ΕΛΛΑΔΑ

Θα έρθει τελικά η «αραβική άνοιξη» επενδύσεων στην Ελλάδα;

Ήρθε άραγε η ώρα για την αραβική «άνοιξη» επενδύσεων στην Ελλάδα; Η επίσκεψη του πρίγκιπα της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, Al Whaleed bin Talal στην Αθήνα και οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι κολοσσοί του Aμπου Nτάμπι, Taqa και Al Maabar με τις Tέρνα Eνεργειακή και Lamda Development αντίστοιχα (η πρώτη στον τομέα των ΑΠΕ, η δεύτερη για το Ελληνικό) θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια σημαντική αφετηρία για την προσέλκυση περισσότερων ίσως κεφαλαίων από τον αραβικό κόσμο.

 

Οι προσδοκίες για την έλευση πετροδόλαρων στην ελληνική οικονομία είχαν καλλιεργηθεί για πρώτη φορά προ τετραετίας και συγκεκριμένα το 2010. Τότε που το Κατάρ και ο Εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θανί μιλούσαν για επενδύσεις ύψους 5,5 δισ. στην χώρα μας. Τότε που υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου έκαναν λόγο για το θερμό ενδιαφέρον των Καταριανών για το mega project του Ελληνικού.

 

Προσδοκίες που μάλλον αποδείχτηκαν μεγάλες, καθώς οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έκαναν το Κατάρ να οπισθοχωρήσει στο Ελληνικό. Είχε προηγηθεί και το πρώτο «ναυάγιο» με την επένδυση που ήθελαν να υλοποιήσουν οι άνθρωποι του Εμίρη στον Αστακό ύψους 3 δισ. ευρώ για την δημιουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας και ενός γιγαντιαίου τερματικού σταθμού, όπου θα αποθηκευόταν το LPG από το Κατάρ για να διοχετευθεί στη συνέχεια στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

 

Aλλά και οι φρούδες ελπίδες πως το χρήμα από τις αραβικές χώρες θα ρεύσει άφθονο σε κλάδους όπως τα ακίνητα, τα τρόφιμα, οι AΠE κ.ά.

 

Μέχρι τις αρχές του 2014 η αραβική «άνοιξη» των επενδύσεων δεν είχε φτάσει στην χώρα μας. Πλέον υπάρχει και πάλι κινητικότητα, αλλά σαφώς οι εισροές κεφαλαίων από τις αραβικές χώρες είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τις «υποσχέσεις» του παρελθόντος και προτεραιότητα φαίνεται να αποτελεί η τοποθέτησή τους κυρίως σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα.

 

Βέβαια η Al Maabar του Άμπου Ντάμπι συμμετέχει στο project του Ελληνικού, αν και σε ένα ευρύτερο σχήμα από κοινού με τη Lamda Development του ομίλου Λάτση και τον κινεζικό «γίγαντα» της Fosun και στα σχέδιά τους είναι να… ρίξουν 7 δισ. ευρώ, για τη «μεταμόρφωση» του φιλέτου της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Αλλά και το αραβικών συμφερόντων fund Jermyn Street είναι οι νέοι «ιδιοκτήτες» του Αστέρα Βουλιαγμένης, ενώ η Four Seasons όπου ο πρίγκιπας Al Talal κατέχει το 47% των μετοχών «φλερτάρει» με το management δύο μονάδων του εμβληματικού συγκροτήματος.

 

Αυτές αποτελούν τις δύο περιπτώσεις ενδιαφέροντος στο «κομμάτι» των αποκρατικοποιήσεων. Το «βλέμμα» τους αντιθέτως είναι στραμμένο σε εισηγμένες του ιδιωτικού τομέα.

 

Η ΤΕΡΝΑ

 

Η συμφωνία που υπέγραψε η Τέρνα Ενεργειακή με την κρατική εταιρία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, Taqa η οποία το 2013 είχε έσοδα 7 δισ. δολ. και δραστηριοποιείται σε 11 χώρες, αποτελεί εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση της εταιρίας του Γιώργου Περιστέρη στον τομέα των ΑΠΕ.

 

Καθώς το deal περιλαμβάνει και την δυνατότητα συμμετοχής της Taqa στο μετοχικό κεφάλαιο του ελληνικού ομίλου, αυτό σημαίνει πρακτικά ακόμη περισσότερα κεφάλαια και ρευστότητα για να προχωρήσουν νέες «πράσινες» επενδύσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

 

Η είσοδος ενός κολοσσού όπως η Taqa, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, της διαχείρισης και αφαλάτωσης νερού, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στην ελληνική εισηγμένη που κατέχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ στα 544 MW αποτελεί δεύτερη «ψήφο εμπιστοσύνης» σε εταιρία του Γιώργου Περιστέρη. Προηγήθηκε η συμφωνία της Τέρνα με την Qatar Petroleum, η οποία απέκτησε ποσοστό 25% της Ήρων ΙΙ.

 

Που αλλού κοιτούν

 

Real estate, ενέργεια και τουρισμός είναι οι τρεις βασικές αγορές – μαγνήτες για τα αραβικά κεφάλαια. Ως προς τον κλάδο των ακινήτων, οι πληροφορίες αναφέρουν πως συζητούν με μία ακόμη εταιρία των κατασκευών και διαχείρισης ακινήτων αλλά δεν έχει οριστικοποιηθεί το είδος της μεταξύ τους συνεργασίας.

 

«Κεραίες ανοιχτές» κρατούν και για την ενέργεια, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στην Ελλάδα. Για την ώρα ενδιαφέρον έχει δείξει το Κατάρ για την δημιουργία σταθμού LNG από όπου θα εφοδιάζονται και τα πλοία της ακτοπλοΐας. Στο «κομμάτι» του τουρισμού από την άλλη, επενδυτικά σχήματα του Άμπου Ντάμπι, φέρονται να έχουν στα… σκαριά 4 επενδυτικά σχέδια που αφορούν επενδύσεις πολυτελείας.

 

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ζώνες που συγκροτούν το θαλάσσιο μέτωπο της Αθήνας, αλλά και της ραγδαίας αναπτυσσόμενης «Ριβιέρας» της Δυτικής Πελοπονήσσου (την Δυτ. Μεσσηνία και την Ηλεία). Το Κατάρ πάντως έχει ήδη επενδύσει στο Miramare της Κέρκυρας, ενώ το κρατικό fund των ΗΑΕ διαπραγματεύεται την εξαγορά 2 εκτάσεων στη Μύκονο για να δημιουργήσει ξενοδοχεία 100 κλινών για τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

 

Για την «αιμοδότηση» των μικρομεσαίων

 

Στον… πάγο το κοινό επενδυτικό ταμείο με το Κατάρ

 

Βραδυπορία σε βαθμό… παγώματος δείχνει να υπάρχει στο πλάνο που είχαν εξαγγείλει Kαταριανοί και Έλληνες αξιωματούχοι από την περσινή ακόμη χρονιά για την δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα στήριζε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Σε αυτό θα συμμετείχε με 1 δισ. το Κατάρ και άλλο 1 δισ. η ελληνική πλευρά και θα αποτελούσε «όχημα» για την πραγματοποίηση επενδύσεων. Το σχέδιο αυτό είχε προαναγγελθεί μάλιστα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο Κατάρ στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Καταριανοί τηρούν επιφυλακτική στάση λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων ενώ από την άλλη πλευρά το Ελληνικό Δημόσιο φέρεται να αδυνατεί να καλύψει την δική του συμμετοχή του 1 δισ. ευρώ. Μάλιστα υπήρχαν κάποιες σκέψεις για συμμετοχή του Κατάρ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που έχει συσταθεί με την συνεργασία της γερμανικής KFW.

 

Πηγή: dealnews.gr

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *