Το γεγονός της χρονιάς για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, ήταν τα εγκαίνια της οροφής του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, «Olive Island»


Με μία εντυπωσιακή εκδήλωση, όπως αρμόζει στην ιστορία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 31 Μαΐου τα εγκαίνια του νέου χώρου υποδοχής του Ε.Ν.Ο.Α. στο roofgarden, του εστιατορίου «Olive Island», που αποτελεί μέρος του ομίλου επιχειρήσεων του κ. Ιωάννη Σιόκα, Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.

 

enoa egkai 18

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’, ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας Στρατηγός Tarik Mahdi, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης με τη σύζυγό του Αντουανέττα Λάζαρη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Καποδίστριας μετά της συζύγου του, ο Υφυπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Αιγύπτου, Πρέσβεις, Γενικοί Πρόξενοι και Πρόξενοι ξένων χωρών στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α κ. Σιόκας μετά της συζύγου του, η Μεγάλη Ευεργέτιδα του αιγυπτιώτου Ελληνισμού και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ε.Κ.Κ. κα Στέλλα Κυριάζη, Πρόεδροι Ελληνικών σωματείων από την Αλεξάνδρεια και το Κάιρο, αιγύπτιοι φίλοι του Ναυτικού Ομίλου και πλήθος κόσμου της παροικίας.

 

 

 

enoa egkai 08

 

 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τα εγκαίνια του νέου χώρου. Τα εγκαίνια έκαναν από κοινού ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’ και ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας κ. Mahdi.

 

 

enoa egkai 05

 

 

Με το κόψιμο της κορδέλας, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συνεχάρη τον κ. Κασιμάτη και τον κ. Σιόκα. Στη συνέχεια, οι καλεσμένοι απήλαυσαν στο νέο χώρο ένα aperitifθαυμάζοντας την «μαγευτική» θέα της πόλης, που προσφέρει ο νέος χώρος, ο οποίος ακολουθεί τον Αιγαιοπελαγίτικο ρυθμό στη διακόσμησή του. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μεταφέρθηκαν στην παραλία του Ναυτικού Ομίλου, η οποία είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για την δεξίωση που ακολούθησε.

 

enoa egkai 19

 

 

 

Στον εναρκτήριο λόγο του, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Α κ. Εδμόνδος Κασιμάτης ανέφερε:

 

 

 

enoa egkai 17

 

 

«Σήμερα, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Αλεξάνδρεια, για τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Όσοι διαχρονικά πίστεψαν στον ελληνισμό και τις αξίες του, τα όνειρα και τις ελπίδες του, σήμερα νοιώθουν υπερήφανοι. Είναι πραγματικότητα ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είναι ο πλέον αξιόλογος Ελληνισμός της Αποδημίας.»

 

 

 

Και συνέχισε ο κ. Κασιμάτης, αναφερόμενος στη μακραίωνη ιστορία του Ομίλου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τη νέα εποχή που ξεκίνησε το 2002, τότε που ο Όμιλος απέκτησε και πάλι Ελληνικό Δ.Σ.

 

 

 

Και έκλεισε το λόγο του με τα παρακάτω λόγια, ευχαριστώντας το Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο, τον Έλληνα Πρέσβη, τον Έλληνα Πρόξενο και τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Α.: «Δε μπορώ να μην αναδράμω στο Ρίτσο στοχαζόμενος το λιακωτό το οποίο ευλογεί ο Πατριάρχης μας αρμέγοντας με τα μάτια του το φως της οικουμένης», όπως το έγραψε ο Ρίτσος, τον Πρέσβη και τον Πρόξενο μας, που πάλι όπως το ήθελε ο Ρίτσος «με τις δυνατές τους πλάτες να φράζουν ακέρια την μπασιά, τη θάλασσα, τις τράτες» μέσα σε αυτόν εδώ το χώρο τον ελληνικό, την γωνιά της Ελλάδας που ο κ. Σιόκας τη διεκόσμησε έχοντας αντί για αρχιτέκτονα και σχεδιαστή την προτροπή του Ελύτη: «Αετόμορφα τα έχει τα ψηλά βουνά, τα ηφαίστεια κλήματα σειρά και τα σπίτια πιο λευκά στου γλαυκού το γειτόνεμα!» Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτήν την Ελλάδα ξαναφυτεύουμε σε αυτή την ελληνική πόλη.»

 

 

 

enoa egkai 12

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Διοικητής της Αλεξάνδρειας ο οποίος εκδήλωσε το θαυμασμό του για το νέο χώρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, τονίζοντας τη σημασία της παρουσίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας των Ελλήνων στην Αλεξάνδρεια, σημειώνοντας παράλληλα πως οι σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας τονώνεται καθημερινά και σε αυτό μεγάλο μερίδιο έχουν οι Ελληνικές Κοινότητες στη χώρα.

 

 

 

enoa egkai 13

Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης σημείωσε πως τέτοιου είδους δραστηριότητες αποδεικνύουν στην πράξη ότι οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο είναι ζωντανές και με έντονη παρουσία, γεγονός που μόνο ως ελπιδοφόρο μπορεί να χαρακτηριστεί για το μέλλον τους.

 

 

 

enoa egkai 14

Με το πέρας των χαιρετισμών, το λόγο πήρε η διασκέδαση. Ο διάσημος Αιγυπτιώτης καλλιτέχνης Δάκης, συνοδεία των μουσικών του, διασκέδασαν τους παρευρισκομένους και τούς ταξίδεψαν με τα τραγούδια τους και με τις μελωδίες τους, κάτω από τον Αλεξανδρινό ουρανό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

 

 

 

enoa egkai 15

 

 

 

enoa egkai 02

 

 

 

enoa egkai 10

One response to “Το γεγονός της χρονιάς για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας, ήταν τα εγκαίνια της οροφής του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, «Olive Island»”

  1. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου says:

    Με συγκίνηση παρακολουθώ και νοερά συμμετέχω στις δραστηριότητες της Ελληνικής παροικίας της Αλεξανδρείας και της Αιγύπτου γενικότερα και θαυμάζω όλους αυτούς που έταξαν σκοπό της ζωής τους να διαφυλάξουν Θερμοπύλες στην κάποτε ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα.

    Ο Θεός να σας δυναμώνει και να είστε σίγουροι πως η σκέψη και οι ευχές των απανταχού Ελλήνων Αλεξανδρινών σας συνοδεύουν.

    Μπορεί να ζω στην Κύπρο αλλά η καρδιά μου κτυπά στην αγαπημένη μου Αλεξάνδρεια.

    Κώστας Κωνσταντίνου

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουλίου 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης