ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μιχάλης Κόκκινος, Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού: «Χρωστάμε πολλά στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό»

 

 

Για τον Αιγυπτιώτη και Απόδημο Ελληνισμό και το δικό του όραμα για την επαναδραστηριοποίηση των ομογενών, τη δημιουργία «Ελληνοφωνίας» και την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, μάς μίλησε σε μία αποκλειστική συνέντευξη, ένας νέος Έλληνας πολιτικός που έλκει κατά ένα ποσοστό την καταγωγή του από τη Χώρα του Νείλου, ο Γενικός Δ/ντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.

 

 

Ο κ. Κόκκινος μάς υποδέχτηκε πολύ θερμά στο γραφείο του στην Αθήνα, μαζί με την Αιγυπτιώτισσα κα Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία τού μίλησε και εκείνη με τη σειρά της για την Αίγυπτο που λατρεύει και αγαπά, μεταφέροντάς του ένα αναμνηστικό από την Χώρα των Φαραών, που τόσο πολύ συνδέεται με την Ελλάδα, στο πέρασμα των αιώνων.

 

 

 

 

 

mixalis kokkinos 02

 

 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την μεγάλη του ανυπομονησία να μεταβεί το συντομότερο δυνατό και να γνωρίσει από κοντά τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, τόσο στο Κάιρο όσο και την Αλεξάνδρεια, μεταφέροντας τους πιο θερμούς τους χαιρετισμούς τόσο στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή όσο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, υποσχόμενος ότι πολύ σύντομα θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο.

 

 

 

Ολόκληρη η συνέντευξη που παραχώρησε ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος στο δημοσιογράφο Νίκο Κάτσικα έχει ως εξής:  

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κε Κόκκινε, τί σημαίνει για σας Αιγυπτιώτης Ελληνισμός;

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Κατ’ αρχάς είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μου, καθώς ένα κομμάτι από το «DNA» μου προέρχεται από την Αίγυπτο, από την Αλεξάνδρεια.

 

Ο προπάππους μου ήταν από εκεί. Παντρεύτηκε την προγιαγιά μου από έρωτα, αναγκαζόμενος να μεταβεί στη Ρόδο, λόγω των σκληρών ηθών της κοινωνίας της εποχής εκείνης, μεταφέροντας όμως εκεί το αιγυπτιώτικο κομμάτι του εαυτού του, που είχε να κάνει με τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την παιδεία που κληροδότησε ο Ελληνισμός της Χώρας του Νείλου στους Έλληνες.

 

Το καταλαβαίνουμε κυρίως από τις ευεργεσίες των ανθρώπων που μάς έρχονται από τον Ελληνισμό της  Αιγύπτου, από το Κάιρο, από την Αλεξάνδρεια, καθώς και από τις άλλες περιοχές με ό,τι είχε να κάνει με τις τέχνες και τα γράμματα. Άλλη η μορφή ευεργεσιών που έχουμε από τους Έλληνες της Αμερικής, άλλη από τους Έλληνες της Αυστραλίας και άλλη από τους Έλληνες της Αιγύπτου.

 

Έτσι λοιπόν, θα ήθελα να πω πως το «βαρύ πυροβολικό», παρά την καταγωγή μου από τα Δωδεκάνησα που λέγεται σήμερα ότι είναι ο τουρισμός σε αυτόν τον τόπο, τελικά δεν  είναι, είναι ο πολιτισμός. Χάρη σε αυτόν τον πολιτισμό, η Ελλάδα έχει επικρατήσει , όχι απλά σαν έθνος ή σαν χώρα, αλλά σαν ιδεολογία, η οποία διαπνέει σήμερα και διαπερνάει σύνορα, εθνότητες και λαούς, αλλάζοντας ακόμη σε πολλές περιπτώσεις και αυτή την ιστορία της Ευρώπης. Βασισμένοι σε αυτήν την ελληνική ιδεολογία, οι Έλληνες Αιγυπτιώτες στηρίχθηκαν πάνω στον πολιτισμό, δώρισαν πάνω στον πολιτισμό, ευεργέτησαν πάνω στον πολιτισμό και σήμερα τούς χρωστάμε πολλά, αισθανόμενοι την ανάγκη να επενδύουμε και να προσπαθούμε να στηρίξουμε τον Ελληνισμό της Αιγύπτου.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Όμως αυτό είναι μερικές φορές το πρόβλημα: ότι δηλαδή οι Αιγυπτιώτες προσέφεραν πάρα πολλά και αισθάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ότι δεν λαμβάνουν πίσω αυτήν την προσφορά τους. Είναι αλήθεια αυτό;»

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Αληθέστατο είναι. Και δεν ισχύει μόνο για τους Αιγυπτιώτες… Ισχύει με όλους τους Έλληνες της Διασποράς. Και είναι κάτι που συνειδητοποιούμε από τότε που αναλάβαμε τη Γενική Γραμματεία.

Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της από το 1890 ή παλαιότερα, όταν άρχισε να μετράει αυτό που λέμε Έλληνας ομογενής, Έλληνας της Διασποράς, όποιος χαρακτηρισμός θεωρείται δόκιμος, γενικότερα  σήμερα οι Έλληνες ομογενείς, ψάχνουμε να βρούμε έναν χαρακτηρισμό που να είναι δόκιμος.

Καταλήγουμε τελικά στο Έλληνας ομογενής γιατί είμαστε ένα γένος, μια γενιά.

Να πούμε λοιπόν ότι έφευγε ο Έλληνας, γιατί η χώρα του τόν έδιωχνε. Έχανε την εμπιστοσύνη του με την χώρα. Αυτή η Γενική Γραμματεία έχει αποφασίσει με επικεφαλής τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Νίκο Κοτζιά, τον άνθρωπο που μάς έδωσε την εμπιστοσύνη να αναλάβουμε αυτή τη θέση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, έναν άνθρωπος της γενιάς μου, να δείξει ότι τελικά και αυτή η γενιά έχει δικαίωμα στην προσφορά.

Σε αυτούς τους δυο ανθρώπους στηριζόμενοι, είναι δεδομένο ότι ήρθε η ώρα να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι στο να χτίσουμε την εμπιστοσύνη και με τους Έλληνες ομογενείς της Αιγύπτου αλλά και με τους Έλληνες της Αμερικής, της Αυστραλίας, της Ευρώπης και απανταχού της γης. Όπως ξέρετε και σεις καλύτερα από μένα, όποια πέτρα και αν σηκώσεις θα υπάρχει ένας Έλληνας ακόμα και στην Ανταρκτική.  Για να χτίσεις αυτήν την εμπιστοσύνη, χρειάζεται δουλειά. Αυτήν τη δουλειά την ξεκινήσαμε από το μηδέν γιατί δεν υπήρχε εμπιστοσύνη. Κάποιος με ρώτησε: «τί ακριβώς πάτε να κάνετε; «Να ξεκινήσουμε να χτίζουμε την εμπιστοσύνη», τού είπα. Δύσκολο έργο».

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Τα δύσκολα για τους Αιγυπτιώτες είναι, θέματα εκπαίδευσης, συνταξιοδοτικά, και συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου. Τί μπορεί να κάνει η Κυβέρνηση, κε Γενικέ, για αυτά τα τρία ζητήματα; Εμπίπτουν τα ζητήματα αυτά στις αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας του Απόδημου Ελληνισμού; Διότι, θα πρέπει να πούμε ότι έρχονται στην Αίγυπτο οι Έλληνες Υπουργοί, δίνουν υποσχέσεις, φεύγουν και τίποτα δεν γίνεται εδώ και 20-30 χρόνια…»

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, δεν επιλέγω κατ’ αρχήν ημερομηνίες για να επισκεφθώ περιοχές και να επικοινωνήσω με τους ομογενείς, που να είναι  ημερομηνίες εθνικών εορτών ή κάποιες άλλες γιορτές  γιατί σηματοδοτούν πράματα που έχουν ακούσει κατά καιρούς οι αιγυπτιώτες από διάφορους ότι είναι «δύο φορές Έλληνες…» και διάφορες άλλες κοινοτυπίες. Από το στόμα μου δεν έχουν ακουστεί ποτέ και δεν έχουν ακουστεί γιατί και εγώ παιδί της διασποράς είμαι και δεν θέλω να τις ακούω. Ειδικά κουβέντες που μάλλον χαϊδεύουν αυτιά χωρίς δίνουν λύσεις.

 

Προσπαθώ και εγώ και οι συνεργάτες μου στη Γενική Γραμματεία να επισκεπτόμαστε ξανά τους τόπους που πάμε, παρ’ ότι ο χρόνος δεν περισσεύει τουλάχιστον για να φέρνουμε πράματα, να λύνουμε θέματα κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μας, όπως συνέβη από το ταξίδι μας από την Ιταλία προς την Γερμανία, που τα θέματα που μάς είχαν τεθεί- θέματα φορολογικά κυρίως  αλλά και θέματα εκπαίδευσης- λύθηκαν από την έναρξη του ταξιδιού μας με πρώτο σταθμό τη Ρώμη και καταλήξαμε στο Μόναχο απ’ όπου επιστρέψαμε. Στο Βερολίνο, ένα φορολογικό ζήτημα που είχε τεθεί στη Ρώμη λύθηκε όταν φτάσαμε στο Μόναχο και  ένα εκπαιδευτικό θέμα λύθηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στην Γερμανία.

 

Αυτή είναι η δουλειά της Γενικής Γραμματείας. Είναι επιτελική. Στόχος της είναι να μπαίνει μέσα στα Υπουργεία και να μεταφέρει τα προβλήματα των ομογενών και να βρίσκει λύσεις. Άρα, δεν θα μπλέξουμε σίγουρα με το θέμα των αρμοδιοτήτων, εμείς δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα και τις έχουμε όλες.

 

Και να σημειωθεί ότι το Κέντρο εξυπηρέτησης Απόδημων Ελλήνων, το οποίο ήταν το πρώτο πράγμα που η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά κατήργησε, απολύοντας το προσωπικό λες και αυτό θα έλυνε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Αισθάνθηκα για το γεγονός αυτό τη μεγαλύτερη ντροπή μόλις με όρισε ο Νίκος ο Γκοτζιάς σε αυτή τη θέση με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν κάτι που με πόνεσε πάρα πολύ. Οπότε, μια υπάλληλος σε αυτό το γραφείο σε συνδυασμό ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Ρόδο και πήγε πολύ καλά για τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ομογενείς επισκέπτονται τους τόπους καταγωγής τους.

 

Σε συνεργασία λοιπόν με ένα πρόγραμμα προσπαθούμε να βάλουμε μέσα το Υπουργείο Εξωτερικών που έχει την αρμοδιότητα για τα ΚΕΠ και με τον Υφυπουργό τον Γιάννη Αμανατίδη τώρα που έχει και τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Φανταστείτε το Γενικό Προξενείο του Καΐρου ας πούμε, να μπορεί να εκδώσει πιστοποιητικό στενών συγγενών, πιστοποιητικό ιδιοκτησίας για μια π.χ. ιδιοκτησία στα Λεχαινά του Νομού Ηλείας ή πράγματα τα οποία σαν δικηγόρος στο επάγγελμα αντιμετώπισα για Έλληνες της Διασποράς, οι οποίοι έρχονταν. Και αν για έναν Έλληνα κάτοικο της Ρόδου είχε ένα βαθμό δυσκολίας 10%, πολλαπλασιάζονταν 100 φορές αν ήσουν κάτοικος του εξωτερικού.  

 

Αυτά που συνάντησα στην καθημερινότητά μου έπρεπε να τα λύσουμε σαν Υπουργείο Εξωτερικών και αυτό κάνουμε. Είναι από τα βασικά στοιχεία του έργου μας. Από κει και πέρα, είναι το θέμα της «Ελληνοφωνίας», μία πρόταση για την οποία είμαστε στο τελικό στάδιο, έχει βρεθεί η ημερομηνία, έχουμε κάνει τα χαρτιά και ετοιμαζόμαστε για την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Όταν ο πολιτισμός και η γλώσσα σου είναι τα ισχυρά σου όπλα, όπως αυτά διαδόθηκαν και κρατήθηκαν  από την αρχαία ελληνική εποχή, με το Βυζάντιο και την Ορθοδοξία μέχρι σήμερα, και κράτησαν δυνατό το έθνος σου, την ψυχή σου και την Πατρίδα σου, δε μπορεί να μην τα τιμάς και να τα τιμάνε άλλες χώρες, χώρες όπως η Γαλλία. Άρα ήρθε και η ώρα της Ελλάδας, και όταν θέλουμε να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας, ακόμα περισσότερο όταν υπάρχουν άλλοι λαοί που μάς θαυμάζουνε.

 

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το περίφημο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) το οποίο έχει σταματήσει την λειτουργία του από το 2012 και εκεί αντιγράφουμε βέβαια πρότυπα από άλλες χώρες, που έχουν λειτουργήσει, προσπαθώντας αυτή τη στιγμή να βρούμε μία συνταγματική λύση για τη συμμετοχή φυσικών προσώπων και προσωπικοτήτων με μία δημοκρατική  διαδικασία επιλογής γιατί από ένα ΣΑΕ δεν θα μπορούσαν να λείπουν άνθρωποι που να δοξάζουν τη χώρα στο εξωτερικό ή ακόμα και – γιατί όχι; – φιλέλληνες. Να μην ξεχνάμε ότι, διαχρονικά, φιλέλληνες ήταν αυτοί που στήριξαν την Ελλάδα από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι και σήμερα. Πάντως το ΣΑΕ είναι το επόμενο θέμα. Επομένως, κατά σειρά οι τρεις μας προτεραιότητες είναι: η επαναλειτουργία του ΚΕΠ, η ίδρυση της «Ελληνοφωνίας» και το ΣΑΕ.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Πάντως, κε Γενικέ, δεν υπάρχει τελικά κανένας απόδημος Έλληνας σε κανένα κυβερνητικό πόστο – αν εξαιρέσουμε τη δική σας παρουσία. Πώς το χαρακτηρίζετε αυτό;»

 

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Στην κυβέρνηση νομίζω ότι υπάρχει, ο κ. Πελεγρίνης έχει κάποια σχέση με τον απόδημο ελληνισμό εάν δεν κάνω λάθος, ο οποίος έχει αναλάβει σήμερα- με ιδιαίτερη μου χαρά- το κομμάτι του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Ο κ. Πελεγρίνης κατάγεται από την πατρίδα μου την Κάρπαθο, έχει ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας . Γνωρίζω ότι έχει πάρει πολύ ζεστά το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, τόσο ζεστά όσο δε μπορείτε να φανταστείτε. Θα το θέσει πρώτη του προτεραιότητα και αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Παιδείας υπό την ηγεσία του Νίκου Φίλη σήμερα, έχοντας Υφυπουργό τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνη, βάζει προτεραιότητα το θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Για μένα, αυτό είναι ευχή και προνόμιο: ότι το βάζουν μπροστά γιατί επιτέλους ένα τεράστιο ζητούμενο μπαίνει μπροστά. Για την  Γενική Γραμματεία, είναι μεγάλη χαρά και τιμή που το γράφουμε σήμερα στα πράγματα που ήταν στις δικές μας προτεραιότητες και ελπίζουμε να έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα.

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Με τον Ελληνισμό του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, έχετε ήδη έρθει σε επαφή;»

 

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Με τους Συλλόγους στην Αθήνα,  με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία προκειμένου να μπορέσουμε να ετοιμάσουμε και το ταξίδι μας. Ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία, αλλά θα πραγματοποιεί μέσα στους επόμενους μήνες, είναι σίγουρο. Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα δράσης μας μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, αι θα είναι ουσιαστικό, οπότε θα έχουμε και επαφή με τα ΜΜΕ, τα οποία θέλω και να ευχαριστήσω δημόσια, γιατί ήταν και τα πρώτα που με συγχάρηκαν –από το Κάιρο το Νέο Φως και το ΠΥΡΑΜΙΣ –  πριν ακόμα αναλάβω. Ένα μεγάλο ευχαριστώ, μού δώσατε και τύχη για να πετύχουμε τους στόχους μας».

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Μέσα λοιπόν από τα αιγυπτιώτικα μέσα, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Αιγυπτιώτες Έλληνες, που περιμένουν την αγάπη και τη στήριξη της Ελλάδας, όπως άλλωστε και η Ελλάδα περιμένει την στήριξη των ομογενών;» 

 

 

ΜΙΧ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ: «Από ένα κομμάτι του «DNA»  του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, επιτρέψτε μου να απευθύνω ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς τους συμπατριώτες μου Αιγυπτιώτες, και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα χτίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη που δεν υπήρχε και ότι μαζί αλλάζουμε τον κόσμο, από αυτό το σταυροδρόμι της ιστορίας, εμείς οι Έλληνες θα περάσουμε πρωτοπόροι, όπως περνάμε στους Ολυμπιακούς αγώνες με την Ελληνική σημαία και ψηλά το κεφάλι, περήφανο, και θα μάς ακολουθήσει έτσι όλος ο κόσμος γιατί τελικά η ιδεολογία που λέγεται ελληνισμός, έχει τη λύση για τα προβλήματα που μαστίζουν την ανθρωπότητα σήμερα. Περήφανα, ψηλά το κεφάλι, εμείς είμαστε εδώ, θα είμαστε δίπλα και οι βαλίτσες μας στο ταξίδι του Καΐρου, μπορεί να έρθουν άδειες ενδεχόμενα, θα φύγουν όμως γεμάτες. «Δεν σας ξεχνάμε γιατί είναι αμαρτία να ξεχνάς»…  

 

 

 

 

mixalis kokkinos 03

 

 

 

Πηγή: ΝΕΟ ΦΩΣ

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *