Συνταγές

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα: παραδοσιακή συνταγή

 

Ιδανική επιλογή για το Κυριακάτικο τραπέζι!

 

Αναστασία Καδρέβη

 

Υλικά

Για τα σουτζουκάκια

½ κιλό μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι

1 αυγό

3 φέτες ψίχα από ψωμί με προζύμι

2 φλ.του καφέ κρασί μαυροδάφνη

1 – 2 σκελίδες σκόρδο

1 κ. γλ. ξύδι

Αλάτι

Πιπέρι

½ κ. γλ. κίμινο

½ κ. γλ. κανέλα

½ κ. γλ. μπούκοβο προαιρετικά

½ φλυ.του καφέ ελαιόλαδο

1 φλ. τσ. αλεύρι για να τα αλευρώσουμε

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

1 ½ κιλό ντομάτες

½ φλ. τσ. μαυροδάφνη

3 κόκκους μπαχάρι

2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες

½ κ. γλ. κανέλα ή 1 κομμάτι ξύλο κανέλας

Αλάτι

Πιπέρι

½ κ. γλ. ζάχαρη

1 κοφτό κ. γλ. πάπρικα γλυκιά

½ φλ. του καφέ ελαιόλαδο

 

Οδηγίες παρασκευής

Για τα σουτζουκάκια

Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι στον ρεντέ (τρίφτης), μέσα σ’ ένα ευρύχωρο μπωλ.

Προσθέτουμε τις μουσκεμένες με μαυροδάφνη φέτες του ψωμιού τριμμένες στο χέρι, τον κιμά, το αυγό, αλάτι, πιπέρι, το κίμινο, την κανέλα, το σκόρδο μας σε αλοιφή (λιωμένο στο γουδί με μια πρέζα αλάτι ή ψιλοτριμμένο), το ξύδι, το μπούκοβο (αν μας αρέσει το καυτερό), το λάδι και ζυμώνουμε πολύ καλά για 3 έως 5 λεπτά.

Αφήνουμε 15 λεπτά τον κιμά μας να «ξεκουραστεί».

Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας σε μικρό μέγεθος και τους δίνουμε ένα μακρόστενο σχήμα.

Τα περνάμε από το αλεύρι και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.

Προαιρετικά, τοποθετούμε τα τηγανισμένα σουτζουκάκια σε απορροφητικό χαρτί, για να τραβήξει το πολύ λάδι.

 

Μικρά μυστικά

Αυτό το λατρεμένο Ελληνικότατο φαγητό στα τουρκικά λέγεται «İzmir köfte», δηλαδή κεφτές από τη Σμύρνη

Μπορούμε να τα συνοδέψουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ πατάτας ή ρύζι

Ιδανικά, χρησιμοποιούμε κιμά μισό μισό (μοσχαρίσιο & χοιρινό ή αρνίσιο)

Εάν ο κιμάς μας είναι ρευστός και δεν πλάθετε καλά, προσθέτουμε λίγη φρυγανιά

Εάν θέλουμε να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 200ο C για 20 έως 25 λεπτά, στρώνοντας μια λαδόκολλα στο ταψί μας.

 

 

Για τη σάλτσα

Τρίβουμε τις ντομάτες μας και τις βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να τραβήξουν όλα τα υγρά.

Μόλις αρχίσει να δένει, προσθέτουμε το μπαχάρι, την κανέλα, τη ζάχαρη, την πάπρικα, το λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 φλυτζανάκι του καφέ νερό και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε αρκετά συχνά μέχρι να δέσει η σάλτσα μας.

Στο τέλος προσθέτουμε τη μαυροδάφνη και αφαιρούμε το σκόρδο.

Τα σουτζουκάκια μας στο φούρνο

Μέσα σ’ ένα ευρύχωρο πυρέξ με καπάκι, τοποθετούμε τα σουτζουκάκια σε σειρά. Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 10 λεπτά.

 

Μικρά Μυστικά

Εάν δε βάλουμε μπούκοβο στον κιμά, και δεν μας αρέσουν τα καυτερά, μπορούμε να βάλουμε μερικά κομματάκια μπούκοβο στη σάλτσα μας για νοστιμιά

 

https://sentoukitisgiagias.club/

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *