Μήνυμα θαυμασμού και στήριξης στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, κατά τη συνέλευσή του, από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ


 

 

 

 

 

Μήνυμα θαυμασμού και στήριξης στο έργο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, απέστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, σε μήνυμα που μεταδόθηκε στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση για το ιστορικό σωματείο, που πραγματοποιήθηκε στις 2 Απριλίου στο Κάιρο.

 

 

 

 

 

«Σάς συγχαίρω, όχι μόνο γιατί διατηρείτε ζωντανή την παρουσία του ελληνισμού στην Αίγυπτο, αλλά και γιατί ενισχύετε και προβάλλετε το μεγαλείο του Ελληνισμού του Καΐρου, μέσα από τις εκδηλώσεις τέχνης, πολιτισμού και ιστορίας», προσέθεσε ο κ. Κουΐκ, απευθυνόμενος στα Μέλη του Ελληνικού Κέντρου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας που πρόσφατα ανακαινίστηκε με τη βοήθεια μάς μεγάλης Αιγυπτιώτισσας, της Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού.

 

 

 

 

 

«Σάς διαβιβάζω τα συγχαρητήριά μου για το έργο σας να ανακαινίσετε ένα ιστορικό χώρο, μέσα στο χώρο αυτό που αναδεικνύει τη γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας», προσέθεσε ο κ. Κουΐκ, ευχόμενος εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μία νέα εποχή με πολλές πετυχημένες εκδηλώσεις, που να αναδεικνύουν πολιτισμό και παράδοση. Είμαστε πάντα δίπλα σας», κατέληξε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

 

 

 

 

 

Παρακολουθείστε το βίντεο με τον χαιρετισμό του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τις εργασίες της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του Σώματος κ. Νικόλας Βαδής τόνισε «αυτή είναι μία ιστορική μέρα για το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου. «Αυτό το λαμπερό περιβάλλον που συναντιόμαστε, μας φέρνει άμεσα στο μυαλό τις πιο ένδοξες παραδόσεις του Κέντρου στη μακρόχρονη λειτουργία του, όταν εδώ παρευρίσκονταν η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού και πνευματικού κόσμου του Καΐρου, και διοργανώνονταν οι πιο φημισμένες βραδιές Ελληνικού πολιτισμού», τόνισε ο κ. Βαδής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και ο κ. Νικόλας Βαδής συνέχισε:

 

 

 

«Φαίνεται λοιπόν ότι όλοι μαζί κατορθώσαμε να αναστείλουμε τη φθορά του χρόνου και να ξαναστήσουμε το Κέντρο, όπως του αξίζει και όπως το ονειρεύτηκαν οι πρόγονοί μας Αιγυπτιώτες, για να μπορεί να φιλοξενήσει και πάλι αντάξια την πολιτιστική ζωή της Ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο».

 

 

 

 

 

 

Ξεκινώντας τις εργασίες της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Συνέλευσης κ. Νικόλας Βαδής κάλεσε όλους να παρακολουθήσουν το βίντεο – αφιέρωμα στην ημέρα των εγκαινίων του ανακαινισμένου Κέντρου, που ετέλεσε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, στις 19 Φεβρουαρίου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ιστορικού Σωματείου, τόνισε ότι από τον χώρο αυτό, πέρασαν πολλές μεγάλες προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Κύπρο: Προέδροι, Υπουργοί, Αρχιεπίσκοποι, Πατριάρχες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Και παράλληλα, απέδωσε φόρο τιμής σε δύο αείμνηστες μανάδες που συνέδεσαν τη ζωή τους με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό: τη  μητέρα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Κλεοπάτρα, και τη μητέρα του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστου κ. Καβαλή, Ελεωνόρα, ζητώντας από όλλους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου αναφέρθηκε στη Μεγάλη Ευεργέτιδα του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, την κα Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, «τον άνθρωπο στον οποίο ωφείλεται όλη αυτή η τεράστια αλλαγή στην εικόνα του ιστορικού σωματείου». «Η μεγαλύτερη τιμή και δόξα ανήκει βεβαίως σε έναν δικό μας άνθρωπο που η ζωή την έστειλε μακριά μας για αρκετά χρόνια, όμως ποτέ δεν μας ξέχασε και ήρθε ξανά για να μας ζεστάνει την καρδιά με την καλοσύνη της, το δυναμισμό, την πίστη σε ιδανικά και αξίες του Ελληνισμού, την ανιδιοτέλεια, την απλοχεριά, τον αυθόρμητο και έμφυτο ευεργετισμό, που δίκαια την κατατάσσουν στο πλευρό των πιο μεγάλων ευεργετών όχι μόνο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου αλλά και του Ελληνισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαδής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε ένα βίντεο αφιερωμένο στο έργο της Αιγυπτιώτισσας Ευεργέτιδας κας Αικατερίνης Μπελεφάντη – Σοφιανού, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης σε ό,τι έχει προσφέρει στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Ν. Βαδής ευχαρίστησε θερμά «την άλλη μεγάλη ευεργέτη μας που τόσα χρόνια ακούραστα στηρίζει όλες τις εκδηλώσεις του Κέντρου μας, τόσο ηθικά όσο και υλικά, τη κα Στέλλα Κυριάζη».

 

 

 

 

 

Τη στιγμή εκείνη, μεταδόθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με τον χαιρετισμό της κας Στέλλας Κυριάζη, που για πρώτη φορά απευθυνόταν προς την παροικία μετά από κάποιους μήνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την προσφορά τους αυτή, οι δύο Μεγάλες Κυρίες, η κα Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη και η κα Στέλλα Κυριάζη ανακηρύχθηκαν και οι δύο ως Επίτιμα Μέλη του Σωματείου.

 

 

 

 

 

 

 

Ενώ, για το έργο της ανακαίνισης του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, που έγινε με τη στήριξη της κας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη, μίλησε ο Μηχανικός και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου κ. Μιχάλης Μπίσκος, που είχε όλη την εποπτεία του έργου, εκ μέρους της μεγάλης Αιγυπτιώτισσας δωρήτριας και χορηγού. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τέλος, μήνυμα μεταδόθηκε και από τον Πρόεδρο των Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κώστα Μιχαηλίδη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Τώρα είναι στο δικό μας χέρι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό αυτή τη μεγάλη ευκαιρία που μας δίνεται και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όλων για ένα νέο μεγάλο ξεκίνημα που θα γράψει άλλη μια ένδοξη σελίδα στο Κέντρο μας. Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν; Πρώτα-πρώτα να μείνουμε ενωμένοι και μαζί να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτιστικές δράσεις που θα προβάλλουν τα καλύτερα στοιχεία του Ελληνικού Πολιτισμού και να γίνουμε ξανά ένας σημαντικός πολιτιστικός οργανισμός για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Γιατί έχουμε μείνει λίγοι και καλό θα είναι να είμαστε ενωμένοι, διαψεύδοντας το ρητό ότι μικρό χωριό σημαίνει κακό χωριό. Και αυτό δε σημαίνει απλά ότι πρέπει τα υπάρχοντα μέλη να ομονοήσουν και να εργαστούν μαζί για αυτό το σκοπό. Αυτό εξάλλου μπορούμε να πούμε ότι επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και τώρα, και πρέπει γι’ αυτό να ευχαριστήσω όλα τα μέλη για την προσφορά τους και το ομαδικό πνεύμα που οδήγησε σε μια τόσο σημαντική αναβάθμιση του Κέντρου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμως, έχουμε και το καθήκον να ανοίξουμε το Κέντρο και σε άλλους Έλληνες που δραστηριοποιούνται και ζουν μόνιμα τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, μηχανικούς και άλλους που έχουν μόνιμη διαμονή και εργασία εδώ αλλά έως τώρα δεν καταφέραμε να τους ενεργοποιήσουμε στην κοινότητά μας, ώστε να εμπνευστούν και αυτοί και να έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν το δικό τους δυναμισμό στις εκδηλώσεις μας. Πολλοί από μας γνωρίζουν κάποιον σημαντικό Έλληνα που ζει ανάμεσά μας αλλά μέχρι τώρα παραμένει μακριά από το Κέντρο, είτε ακόμη και δε γνωρίζει καν την ύπαρξή του. Και βέβαια ο χαμένος από αυτή την κατάσταση είμαστε εμείς. Γι’ αυτό και πρέπει, σεβόμενοι πλήρως το καταστατικό μας, να ανοίξουμε τις πύλες μας σε όλους αυτούς τους δυναμικούς Έλληνες της παροικίας μας, γιατί το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου είναι η πύλη της παροικίας μας προς τον έξω κόσμο, είναι ο φορέας που προβάλλει και προωθεί την εικόνα μας στο σύνολο της κοινωνίας που ζούμε», προσέθεσε ο κ. Βαδής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Από την πλευρά του, στη σχεδόν τετράωρη συζήτηση της Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, και όπου υπήρξαν και κάποιες στιγμές έντασης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής αναφέρθηκε σε πολλά σημεία που είχαν να κάνουν με την καλύτερη διαχείριση του ιστορικού σωματείου.

 

 

 

 

 

Παρότι τέθηκε θέμα για τη νομότυπη συμμετοχή δύο μελών, τελικά, και λόγω παραιτήσεων ορισμένων υποψηφίων, δεν πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενες εκλογές και εξελέγησαν αριστίνδην οι επτά εναπομείναντες υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις του νέου ΔΣ.  

 

 

 

 

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις εργασίες της Συνέλευσης, παραβρέθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Θεοφ. Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης