Τις άριστες σχέσεις Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας τόνισε στη Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, ο Πρόεδρος Α. Μαυρομάτης


 

 

 

 

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος και η Αίγυπτος, από κοινού μαζί με την Ελλάδα, ζούνε τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ τους από ποτέ. Με τη φράση αυτή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, μιλώντας κατά την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του ιστορικού Σωματείου – που είναι και το παλαιότερο σε όλη την Αίγυπτο – έδωσε το στίγμα των εργασιών της συνάντησης όλων των Κυπρίων της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, την Κυριακή 20 Μαΐου, στο φιλόξενο χώρο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής, παρουσία του Κυπρίου Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση και πολλών επισήμων και μελών της παροικίας.

 

 

 

«Η Κυπριακή Αδελφότητα συμπληρώνει εφέτος τα 145 χρόνια από της ιδρύσεώς της και είναι το μοναδικό Ελληνικό σωματείο που από ιδρύσεως μέχρι σήμερα που δραστηριοποιείται για όλη την Αίγυπτο, λειτουργώντας με Επιτροπές: την Επιτροπή στην Αλεξάνδρεια, την Κεντρική Επιτροπή και τη Επιτροπή του Καΐρου», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης, εκφράζοντας τη μεγάλη του ικανοποίηση για την «πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Κεντρική Επιτροπή Αλεξανδρείας».

 

 

 

Και ο Πρόεδρος της Καϊρινής Επιτροπής συνέχισε:

 

 

 

«Δεν ήμαστε πολλοί οι  Έλληνες στο Κάιρο, αλλά συνεχίζουμε να διατηρούμε την παρουσία μας που οφείλεται κυρίως στα Εκπαιδευτήρια μας: το Αχιλλοπούλειο δημοτικό και την Αμπέτειο Σχολή, Γυμνάσιο και Λύκειο, καθώς επίσης ωφείλεται στην δραστηριότητα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, των παροικιακών σωματείων μας, του προσκοπείου και με την ευλογία του Πατριαρχείου μας και  την ουσιαστική συμπαράσταση των Διπλωματικών μας αρχών Κύπρου και Ελλάδος, καθώς έτσι στηρίζεται και προβάλλεται ο Ελληνισμός στην Αίγυπτο».

 

 

 

   

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

 

 

 

 

Κάνοντας μάλιστα μία αναδρομή στα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης επεσήμανε ότι «υπάρχει μεγάλη συνεργασία της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα. Οι σχέσεις των τριών χωρών είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαν να υπάρχουν. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι βάζει βάσεις και κτίζει το μέλλον της Αιγύπτου, γίνονται έργα και αλλαγές για το καλό του τόπου, πρέπει να έχουμε υπομονή και πίστη ότι αυτό που γίνεται στην περιοχή μας και το επιδιώκουν και οι τρείς χώρες είναι για την πρόοδο και την ειρήνη στην περιοχή. Από την άλλη, η επανεκλογή του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σημαίνει ότι έχει την εντολή να συνεχίσει με υπομονή και επιμονή το δύσκολο έργο της επανένωσης της Κύπρου και της ευημερίας του Κυπριακού λαού».

 

 

 

Και αναφερόμενος στις τριμερείς Συνόδους Κορυφής, Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου, ο κ. Μαυρομάτης τόνισε ότι «έχουν σημαντικό και σαφές αντίκτυπο στον ίδιο τον κόσμο και στις τρεις χώρες. Και εμείς το βλέπουμε στην Αίγυπτο. Πάντα οι Αιγύπτιοι μάς θεωρούσαν αδελφούς τους και τώρα ακόμα περισσότερο!… Αισθανόμαστε μεγάλη ικανοποίηση και ασφάλεια βλέποντας αυτές τις αδελφικές, εποικοδομητικές και πολλά υποσχόμενες σχέσεις των λαών που ζούμε. Μάλιστα, οι σημαντικές αυτές συναντήσεις και η δημοσιότητα που δόθηκε, τονίζοντας τις άριστες σχέσεις των τριών χωρών, έφεραν ακόμα πιο κοντά τους Έλληνες με τους Αιγυπτίους. Το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης ήταν και είναι μεγάλο και με τις συνεντεύξεις που δόθηκαν τόσο στο Αιγυπτιακό ραδιόφωνο όσο και στην Τηλεόραση από υπεύθυνους της Κυπριακής Αδελφότητας καθώς και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και άλλων παροικιακών φορέων, επιβεβαιώνοντας τις αδελφικές σχέσεις που συνεχίζουμε να έχουμε με τους Αιγυπτίους».

 

 

 

 

ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ

ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

 

 

 

 

Ο σκοπός του Κυπριακής Αδελφότητας, από τότε που ιδρύθηκε, είναι να βοηθά τους έχοντες ανάγκη Κυπρίους που μένουν στην Αίγυπτο. Στο καταστατικό της Αδελφότητας που εφαρμόστηκε σύμφωνα με τον νόμο 84 του 2002 του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, σκοπός του σωματείου είναι τα Κοινωνικά βοηθήματα. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε τόσο η Κεντρική Διαχειριστική Επιτροπή στην Αλεξάνδρεια όσο και εμείς, η Επιτροπή Καΐρου, επεσήμανε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας:

 

 

 

«Τακτικά βοηθάμε σήμερα 10 οικογένειες με Κυπριακή καταγωγή. Τα τακτικά βοηθήματα δίδονται  ανά δίμηνο σε αυτές τις οικογένειες. Στα έκτακτα βοηθήματα που δώσαμε, είχαμε περιπτώσεις που αδυνατούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του σπιτιού τους, βοήθημα για τις διαδικασίες σύνταξης, για την έκδοση άδειας εργασίας καθώς και για έξοδα ιατρικής περίθαλψης δίδονται όποτε παραστεί ανάγκη».

 

 

 

 

Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ

ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

 

«Στο κοινωνικό μας έργο έχουμε την στήριξη και συμπαράσταση των Κυπριακών Αρχών και ειδικά του Πρέσβη της Κύπρου στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση τον οποίο και ευχαριστούμε», τόνισε ο κ. Μαυρομάτης. Και προσέθεσε: «Επίσης, έχουμε τη βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, που σε συνεργασία με τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, μπορούμε και επιλύουμε ό,τι πρόβλημα παρουσιάζεται για τους Κυπρίους του Καΐρου, γεγονός για το οποίο ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΕΚΚ και την Κοινοτική Επιτροπή γι’ αυτό».

 

 

 

«Έχουμε αυξήσει το ποσό των βοηθημάτων στις  υπάρχουσες οικογένειες αλλά και με αύξηση του αριθμού των βοηθουμένων. Έτσι από 37 χιλιάδες λίρες βοηθήματα  το 2014 φθάσαμε το 2017 στις 44 χιλιάδες. Στην Κυπριακή Αδελφότητα κάναμε προσπάθεια τα τελευταία τρία χρόνια να συγκεντρώσουμε τους Κυπρίους της Παροικίας μας και να εγγραφούν μέλη. Ευχαριστώ τον κ. Καζαμία για την συγκέντρωση και καταγραφή των μελών. Σήμερα, έχουμε εγγεγραμμένα 51 μέλη από 35 που ήμασταν το 2014. Υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι που ζουν και εργάζονται στην Αίγυπτο και αυτούς ελπίζουμε να τους έχουμε στο μέλλον και αυτούς μέλη στην Αδελφότητα», ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης.

 

 

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016-2017

 

 

 

 

 

 

 

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Επιτροπή γνώρισε τους καινούργιους διπλωμάτες της Κυπριακής Πρεσβείας, τούς ενημέρωσε για το έργο της Αδελφότητας και τα θέματα που απασχολούν τους Κυπρίους του Καΐρου, οι οποίοι διαβεβαίωσαν για την πλήρη συμπαράστασή τους σε όποια θέματα απασχολούν την Κυπριακή Αδελφότητα.

 

 

 

Τον Οκτώβριο του 2017, υπήρξε συνάντηση με τον Κύπριο Επίτροπο Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, που είχε έρθει στην Αίγυπτο, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος επίσης ενημερώθηκε για την Αδελφότητα, μιλώντας μάλιστα για το επερχόμενο πρόγραμμα «Νόστος» και την σημασία του.

 

 

 

Στις 30 Απριλίου του 2018, η Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ, όπου το Αιγυπτιακό κράτος φιλοξένησε 120 Αιγυπτιώτες εξ Ελλάδος και εκ  Κύπρου για μία εβδομάδα, για να επιστρέψουν στον τόπο όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν και να θυμηθούν τα ωραία χρόνια που πέρασαν στην Αίγυπτο. Στην έναρξη του προγράμματος, παρευρέθηκαν με τις συζύγους τους οι Πρόεδροι των τριών κρατών οι κ.κ. Σίσσι, Αναστασιάδης και Παυλόπουλος, δείχνοντας έτσι τους δυνατούς δεσμούς και τη μεγάλη σημασία  που έχουν οι άριστες σχέσεις και η συνεργασία  των τριών κρατών.

 

 

 

Παράλληλα, την 1η Μαΐου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την ακολουθία του δέχθηκε τις Επιτροπές Καΐρου και Αλεξανδρείας της Κυπριακής Αδελφότητας και κατά την εγκάρδια αυτή συνάντηση ενημερώθηκε για όλα τα θέματα που απασχολούν τους Κυπρίους που ζούνε στην Αίγυπτο.

 

 

 

 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

ΠΟΥ ΜΑΣ «ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ» ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ…

 

 

 

 

«Δυστυχώς εφέτος ήμαστε λιγότεροι», τόνισε με λύπη ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Μαυρομάτης. «Δεν υπάρχουν πια η Στέλλα Κυριάζη και ο Κήμης Φλεβοτομάς. Και οι δύο τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, έγραψε το όνομά του στην ιστορία της Παροικίας. Η απώλειά τους μάς συγκλόνισε…

Το έτος που πέρασε, χάσαμε επίσης την Ελεωνόρα Καβαλή, μητέρα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, τον Μιχάλη Κλουμάση αγαπητό φίλο και συμμαθητή, τον Νικόλαο Ανδρόνικο».

 

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΚΑΪΡΟΥ

 

«Ευχαριστούμε για την παρουσία του τον Θεοφιλέστατο Πατέρα Τιμόθεο και τον παρακαλούμε να μεταβιβάσει τις ευχαριστίες μας στον Μητροπολίτη Νικόδημο και στον  Μακαριότατο Πατριάρχη μας Θεόδωρο για την ανταπόκρισή του Πατριαρχείου μας σε ό,τι χρειαστούμε», τόνισε ο Πρόεδρος και συνέχισε:

 

 

 

«Ευχαριστούμε που μας τιμά με την παρουσία του ο αγαπητός μας Πρέσβης κ. Χάρης Μορίτσης και για το συνεχές και ειλικρινές ενδιαφέρον του για το καλό της Αδελφότητας και γενικά της Ελληνικής Παροικίας.

Τον κ. Ασσιώτη ευχαριστούμε που μας τίμησε με την παρουσία του

Ευχαριστούμε την κα Βίλλυ Ζουέ εκπρόσωπο της ΕΚΚ, τον Πρόεδρο κ. Χρ. Καβαλή και την Κοινοτική επιτροπή για τη φιλοξενία που έχουμε στις σελίδες του Νέου Φωτός και τον ιστότοπο της Ελληνικής Κοινότητας. Ειδικά ευχαριστούμε την Διευθύντρια κ. Καρδάση για την άμεση ανταπόκριση στα θέματα της Αδελφότητας.

Ευχαριστούμε τους Προέδρους των Σωματείων που μας τιμούν στη Γενική Συνέλευση.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Αλέξανδρο Καζαμία, Πρόεδρο της Ένωσης Αποφοίτων Αμπετείου σχολής καθώς και τα μέλη του ΔΣ για την αφιλοκερδή παραχώρηση του παραδοσιακού αυτού χώρου για την Γενική μας Συνέλευση.

Τον κύριο Αντώνη Διαμαντίδη, Πρόεδρο του Εμπορικού επιμελητηρίου και εκμισθωτή της έδρας της αδελφότητας για τη συνεργασία του.

Τον κύριο Νικόλα Κάτσικα, Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου μας, που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του, το «Πυραμίς», τις δραστηριότητες της Αδελφότητας.

Ευχαριστούμε όσους προσέφεραν για το φιλανθρωπικό έργο της Αδελφότητας αλλά ειδικά τον κ. Ντίνο Γεωργαλίδη για την προσφορά του, εις μνήμην προσφιλούς του οικογένειας Παπασάββα.

Τους Επιτρόπους της Αδελφότητας ευχαριστώ έναν προς έναν για τη συνεργασία τους.

 

 

 

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι πριν τη λήξη της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος κ. Ανδρέας Μαυρομάτης τίμησε τον νεαρό Κύπριο της Γ΄ Λυκείου της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, που διέπρεψε στα Μαθηματικά και μπόρεσε και διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό των Μαθηματικών με την αξία του και την βοήθεια βεβαίως των καθηγητών του: ο Γιάννης Κουκκίδης, τον οποίο συνεχάρη για την προσπάθειά του και για τη διάκρισή του, τού απενεμήθη το αναμνηστικό της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου, με την ευχή για ό,τι καλύτερο στην εκπαίδευσή του, στη ζωή του και πάντα με διακρίσεις.

 

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΑΝ

 

Στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου παραβρέθηκαν:

 

Ο π. Τιμόθεος, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο κ. Χάρης Μορίτσης

Ο Διπλωματικός λειτουργός της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Αριστόδημος Ασσιώτης

Η κ. Βίλλυ Ζουέ, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Ο κ. Νικόλας Βαδής, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου.

Ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης, Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου.

Ο κ. Γιώργος Χαγιάτ, Πρόεδρος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Καΐρου.

Ο κ. Λάμπρος Μπενοβίας, Πρόεδρος της Χιακής εν Αιγύπτω Αδελφότητας.

Ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου Σούμπρας

Η κ. Ευαγγελία Θηραίου, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Μαρία η Αιγυπτία» της Ηλιούπολης.

Η κα Βάσω Γαζή, εκπρόσωπος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Καΐρου.

Μέλη της Αδελφότητας και πολλοί πάροικοι.

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Hephaestus Radio


Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS

Αρχείο Ειδήσεων

Νοεμβρίου 2023
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads
Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης