Ήταν και οι οκτώ Αμπετειανοί φετινοί απόφοιτοι, υπέροχοι και υπέροχες!… (ΦΩΤΟ)
Οκτώ ήταν φέτος οι απόφοιτοι της Μεγάλης του Γένους Αμπετείου Σχολής Καΐρου, οι οποίοι δε λάμπρυναν μόνον με την παρουσία τους την τελετή λήξης των μαθημάτων του ιστορικού ελληνικού σχολείου της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, το γλυκό αυτό σαββατιάτικο βραδινό της 17ης Ιουνίου, αλλά έδωσαν και ένα σημαντικό μάθημα ήθους και εκτίμησης προς όλους τους εκπαιδευτικούς τους, αφιερώνοντας σε όλους από ένα αναμνηστικό δώρο, για να τούς ευχαριστήσουν κα για να τούς θυμούνται όλοι εκείνοι οι καθηγητές, που σαν πραγματικοί δάσκαλοι, τούς προσέφεραν και κείνοι ένα κομμάτι από τη ζωή τους, όλη αυτήν τη χρονιά…
Κεντρικό πρόσωπο στην όλη αυτή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Σπετσεροπουλείου, ήταν η Δ/ντρια της Αμπετείου Σχολής, η κα Βασιλική Πετροπούλου, που παρουσίασε όλον τον απολογισμό της σχολικής χρονιάς 2016-2017, που μόλις ολοκληρώθηκε. Με το γλαφυρό της λόγο, τις διαφάνειες που είχαν ετοιμάσει οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, αλλά και με την αγάπη που πάντοτε τή διακρίνει για τη μαθητιώσα νεολαία, η Δ/ντρια κα Πετροπούλου, ανέδειξε το συνολικό έργο της ιστορικής αιγυπτιώτικης σχολής, που δεν περιορίζεται μόνο στο ήδη σημαντικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και τις απαιτήσεις της αιγυπτιακής ζώνης εκπαίδευσης, αλλά επεκτείνεται και σε μία σειρά από δραστηριότητες, που η ίδια αναλυτικά παρουσίασε, εντυπωσιάζοντας όλους όσοι παραβρέθηκαν για το συνολικό έργο της Αμπετείου Σχολής.
Βεβαίως, όλα αυτά τα σημαντικά που ανέφερε η κα Πετροπούλου, δε θα μπορούσαν να γίνουν πράξη, χωρίς την υλική και ηθική συμπαράσταση του Ιδρύματος Αμπέτ και φυσικά του Προέδρου της Εφορείας, Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, ο οποίος βρισκόταν στην Ελλάδα, αλλά εκ μέρους της Ιεράς Μονής Σινά παραβρέθηκε ο Δικαίος της Ιεράς Μονής π. Αρσένιος Σιναΐτης.
Μιλώντας πάντως, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Σινά, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής ευχαρίστησε όλους όσοι στηρίζουν το έργο της Αμπετείου Σχολής, που έχει προσφέρει μέσα από τις αίθουσές της μεγάλες αιγυπτιώτικες προσωπικότητες που έχουν τιμήσει και τιμούν τον Απόδημο Ελληνισμό σε όλον τον κόσμο.
Ο ίδιος μάλιστα τίμησε και την απερχόμενη Γενική πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κα Λαμπρινή Κομίνη, παραδίδοντάς της, εκ μέρους του Σχολείου και της Ιεράς Μονής Σινά, ένα ασημένιο δίσκο, για να θυμάται την παραμονή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όταν θα αναχωρήσει από την Αίγυπτο, τις επόμενες εβδομάδες.
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής κ. Αλέξανδρου Καζαμία, ο οποίος τόνισε ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό της Αμπετείου, περιμένοντας μάλιστα να εγγράψει σύντομα τους άρτι αποφοιτήσαντες στον ΣΕΑΑΣ και παράλληλα, ζήτησε από όλους τους παρεβρισκομένους και μη, να εφαρμόζουν το δίδαγμα της συγχώρεσης ως πρακτική στην καθημερινότητά μας. «Να μάθετε να συγχωρείτε», τούς είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Απόδημος Ελληνισμός αξίζει και απαιτεί μία πιο ανθρώπινη κοινωνία, πέρα από έριδες και διχόνοιες. Ήταν ένας καθοριστικός λόγος, ο οποίος μάλιστα μάς θύμισε και τις παραινέσεις μίας μεγάλης Αιγυπτιώτισσας, της Αρχόντισσας κας Στέλλας Κυριάζη, η οποία πάντοτε μιλάει για την αγάπη που θα έπρεπε να διακρίνει την Καϊρινή παροικία, και η οποία δε μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω υγείας, αλλά διαμήνυσε μέσω των συνεργατών της ότι βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των Αμπετειανών και του σχολείου, ως και Μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Αμπέτ που έχει την τιμή να είναι…
Ασθενής, όμως, ήταν και τελικά δεν κατάφερε να παραβρεθεί στην εκδήλωση ούτε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, τον οποίο εκπροσώπησε (και τον Πρόεδρο αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους Κοινοτικούς Επιτρόπους Καΐρου) ο «Βενιαμίν» της Κοινοτικής Επιτροπής, ο νεώτερος Κοινοτικός Επίτροπος κ. Ανδρέας Γιόσρι, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία που η ΕΚΚ αποδίδει στη νεώτερη γενιά και στο έργο που μπορεί εκείνη να παράσχει…
Βεβαίως, καθοριστική και η παρέμβαση του Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, αλλά και της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρας Μαριέττας Κουμαριανού, που απέφυγε να μιλήσει από χειρογράφου και προτίμησε να απευθυνθεί από καρδιάς προς όλους τους μαθητές, στρέφοντας το βλέμμα της κυρίως προς τους αποφοίτους και τονίζοντάς τους τις δικές της προσωπικές παραινέσεις για τη νέα ζωή, που από τώρα ξεκινούν…
Οι στιγμές συγκίνησης πολλαπλασιάστηκαν με το αποχαιρετιστήριο των μαθητών προς τους καθηγητές τους, αντικρύζοντας για τελευταία φορά – ως μαθητές – αυτόν τον ιστορικό χώρο…
Από τώρα και στο εξής, οι οκτώ απόφοιτοι, αποτελώντας πλήρη και ισότιμα μέλη της αιγυπτιώτικης κοινωνίας, καλούνται να παλέψουν με τον τρόπο τους για το καλύτερο αύριο της παροικίας μας, μην αποκλείοντας – κάποια στιγμή – να πάρουν εκείνοι – στο μέλλον – την ευθύνη των παροικιακών μας οργανισμών στα χέρια τους…
Αυτοί είναι οι:
Όμαρ Ελ Γαντούρ
Ιωάννα Αγιούμπ
Κλειώ Γεωργιάδη
Μαριάμ Άλι Χανάφι
Αβραάμ Γκέργες
Φαρίντ Χάμεντ
Κρις Παναγιώτου
Τζωρτζίνα Ποντικίδη.
Το ΠΥΡΑΜΙΣ τούς εύχεται καλή επιτυχία, καλή συνέχεια και πάνω από όλα, καλή σταδιοδρομία!
Το αξίζουν!…