Χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος: η συνταγή της εβδομάδας


 

Άξεπέραστος χαλβάς Φαρσάλων νηστίσιμος, ο καλύτερος που έχεις δοκιμάσει ποτέ!!

 

Αναστασία Καδρέβη

 

Υλικά

¾ φλυτζάνι τσαγιού ‏ ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο σπορέλαιο

2 φλυτζάνια τσαγιού ‏ νισεστέ

3 φλυτζάνια τσαγιού ‏ ζάχαρη

4 φλυτζάνια τσαγιού ‏νερό

1 φλυτζάνι τσαγιού ‏ αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς φλούδα ασπρισμένα

1 φλυτζάνι τσαγιού ‏ ζάχαρη για την καραμέλα

Λίγη ζάχαρη για πασπάλισμα στο τέλος

Λίγα αμύγδαλα ασπρισμένα

Λίγη κανέλα για πασπάλισμα στο τέλος προεραιτικά

 

Οδηγίες παρασκευής

Πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα

 

Εάν έχουμε αγοράσει αμύγδαλα (ανάλατα) με φλούδα, τα βάζουμε για λίγη ώρα σε καυτό νερό να μουλιάσουν και μετά τα ξεφλουδίζουμε

 

Τα βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τα ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καούν

 

Όταν πάρουν χρώμα τα αδειάζουμε σ’ ένα μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη. Αν τα αφήσουμε μέσα στο καυτό σκεύος θα καούν

 

Εναλλακτικά ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για 8 λεπτά περίπου. Τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην καούν

 

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το νισεστέ, το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα

 

Κρατάμε το μείγμα στην άκρη

 

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε σε δόσεις τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα

 

Περιμένουμε η κάθε δόση ζάχαρης να καραμελώσει προτού ρίξουμε την επόμενη και προσέχουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα

 

Μόλις καραμελώσει όλη η ζάχαρη κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα από το μπολ μέσα στην κατσαρόλα σιγά σιγά σε δόσεις

 

Στο σημείο αυτό, η καραμέλα θα γίνει σκληρή και θα φαίνεται στο μείγμα μας. Δεν ανησυχούμε, αλλά συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η αύξηση της θερμότητας θα τη λιώσει

 

Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα

 

Αν χρειαστεί ανακατεύουμε για λίγο με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για να σιγουρευτούμε ότι το μείγμα μας είναι λείο και δεν έχει σβωλιάσει

 

Ανακατεύουμε συνεχώς με μεγάλη ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα της κατσαρόλας

 

Αν δούμε κομμάτια καραμέλας, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γίνουν όλα ένα. Δεν ανησυχούμε, γιατί η καραμέλα θα λιώσει

 

Στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε

 

Λαδώνουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί 26 εκατοστών και με μία σπάτουλα ρίχνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί, το απλώνουμε ομοιόμορφα, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και αμύγδαλα και το ψήνουμε για 10 λεπτά περίπουστη μεσαία σχάρα στους 200ο C στο grill, ίσα για να καραμελώσει η ζάχαρη που ρίξαμε στο τέλος και να πάρουν χρώμα τα αμύγδαλα

 

Σερβίρουμε το χαλβά κατά προτίμηση κρύο ή χλιαρό

 

Μικρά μυστικά

Όταν δεν είναι περίοδος νηστείας, χρησιμοποιούμε βούτυρο γάλακτος. Του δίνει εξαιρετική γεύση!

 

https://sentoukitisgiagias.club/

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *



Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS




Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης