«Σημαντική είναι η ανακάλυψη μίας λαξευτής αρχαίας σήραγγας στους κήπους Σαλαλάτ της Αλεξάνδρειας», τονίζει η αρχαιολόγος Κ. Παπακώστα


 

 

 

 

 

Μπροστά σε μία νέα ανακάλυψη στους Κήπους Σαλαλάτ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες, η αρχαιολόγος κα Καλλιόπη Παπακώστα.

 

 

 

 

Όπως αποκαλύπτει στο ΑΠΕ, η κα Παπακώστα, που πραγματοποιεί μέχρι σήμερα 21 χρόνια ανασκαφών στην περιοχή, με την ομάδα της έχει ανακαλύψει μία τεράστια λαξευτή σήραγγα, από την έρευνα της οποίας μπορεί να έλθουν στο φως πολλά νέα στοιχεία, για να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα σημαντικά ευρήματα, στο τεράστιο αρχαίο κτίριο που ήδη γίνονται οι ανασκαφές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μεγάλο αυτό δημόσιο κτίριο Πτολεμαϊκής εποχής όπου ανακαλύφθηκε και η μεγάλη αυτή λαξευτή σήραγγα, εντοπίστηκε το 2015, σε βάθος 10 μέτρων, και παρά τις μεγάλες τεχνικές δυσκολίες (υδροφόρος ορίζοντας, τόνοι επιχώσεων, κλπ…), η ανασκαφή συνεχίζεται με εξαιρετικά ευρήματα. Το κτίριο είναι υπερμεγέθες, δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη τα όρια του, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι είχε καμαροειδή οροφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

«Η σημασία της ανακάλυψης αυτής είναι πολύ σημαντική, γιατί η περιοχή που διεξάγεται η έρευνα ανήκε κατά την αρχαιότητα στην Βασιλική Συνοικία των Πτολεμαίων ,για τα κτίρια  της οποίας υπάρχουν πληροφορίες από τις αρχαίες πηγές», τονίζει στο ΑΠΕ η Ελληνίδα αρχαιολόγος και ανασκαφέας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κα Παπακώστα τονίζει ότι οι ανασκαφές αυτές είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής προσφοράς και πρωτοβουλίας, καθώς η χρηματοδότηση των ανασκαφών βασίζεται κυρίως σε ιδιωτικούς φορείς και χορηγούς, σημαντικότεροι των οποίων είναι μέχρι σήμερα είναι η ελληνική εταιρεία ΚΛΕΟΣ ΑΕ και η αιγυπτιακή εταιρεία RELIANCE GROUP OF COMPANIES, μαζί με το ίδρυμα MOHEB KASSABGUI FOUNDATION.

 

 

 

 

 

 

 

 

Το Ε.Ι.Ε.Α.Π. είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμό με έδρα την Αθήνα και παράρτημα στην Αλεξάνδρεια, με Δ/ντρια την κα Παπακώστα, του οποίου στόχος είναι η αρχαιολογική έρευνα και μελέτη του Ελληνικού Πολιτισμού εκτός της ελληνικής επικράτειας και ειδικότερα η μελέτη και η έρευνα της Ελληνιστικής Αλεξανδρινής περιόδου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πλευρό της Ελληνίδας αρχαιολόγου, που τιμά την πατρίδα μας με το έργο της, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες βρίσκεται η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, τόνισε από την πλευρά του, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τη διακεκριμένη ανασκαφέα, ο Οικονομικός Επόπτης της ΕΚΑ κ. Πάρης Μακρής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθούν φωτογραφίες με κάποια από τα παλαιότερα αλλά και πιο πρόσφατα ευρήματα των ανασκαφών στους Κήπους Σαλαλάτ της Αλεξάνδρειας, από τον αρχαιολόγο κα Παπακώστα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης