«Πρέσβεις» στον Αραβικό κόσμο είναι οι Έλληνες, τονίζει ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημ. Παπαδημούλης (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΙΚΑ

 

 

 

 

 

Για το σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει το ελληνικό στοιχείο που ζει σήμερα στις αραβικές χώρες, για την Ελλάδα που παρουσιάζει πλέον σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία της, μίλησε αποκλειστικά στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον Νίκο Κάτσικα, από το Στρασβούργο, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η Ελλάδα μπορεί να παίξει το ρόλο μιας γέφυρας στις αναπτυσσόμενες ευρω-αραβικές σχέσεις. Υπάρχει κοινό συμφέρον και κοινό ενδιαφέρον ανάπτυξης μίας πολύπλευρης συνεργασίας: οικονομικής, μορφωτικής, πολιτιστικής, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

Και η Ελλάδα – ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα παίζει το ρόλο αυτής της γέφυρας, οικοδομώντας πολυμερείς συνεργασίες – όπως αυτήν με την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ για την αξιοποίηση ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

 

 

 

 

 

Έχουμε μακρά παράδοση καλών σχέσεων η Ελλάδα με τις Αραβικές χώρες. Έχουμε ισχυρή ομογένεια σε πάρα πολλές χώρες, και μπορούμε να αναπτύξουμε – όπως η Αίγυπτος – και μπορούμε να παίξουμε ένα πολύπλευρα θετικό ρόλο. Αυτήν την ώρα που η περιοχή των αραβικών χωρών μαστίζεται από προβλήματα, η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας. Και νομίζω ότι και η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να αξιοποιήσει τη γέφυρα που λέγεται Ελλάδα, για να αναπτύξει τις σχέσεις με τις αραβικές χώρες.

 

 

 

 

 

Ένα «αγκάθι» σε αυτήν τη προσπάθεια είναι η συνεχιζόμενη αστάθεια, με επίκεντρο  τον πόλεμο, την ταλαιπωρία, την τεράστια και πολύχρονη κρίση στη Συρία. Και νομίζω ότι και εκεί έχουν μεγάλη χρησιμότητα ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στις οποίες η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο».

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Και τί περιμένει η Ευρώπη από τις αραβικές χώρες, σε ποια θέματα περιμένει η ΕΕ βελτίωση από τις αραβικές χώρες;»

 

 

 

 

 

 

«Υπάρχει κοινό έδαφος για την ανάπτυξη οικονομικής συνεργασίας, υπάρχει κοινό έδαφος για επενδύσεις στην αξιοποίηση κοιτασμάτων ενέργειας, υπάρχει ανάγκη για να ενεργοποιηθούν διαδικασίες διπλωματικές αλλά και να ενισχυθεί  το εμπόριο, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης.

 

 

 

 

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου είναι μία περιοχή με μία μακρά ιστορία χιλιετηρίδων στην ανάπτυξη επαφών, εμπορίου, συναλλαγών. Οι Έλληνες έχουν παίξει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη μακρά εξέλιξη του ιστορικού χρόνου. Και νομίζω ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον και ενδιαφέρον για να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα. Η Ευρώπη δεν είναι ένα πράγμα.

 

 

 

 

Έτσι, στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτά που λέω, αποτελούν πλειοψηφικές απόψεις και χρειάζεται να δουλέψουμε πολύ έτσι ώστε να ενισχυθεί αυτή η οπτική και στην Κομισιόν, αξιοποιώντας τη θετική παρουσία της Φεντερίκα Μογκερίνι στο πόστο του άτυπου Υπουργού Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η ίδια είναι Ιταλίδα, επομένως έχει πιο ανοιχτές ιδέες και καταλαβαίνει πιθανόν περισσότερο από ορισμένους βόρειους.

 

 

 

 

Και νομίζω ότι χρειάζεται δουλειά και από τις χώρες του Νότου, που έχουν μεγαλύτερους δεσμούς με τις αραβικές χώρες, για να γίνει αυτό μία κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική. Την εποχή της αβεβαιότητας, της ανασφάλειας, των κινδύνων αναβίωσης ενός εμπορικού προστατευτισμού που γεννάει η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, νομίζω ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον, να αναπτύξει τις σχέσεις της – οικονομικές, διπλωματικές και άλλες – με τις Αραβικές χώρες.

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Κατά πόσο το «ελληνοαραβικό επιχειρείν» μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς είναι πολλοί οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις Αραβικές χώρες ή υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που έχουν έρθει πλέον από την Ελλάδα;»

 

 

 

 

 

 

«Η ελληνική παροικία, με την πετυχημένη και μακρά παρουσία της σε πάρα πολλές αραβικές χώρες – όπως είναι η Αίγυπτος όπου είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα – παίζει ως εξ αντικειμένου το ρόλο του πρεσβευτή. Για παράδειγμα, οι παροικούντες Έλληνες στην Αίγυπτο είναι οι «Πρέσβεις» μας. Και επειδή αποτελεί έναν κόσμο που είναι ανακατεμένος με μακρά επιτυχία και παράδοση και στο εμπόριο, μπορεί να ανοίξει δρόμους.

 

 

 

 

 

Η Ελλάδα είναι σε μία φάση, που μετά μία μεγάλη ταλαιπωρία και κρίση και ύφεση, αρχίζει να δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Υπάρχουν προοπτικές αύξησης επενδύσεων, πολλές από τις οποίες επενδύσεις μπορεί να έρθουν και από τις αραβικές χώρες και να δημιουργήσουν ένα δεσμό στην Ελλάδα με ευρωπαϊκές επενδύσεις. Και σε αυτόν τον τομέα, πέρα από το εθνικό σχέδιο, είναι πολύτιμη η συμβολή του παροικιακού στοιχείου».

 

 

 

 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ: «Το μήνυμά σας προς τους Έλληνες που ζούνε στον αραβικό κόσμο;»

 

 

 

 

 

 

Μεταφέροντας τέλος το δικό του μήνυμα προς όλους τους Έλληνες που δίνουν το δικό τους – προσωπικό ή εθνικό – αγώνα στις αραβικές χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποκαλύπτει καταρχήν ότι κατάγεται από πατεράδες και παππούδες που έδρασαν εμπορικά εκτός Ελλάδας – και συγκεκριμένα στη Ρουμανία – και επισημαίνει ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι «όσοι ζουν, μεγαλώνουν και δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας, είναι δύο και τρεις φορές παραπάνω Έλληνες. Έτσι, τούς ζητώ να βοηθήσουν σε μία στιγμή που αρχίζουμε να ξεπερνάμε τα δύσκολα.

 

 

 

 

Έχουμε περάσει πολύ μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά έχουμε και τη δυνατότητα «τα παθήματα, να γίνονται μαθήματα».

 

 

 

 

 

Και το στοίχημα στην Ελλάδα τώρα είναι να ξανασταθούμε στα πόδια μας, υπερβαίνοντας την κρίση και τις ταλαιπωρίες της χρεωκοπίας και των μνημονίων, κάνοντας πιο ισχυρή την οικονομία μας, πιο σύγχρονη τη διοίκησή μας, και καταπολεμώντας ορισμένες παθογένειες, που αφορούν διαφθορά, γραφειοκρατία, φοροδιαφυγή.

 

 

 

 

 

Σε αυτά, το παροικιακό στοιχείο μπορεί να μάς βοηθήσει πολύ διότι έχει πετύχει σε ακόμη δυσκολότερες συνθήκες. Όταν κάποιος καταφέρνει να είναι πετυχημένος επιχειρηματίας σε δύσκολες χώρες με μεγάλα προβλήματα, ξέρει να επιλύει προβλήματα. Και αυτήν την εμπειρία, τη χρειαζόμαστε».

 

 

 

 

 

Τέλος, ο κ. Παπαδημούλης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί σύντομα το Κάιρο και την ελληνική ομογένεια.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης