Ιμάμ Μπαϊλντί: η συνταγή της εβδομάδας
Μια συνταγή όπως θυμάμαι να τη φτιάχνει η γιαγιά μου η μικρασιάτισσα. Πεντανόστιμη!!
Αναστασία Καδρέβη
Υλικά:
4 – 6 μελιτζάνες μακρόστενες λεπτές
½ κιλό κρεμμύδια
2 -3 ώριμες ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανός
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα κρεμμύδια
Στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες και τα βάζουμε σ’ ένα βαθύ μπωλ
Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το κοτσάνι
Αφαιρούμε φλούδα από δύο μεριές πάνω – κάτω
Χαράζουμε βαθιά κάθε μελιτζάνα από τη μία μεριά που αφαιρέσαμε τη φλούδα. Το κάνουμε για να γεμίσουμε στη συνέχεια τις μελιτζάνες μας. Τις αλατίζουμε
Βάζουμε ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και περνάμε τις μελιτζάνες στο λάδι απ’ όλες τις πλευρές
Τοποθετούμε τις μελιτζάνες με τη σειρά στο ταψί μας
Στο τηγάνι προσθέτουμε ½ φλυτζάνι ελαιόλαδο ακόμα και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον μαϊντανό και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Γυρίζουμε μερικές φορές ακόμα μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια μας
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τις ντομάτες μας περασμένες από τον τρίφτη
Όταν τραβήξουν τα υγρά από τη ντομάτα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και μ’ ένα κουτάλι γεμίζουμε τις μελιτζάνες μας
Προσθέτουμε ½ φλυτζάνι τσαγιού νερό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180ο C για μισή ώρα περίπουη
Το ιμάμ μπαϊλντί μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο
Μικρά Μυστικά
Όταν αλατίζουμε τις μελιτζάνες πριν το τηγάνισμα, «κρατάνε» λιγότερο λάδι
Μπορούμε να βάλουμε περισσότερες σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με τα γούστα μας
https://sentoukitisgiagias.club/