Χταπόδι ξυδάτο: η Συνταγή της Εβδομάδας
Αναστασία Καδρέβη
Υπέροχος μεζές για κάθε εποχή!
Υλικά
1 κιλό χταπόδι κατεψυγμένο
Αλάτι
Ρίγανη
Ξύδι από κρασί
Ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
Ξεπαγώνουμε, καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι μας.
Αφαιρούμε το μάτι που έχει στο κέντρο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι μας, 2 ποτήρια ξύδι και νερό, μέχρι να σκεπαστεί.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ½ με 2 ώρες τουλάχιστον.
Τσιμπάμε με το πιρούνι μας και πρέπει να είναι μαλακό.
Λίγη ώρα πριν κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι με μέτρο.
Το στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Κόβουμε τα πλοκάμια σε ροδέλες και κομματάκια το υπόλοιπο.
Το βάζουμε σε γυάλινο βάζο, προσθέτουμε ρίγανη, ξύδι και 1 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο.
Κουνάμε το βάζο κατά διαστήματα.
Μπορούμε να το σερβίρουμε αμέσως ή να το φυλάξουμε στο ψυγείο.
Διατηρείται για αρκετές μέρες.
Όταν το σερβίρουμε, μπορούμε να βάλουμε 3 – 4 κουταλιές της σούπας από το ζουμί που έχουμε στο βάζο και να συμπληρώσουμε αλάτι και λάδι.
Μικρά μυστικά
Σε περίπτωση που το έχουμε αγοράσει φρέσκο, το βάζουμε για μία εβδομάδα στην κατάψυξη να σιτέψει
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ξύδι από κρασί. Σε κάθε περίπτωση φροντίζουμε το ξύδι να είναι καλής ποιότητας
https://sentoukitisgiagias.club/