Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την Κύπρο, από την Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, κατά την τελετή λήξης των μαθημάτων 2017-2018 (FOTO, VIDEO)


 

 

 

Με τον πιο θερμό τρόπο ευχαρίστησε η Αμπέτειος Σχολή Καΐρου, την Κύπρο, καθώς οι απόφοιτοί της ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους, με ένα μοναδικό δώρο από την κυβέρνηση και τους φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Πρόκειται για το «ταξίδι ζωής», που πραγματοποίησαν στην Κύπρο, στα τέλη του περασμένου Απριλίου, οι απόφοιτοι του ιστορικού ομογενειακού αμιγώς ελληνικού σχολείου που λειτουργεί εδώ και πάνω από 150 χρόνια στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

 

 

Ένα ταξίδι 7 ημερών, όπου οι Αιγυπτιώτες μαθητές και οι συνοδοί καθηγητές τους είχαν την τύχη να γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, που έδωσε το μήνυμα ότι η Αμπέτειος Σχολή, με τους χριστιανούς και Μουσουλμάνους μαθητές της, αποτελεί το «πρότυπο σχολείο για τη Μέση Ανατολή».

 

 

Δείτε το 28 λεπτών βίντεο – οδοιπορικό από την 6ήμερη επίσκεψη των Αποφοίτων της Αμπετείου στην Μεγαλόνησο Κύπρο:

 

 

 

 

 

 

Κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο, οι Αμπετειανοί απόφοιτοι συζήτησαν επίσης επί μακρόν με τον Κύπριο Επίτροπο αρμόδιο για τους Αποδήμους κ. Φώτη Φωτίου, ο οποίος μέσα από τις αρμοδιότητές του, στήριξε καθοριστικά αυτό το ταξίδι γνωριμίας των παιδιών από το Κάιρο, ένα ταξίδι γνωριμίας με την ιστορία και τις φυσικές ομορφιές της Μεγαλονήσου.

 

 

Και ένα ταξίδι, που όπως είπε κατά την εορτή λήξη των μαθημάτων ο ένας εκ των συνοδών καθηγητών μαθηματικός Αλέξανδρος Μπάσης, δεν ήταν το πρώτο ταξίδι νέων Αμπετειανών στην Κύπρο, αλλά το δεύτερο, θυμίζοντας σε όλους από την ιστορία ότι η πρώτη οργανωμένη επίσκεψη στην Κύπρο νεολαίων και άρτι αποφοίτων της Αμπετείου, με συνοδό τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο (τότε Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου) και τον Πρόεδρο τότε της Νεολαίας Ελλήνων του Καΐρου, τον αξέχαστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Γιώργο Βαλλά, έγινε σε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Κύπρου. Ήταν την ημέρα ακριβώς που εκδηλωνόταν το πραξικόπημα και μάλιστα την ώρα που ο Εθνάρχης Μακάριος υποδεχόταν τους αιγυπτιώτες μαθητές και φοιτητές στο προεδρικό μέγαρο, όπως λένε οι μαρτυρίες.

 

 

Για το λόγο αυτό, εμπεριείχε μία ακόμη συγκίνηση η επίσκεψη των Αιγυπτιωτών μαθητών στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας όπου ξεναγήθηκαν από τους δημόσιους λειτουργούς.

 

 

Όπως επίσης, μεγάλης σημασίας ήταν και η συνάντηση που είχαν με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο, καθώς και τον Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Λευκωσία αρχιμανδρίτη π. Αθηνόδωρο Παπαευρυπιάδη.

 

 

Εξίσου σημαντική ήταν η θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξε τόσο ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Χαμπιαούρης, όσο και ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος.

 

 

Ενώ, μοναδική ήταν η επίσκεψή τους τόσο στο Λύκειο Πάφου «Εθνάρχης Μακάριος», όπου ξεναγήθηκαν στην αίθουσα όπου πέρασε ένα μεγάλο μέρος της μαθητικής του ζωής, ο ήρωας Ευαγόρας Παλληκαρίδης, καθώς και στα «Φυλακισμένα Μνήματα» της Λευκωσίας.

 

 

Το μοναδικό αυτό ταξίδι ζωής, μετά και τη ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου, ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή τους με τους Πρέσβεις Ελλάδος και Αιγύπτου στην Κύπρο, παρουσία του Επιτρόπου της Κυπριακής Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου, που μίλησε με θερμά λόγια για τη νέα αυτή εποχή που ευαγγελίζεται η τριμερής συνεργασία Κύπρου – Αιγύπτου – Ελλαδος, στο πιο υψηλό επίπεδο, με τη συμβολή των Προέδρων των τριών χωρών, τονίζοντας ότι οι Αμπετειανοί μαθητές και οι Αιγυπτιώτες νέοι θα είναι, στη Χώρα του Νείλου και στο λαό της αδελφής χώρας της Αιγύπτου, αυτοί ακριβώς οι πραγματικοί εκφραστές της όλης σύσφιγξης των σχέσεων μεταξύ των τριών κρατών και λαών.

 

 

Το θερμό «ευχαριστώ» προς την Κύπρο, για την τεράστια συμβολή της στην πραγματοποίηση αυτού του εκπαιδευτικού προγράμματος για τους Αποφοίτους της Αμπετείου Σχολής Καΐρου, εξέφρασε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο και ο κ. Αντώνης Διαμαντίδης ως εκπρόσωπος του Δ/ντή της Σχολής, Αρχιεπισκόπου Σινά κ. Δαμιανού, καθώς και ο κ. Γιώργος Καλλίδης (Μέλος και Ταμίας αντίστοιχα του ΔΣ του Ιδρύματος Αμπέτ), ο Αναπληρωτής Δ/ντής της Σχολής καθηγητής φυσικής κ. Χρήστος Παπαθανασίου, ενώ την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Κύπρου εξέφρασε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος.

 

 

Ιδιαίτερα οι μαθητές θέλησαν να πουν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους συνέβαλαν στην εκδρομή τους και κυρίως στον Κύπριο Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Χάρη Μορίτση, ο οποίος λόγω επισκέψεων Κυπρίων Υπουργών και αξιωματούχων που συνέπεσαν κατά την ίδια εκείνη ημέρα στην Αλεξάνδρεια, δεν κατέστη δυνατό να παρεβρίσκεται ο ίδιος στην εκδήλωση.

 

 

Μία εκδήλωση που με συγκινητικό τρόπο οι μαθητές έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους προς την Κύπρο, προβάλλοντας και ένα βίντεο όπου όλοι τους, ενδεδυμένοι με παραδοσιακές κυπριακές στολές, χόρεψαν κυπριακούς χορούς, χειροκροτούμενοι από όλους: τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής Δρα Μαριέττα Κουμαριανού, τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Λεωνίδα Φοντριέ, την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αμπετείου και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγγανά, που τόνισε στους Αποφοίτους να τιμούν με τα έργα τους τους γονείς τους, τους άλλους επισήμους και τον πολύ κόσμο, που χειροκρότησε από κοινού Αμπέτειο και Κύπρο.

 

 

Ακολουθεί το συνοπτικό 10λεπτο βίντεο της εκδήλωσης της λήξης των μαθημάτων των μαθημάτων της σχολικής χρονιάς 2017-2018 της ιστορικής Αμπετείου Σχολής, με αποσπάσματα από τους λόγους όλων των επισήμων:

 

 

 

 

 

Και φωτογραφίες από τη συγκινητική εκδήλωση:

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.


Hephaestus Radio

Αρχείο Ειδήσεων

Οκτωβρίου 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Zeppelin Computers

Σχετικά με εμάς

Η ιστοσελίδα για τους Αιγυπτιώτες όπου γης