ΑΘΗΝΑ: Επί τάπητος όλα τα θέματα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αίγυπτο, σε σύσκεψη της Υφυπ. Παιδείας Μ. Τζούφη και των φορέων (ΒΙΝΤΕΟ)


 

 

 

 

Μία εξαιρετική συνάντηση, με σκοπό το μέλλον της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στην Αίγυπτο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας, με την Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη να υποδέχεται στο γραφείο της, στο Μαρούσι της Αθήνας, τους εκπροσώπους των ελληνικών σχολείων της Χώρας του Νείλου: τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή εκ μέρους της Αχιλλοπουλείου Σχολής, τον Διαχειριστικό Δ/ντή της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κ. Νικόλα Βαδή και τους εκπροσώπους των ελληνικών σχολείων της Αλεξάνδρειας, τον υπεύθυνο των Εκπαιδευτηρίων π. Σπυρίδωνα Κλαδάκη και τον εκπρόσωπο της ΕΚΑ στην Αθήνα κ. Εδμόνδο Κασιμάτη.

 

 

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχε ο Δ/ντής του ιδιαιτέρου γραφείου της Υφυπουργού Παιδείας κ. Νταής και η Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρα Μαριέττα Κουμαριανού, ενώ αξίζει να επισημάνουμε ότι το παρών έδωσε και ο Πρέσβης κ. Χρήστος Δημητρίου, εκ μέρους του αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ, ο οποίος – θα πρέπει να αναφέρουμε ότι – συνέβαλε τα μέγιστα για την πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης για το ελπιδοφόρο μέλλον της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, όντας πάντοτε στο πλευρό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

 

 

Όπως, παράλληλα, στην πράξη, η ίδια η Υφυπουργός Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη, με το βλέμμα της προσηλωμένο στα προβλήματα των σχολείων Καΐρου και Αλεξανδρείας, απέδειξε και εκείνη στην πράξη το απεριόριστο ενδιαφέρον της για τα ελληνικά εκπαιδευτήρια στη Χώρα του Νείλου, όπως και όλες τις περιοχές του εξωτερικού, όπου κτυπάει η καρδιά της ελληνικής εκπαίδευσης.

 

 

Η κα Τζούφη, πανεπιστημιακός, καθηγήτρια παιδιατρικής και νευρολογίας, έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την επιθυμία της να συμβάλλει με κάθε δυνατό πρακτικό τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων της εκπαίδευσης στην Αίγυπτο. Μία φροντίδα εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, που φάνηκε και μία μέρα πριν από τη σύσκεψη όπου ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου υπέγραψε την παράταση της απόσπασης εννέα εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου, γεγονός για το οποίο όλοι οι εκπρόσωποι των ελληνικών σχολείων ευχαρίστησαν θερμά την κα Τζούφη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Παράλληλα, η Υφυπουργός άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα θέματα που τής έθεσαν οι συμμετέχοντες στη σημαντική αυτή σύσκεψη. Με πρώτο και πιο σημαντικό θέμα που έθεσαν όλες οι πλευρές (τόσο ο κ. Καβαλής όσο και ο κ. Βαδής αλλά και ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης), την παράκληση να επισπεύδονται κάθε χρόνο οι διαδικασίες για την προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος όσων εκπαιδευτικών επιθυμούν να αποσπαστούν στα σχολεία του εξωτερικού, προτείνοντας όλη αυτή η διαδικασία να ξεκινάει ήδη από τον μήνα Ιανουάριο, εάν είναι δυνατόν.

 

 

Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, ο Διαχειριστικός Δ/ντής της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κ. Νικόλας Βαδής ευχαρίστησε θερμά την Υφυπουργό Παιδείας κα Τζούφη, για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά, έγινε η έγκριση των παρατάσεων των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών έγκαιρα και πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και χωρίς καθυστερήσεις έναρξη της λειτουργίας των ελληνικών εκπαιδευτηρίων στη Χώρα του Νείλου.

 

 

Την ίδια επισήμανση έκανε στις δηλώσεις που ακολούθησαν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, τονίζοντας ότι τα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου θα λειτουργήσουν φέτος γρήγορα, αποδίδοντας εύσημα για το θέμα αυτό στις γρήγορες προσπάθειες τόσο της Υφυπουργού Παιδείας κας Μερόπης Τζούφη όσο και τη μεγάλη στήριξη και ενδιαφέρον του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουΐκ.

 

 

Από την πλευρά της, η κα Τζούφη εξήγησε ότι οι όποιες καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών έγιναν αποκλειστικά και μόνον λόγω των προβλεπομένων νομικών διαδικασιών για την απόσπαση καθηγητών σε σχολεία του εξωτερικού, παρά τη δική της προσπάθεια να επισπευθούν οι διαδικασίες.

 

 

Παράλληλα, η Υφυπουργός Παιδείας έθιξε το πολύ σοβαρό θέμα της ηλεκτρονικής καταγραφής των στοιχείων των σχολείων του εξωτερικού.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η πρόταση του κ. Βαδή να μπορούν να αξιοποιούνται και να διορίζονται ομογενείς καθηγητές στα σχολεία, ειδικά στα μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής και γυμναστικής. Ενώ, παράλληλα, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Σινά και Δ/ντή της Αμπετείου κ. Δαμιανό, ο κ. Βαδής πρότεινε στην Υφυπουργό να γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα αυτές οι συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς και το Υπουργείο Παιδείας για να μελετούνται τα προβλήματα και να βρίσκονται λύσεις αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο.

 

 

Από την πλευρά της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, ο εκπρόσωπος της ΕΚΑ στην Αθήνα κ. Εδμόνδος Κασιμάτης προσκάλεσε την Υφυπουργό Παιδείας να επισκεφθεί την Αίγυπτο για να έχει ιδία άποψη από το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται από τους εκπαιδευτικούς φορείς, που όσον αφορά τις δύο Ελληνικές Κοινότητες Καΐρου και Αλεξανδρείας, απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισμών τους για τα σχολεία.

 

 

«Η εκπαίδευση ουσιαστικά παρέχεται δωρεάν στα παιδιά της παροικίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαδής, αναφερόμενος στα οικονομικά ποσά που αφιερώνουν ετησίως οι διαχειριστικοί φορείς για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων Καΐρου και Αλεξανδρείας.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε τόσο η Υφυπουργός Παιδείας όσο και ο Δ/ντής του ιδιαιτέρου γραφείου της κ. Νταής ανακοίνωσαν στους παρεβρισκομένους ότι ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ενημερώθηκαν για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν στα σχολεία του εξωτερικού, με την κα Τζούφη να αποκαλύπτει ότι από τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπογράψει τη δημοσίευση της δεύτερης προκήρυξης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών που τυχόν μέσα από μία δεύτερη σκέψη επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα σχολεία του εξωτερικού.    

                      

 

Ενώ, τέλος, να σημειωθεί ότι πέρυσι το αμέριστο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις αποσπάσεις των καθηγητών στο εξωτερικό αποδείχτηκε έτι περαιτέρω και από την απόφαση των αρμοδίων υπηρεσιών να αυξήσουν από 9 σε 15 εκατομμύρια ευρώ τα κονδύλια για τις αποσπάσεις των καθηγητών στο εξωτερικό.

 

 

Καταλήγοντας στις δηλώσεις όλων των συμμετεχόντων στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής έδωσε το στίγμα της κοινής προσπάθειας των Κοινοτήτων και της Εκκλησίας που είναι η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντική αυτήν την ημέρα με τη σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, ευχόμενος τα καλύτερα στο μέλλον.

 

 

Ακολουθούν οι δηλώσεις με τις οποίες ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με επικεφαλής την Υφυπουργό Παιδείας κα Μερόπη Τζούφη:

 

 

 

 

 

 

 

 

    

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΤΟ ΝΕΟ ΦΩΣ ΚΑΪΡΟΥ

Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2019
M T W T F S S
« May    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Widget

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τις αιγυπτιώτικες επιχειρήσεις όπου γης