις τακτικές επαφές των αξιωματούχων των τριών χωρών.
Είχαν προηγηθεί πολλές σημαντικές συναντήσεις, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την τριμερή συνάντηση. Η Ελλάδα υποστηρίζει την Αίγυπτο στα πλαίσια της Ε.Ε. και προσπαθεί να μεταφέρει τις Αιγυπτιακές θέσεις και την πραγματική εικόνα των όσων συμβαίνουν στην Αίγυπτο».
Παράλληλα, και με αφορμή την παρουσία 40 Ελλήνων επιχειρηματιών στο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο Κάιρο με την παρουσία και πολλών Αιγυπτίων επιχειρηματιών και το οποίο διοργάνωσε με επιτυχία το Ελληνοαιγυπτιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, ο Υφυπουργός Εξωτερικών παρατήρησε ότι «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες που δεν είναι ήδη στην αιγυπτιακή αγορά, γιατί αντιλαμβάνονται το θετικό επενδυτικό κλίμα στην Αίγυπτο. Στο φόρουμ των Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση, στη συνάντηση παρευρέθηκαν πάνω από 300 επιχειρηματίες. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τώρα στην Αίγυπτο θα συμβάλλουν στην προσέλκυση και άλλων επενδύσεων».
Αναφορικά με τους νέους επιχειρηματικούς τομείς για τους οποίους ενδιαφέρθηκαν οι Έλληνες επιχειρηματίες, ο κ. Κούρκουλας τόνισε ότι «ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα της ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, στον τομέα τον κατασκευαστικό, υπάρχουν μεγάλες ελληνικές εταιρείες με διεθνή εμπειρία στον τομέα των κατασκευών, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο μεγάλο project της διώρυγας του Σουέζ. Επίσης, στον τομέα των τροφίμων, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σημαντική εμπειρία και η Αίγυπτος έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή, οπότε και εκεί μπορεί να υπάρξει συνεργασία. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει από ελληνικές εταιρείες στον τομέα των φαρμάκων για επενδύσεις στην Αίγυπτο και εταιρείες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών».
Σχετικά με τις ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο, ο κ. Κούρκουλας επεσήμανε ότι «οι ελληνικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανέρχονται σε 1 δις ευρώ περίπου, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τον πραγματικό, διότι υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και ως εκ τούτου δεν συνυπολογίζονται στις ελληνικές επενδύσεις. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ροή του εμπορίου. Τους πρώτους μήνες του 2014 είχαμε θεαματική αύξηση στις εισαγωγές της Αιγύπτου από την Ελλάδα. Φυσικά, οι αριθμοί εξακολουθούν να είναι χαμηλότεροι από ότι αναμέναμε. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε να παρουσιάσει αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Αίγυπτο, καθότι οι επενδύσεις αυτές είχαν μια σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια».
Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με το πώς κατόρθωσε η Ελλάδα να αυξήσει το μέγεθος των επενδύσεών της στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρά τα γεγονότα που συνέβησαν στην Αίγυπτο και την οικονομική κρίση που υπέφερε η Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας επεσήμανε:
«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε πολιτικές λιτότητας και ως εκ τούτου η εσωτερική ζήτηση είχε μειωθεί. Το γεγονός αυτό ανάγκασε τις ελληνικές εταιρείες που αναζητήσουν νέες αγορές. Η αύξηση αυτή τα τελευταία χρόνια, δείχνει τη δύναμη της αιγυπτιακής αγοράς όσον αφορά τη ζήτηση, ενδεικτικό στοιχείο των προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα τώρα, με την εξαφάνιση των αιτιών της έντασης στην Αίγυπτο και το τέλος της κρίσης στην Ελλάδα.
Πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις προσανατολίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 προς στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που ενδιαφέρονταν να ενταχθούν στην ΕΕ και παραμέλησαν λίγο τις χώρες νοτίως της Μεσογείου, όπως την Αίγυπτο. Τώρα οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον είναι στις χώρες αυτές.»