Στην Κύπρο εόρτασε τα σεπτά Του Ονομαστήρια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος – Θερμά δεκτός από τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη


 

 

 

 

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε στον εορτάζοντα Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β΄, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στις 17 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη μεγάλη δωρεά της Εκκλησίας της Κύπρου με μία εκκλησία του Αγίου Σάββα και τη δημιουργία του «σπιτιού» της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην Μεγαλόνησο.

 

 

 

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος έφτασε στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο.

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Κύπρου για το έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο στην αφρικανική ήπειρο.

 

 

 

Μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι «θα ήθελα μέσα από την καρδιά μου να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που μέ δέχθηκε με πολλή αγάπη σήμερα που είναι και η ονομαστική μου εορτή. Επιθύμησα να αφήσω την Αλεξάνδρεια και την έδρα μου και να έρθω εδώ στο ευλογημένο νησί της Κύπρου για να εορτάσω τα ονομαστήρια μου.»

 

 

 

«Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Πρόεδρο για το ότι συζητήσαμε για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν το δικό μου Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται ολόκληρη η Αφρική, αλλά κυρίως για τα θέματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και για τα κράτη γύρω από τη βόρειο Αφρική, όπου καταπατούνται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Πρόεδρος είναι πάντα κοντά μας και τον παρακάλεσα να υποστηρίξει με όλη του την καρδιά το τρίγωνο με τόσες ελπίδες, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β΄.

 

 

 

Σε άλλο σημείο, ο Πατριάρχης τόνισε: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο διότι έδωσε «σπίτι» για το Πατριαρχείο μας, έδωσε το Ναό του Αγίου Σάββα στην παλαιά Λευκωσία, ώστε το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας να έχει το δικό του χώρο. Είμαστε τα παλαίμαχα Πατριαρχεία: η Αντιόχεια, τα Ιεροσόλυμα, η Αλεξάνδρεια.»

 

 

 

«Η Εκκλησία της Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο άνοιξαν την αγκαλιά τους για να μάς δώσουν μια «γωνιά» για να ερχόμαστε όποτε μπορούμε και να συζητάμε τα προβλήματα, μα πάνω από όλα για να είμαστε μια οικογένεια, μια οικογένεια της Μέσης Ανατολής με το ένδοξο παρελθόν και την Ιστορία, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται αισιόδοξο» πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

 

 

 

Επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης, ευχήθηκε στον Πατριάρχη χρόνια πολλά αφού σήμερα άγει τα ονομαστήρια του.

 

 

 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ

 

 

 

Την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016, το εσπέρας, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος χοροστάτησε  κατά την ακολουθία του Εσπερινού στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στη Λευκωσία.

 

 

 

Την Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016, η Α. Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος και η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος συλλειτούργησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα στη Λευκωσία, συμπαραστατούμενοι από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Κένυας κ. Μακάριο, Γουϊνέας κ. Γεώργιο, Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ, Μέμφιδος κ. Νικόδημο, τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Τιμόθεο, τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

 

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος καλωσόρισε τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τη συνοδεία του στην Κύπρο και δοξολόγησε τον εν Τριάδι Θεόν που προσέφερε αυτήν την ευλογία της παρουσίας τους στην Νήσο των Αγίων και των μαρτύρων. Ενημέρωσε το εκκλησίασμα ότι αποφασίστηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα να παραχωρηθεί στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

 

 

 

 

 

 

patriarxis stin kypro 02

 

 

 

Συνέχισε, ο Μακαριώτατος, επισημαίνοντας ότι οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, γι΄ αυτό χρειάζεται μια στενή επαφή, καλή συνεργασία και μια θεάρεστος ομόνοια μεταξύ των Εκκλησιών. Μόνο έτσι θα μπορούμε να είμαστε δυνατοί και να διεκδικούμε τα δίκαια των Πατριαρχίων αλλά και της δικής μας Εκκλησίας της Κύπρου, αφού ο κίνδυνος είναι για όλους μας.

 

 

 

Έχουμε την πεποίθηση και την πίστη ότι ο Θεός δε θα επιτρέψει άλλη συρρίκνωση του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή. Πρέπει να γίνει συνείδηση όλων μας και γενικά της Ευρώπης ότι ο Χριστιανισμός γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή και εδώ πρέπει να παραμείνει. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μας προς αυτή την κατεύθυνση.

 

 

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, διαβεβαίωσε τον Πατριάρχη Θεόδωρο ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα είναι κοντά στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπως είναι κοντά και στα 3 Πατριαρχεία της Μέσης Ανατολής. Τέλος, του ευχήθηκε «Πολλά τα έτη σας, Μακαριώτατε. Χαιρόμαστε πολύ που φέτος εορτάζεται τα ονομαστήριά σας κοντά μας».

 

 

 

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης  Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος έκφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο για τη φιλοξενία. «Όπως ξέρετε, Μακαριώτατε, οι Προκαθήμενοι εορτάζουν τα ονομαστηρία τους στην έδρα τους. Εγώ πάντα στις 17 Φεβρουαρίου εόρταζα σε μια αφρικανική χώρα. Σήμερα, βρίσκομαι στο πέλαγος της αγάπης της Εκκλησίας της Κύπρου. Νιώθω πως με αγγαλιάζει στοργικά ο Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος, τον οποίο εορτάζουμε και στην Αλεξάνδρεια».

 

 

 

«Μακαριώτατε, πριν από λίγο καιρό σας θαύμαζα στη Σύνοδο των Προκαθημένων ακούγοντας τη φωνή της αγωνίας σας για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, εκφράζοντας την αγάπης σας που δείχνεται πάντοτε προς τα παλαίφατα Πατριαρχεία της Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων. Ίσως, αυτό να αισθανότανε και ο Μέγας Πατριάρχης Κύριλλος Αλεξανδρείας και στην Γ΄ Οικομενική Σύνοδο έδωσε το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Κύπρου. Εσείς, σήμερα, Μακαριώτατε, μας δίνετε σπίτι, μας προσφέρετε θυσιαστήριο. Πάντα το Πατριαρχείο ήτανε εμπερίστατο. Έπρεπε οι Πατριάρχες να ταξιδεύουνε στις Παραδουνάβιες χώρες και στη Ρωσία για να μαζέψουνε βοήθεια έτσι ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των Σουλτάνων και έτσι να διατηρήσουν τα Μοναστήρια τους».

 

 

 

Στο τέλος, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης εξέφρασε και πάλι την ευγνωμοσύνη του και ολόκληρου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χρυσοστόμου για όλη τη βοήθεια και υποστήριξη που έδειξε. Ακολούθως, του προσέφερε παράσημο εις ένδειξη της αναγνώρισής του ως Μέγαν Ευεργέτη της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας.

 

 

 

Το μεσημέρι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου παρέθεσε γέυμα προς τιμήν του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο. Μεταξύ άλλων παρακάθησαν Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου, η συνοδεία του Πατριάρχη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Ελλάδος, ο βοηθός αρχηγός της Αστυνομίας, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς και ο διοικητής της ΕΛΔΥΚ.

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

ΤΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ,

ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

 

 

Οι Πατριάρχες Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, ύστερα από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, θα συναντηθούν στην Κύπρο, όπου θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών, σε μια προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μεταξύ των δύο Πατριαρχείων.

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *Hephaestus Radio

Διαδικτυακή Πλατφόρμα Κυπρίων Διασποράς


DIADIKTIKI-PLATFORMA-DIKTION-DIASPORAS
Αρχείο Ειδήσεων

Ιουνίου 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Pyramis News Ads


Zeppelin Computers


Pyramis News Ads

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης